”Dags för nedgång igen?”

Publicerad 2011-10-10 08:21

Fredagens handel på minus ser ut att fortsätta även under denna vecka. Och snart väntas de större reaktionerna triggas igång.

Kommentar
Stockholm föll i fredags.

Europa steg överlag, med undantag för de nordiska börserna.

USA föll med svaga rörelser.

Rörelserna i EURUSD och USDSEK var volatila under fredagen men avslutade svagt. Gårdagens rörelser i valutorna var däremot i en klarare riktning.

På råvarumarknaden noterades det såväl upp- som nedgångar.

VIX föll.

Fredagens handel var som väntat svag och förbyttes till en minusdag på börserna. Börsernas motstånd höll alltså även denna gång och vi ser nu fortsatt svag handel för att falla ned mot stöden igen som troligast. Denna vecka ser således ut att bli mestadels på minussidan. Får vi ett utbrott på uppsidan blir läget dock lite annorlunda och det finns då utrymme för uppgång ett par dagar.

Det sistnämnda scenariot inte särskilt troligt ut i dagsläget. Vi bör söka oss ned mot stödnivåerna igen. Samtliga övriga marknader indikerar även på detta.

Vi ställs nu även inför ett annat scenario som växt fram den senaste veckan då rörelserna uppåt på börserna inte ens varit nära att bryta motståndsnivåerna. Det ser ut som att vi inte bara når de mindre stödnivåerna denna vecka utan även bryter de mindre stödnivåerna och fortsätter med en rörelse ned mot de större stöden. Först där kan en större reaktion triggas av de starka stödnivåerna. Detta skulle även betyda fortsatt nedgång i exempelvis oljan (Brent till runt 95 dollar/fat), fortsatt nedgång i EURUSD (till runt 1.29) och en stigande USDSEK.

Samtliga marknader följer detta samspel. Scenariot om en rörelse ned mot de större stöden på börserna görs därmed väldigt sannolikt. De nivåer som har potential att trigga riktigt stora reaktioner har inte nåtts än.

I dag håller vi ett extra öga på Tysklands handels- och bytesbalans augusti kl 8.00, Frankrikes industriproduktion augusti kl 8.45, Danmarks KPI september kl 9.00, SCB:s industriproduktion augusti kl 9.30, SCB:s industriorder augusti kl 9.30, Litauens KPI september kl 10.00, Norges KPI september kl 10.00 och Lettlands KPI september kl 12.00.

OMX-Bear!
OMXSPI -0.14 procent
OMXS30 -0.24 procent

Stockholm föll i fredags. Vi har nu testat motståndsnivån i rangen men misslyckat att bryta den och således vänt ner igen. Invänta fortsatta rörelser. Motstånden (ej range) är OMXSPI 305 och OMXS30 960-970. Stödnivåerna är OMXSPI 270 och OMXS30 860. Fortsatt ras på lång sikt, osäkert läge på kort sikt (se graf).

OMXS30

USA-Bear!
DJIA -0.18 procent
S&P 500 -0.82 procent
NASDAQ comp -1.10 procent

USA föll i fredags. Indexen ser ut att ha mattats av och kommer troligtvis att initiera en rörelse nedåt igen. Större motstånd är: 11600 för Dow, 2612 för Nasdaq och 1220 för S&P 500. Större stödnivåer, ej trendkanalerna, är: 10600 för Dow, 2350 för Nasdaq och 1120 för S&P 500 (se graf).

Dow Jones

Olja

Oljan steg i fredags. Brentspotten noterades upp +0.50 procent och WTI Crude-spotten noterades upp +0.38 procent. Det tekniska läget är oförändat. Invänta fortsatta rörelser (se graf).

Brentolja

Guld och Silver

Ädelmetallerna föll i fredags. Guldspotten noterades upp -0.80 procent och silverspotten noterades upp -2.52 procent. Guldet fortsätter att handlas runt den accelererade trendlinjen. I övrigt är det tekniska läget är oförändrat. Silvret befinner sig fortfarande i sitt reaktionsområde. Korrektion under formering (se grafer).

Guld

Silver

Koppar

Kopparn steg i fredags. Kopparpriset(LME) noterades upp +1.99 procent. Det tekniska läget är oförändrat och det rör sig fortfarande om en mindre reaktion uppåt innan kopparn fullföljer rörelsen ned till 6 500-6 000 dollar/ton. För detaljerad information se vår tidigare analys.

Dollar, euro och SEK

EURUSD noterades upp -0.14 procent och USDSEK noterades ned +0.50 procent. Det är fortsatt svaga rörelser i valutorna just nu och det kortsiktiga läget är osäkert. Invänta fortsatta rörelser (se grafer).

EURUSD

USDSEK

S&P 500 VOLATILITY INDEX

VIX föll med -0.19 procent.

Veckans klassiska investerarcitat

”If you want to know everything about the market, go to the beach. Push and pull your hands with the waves. Some are bigger waves, some are smaller. But if you try to push the wave out when it’s coming in, it’ll never happen. The market is always right.” –Ed Seykota

Aktiechatt
Hernhag: Fyra stabila aktier för sommarportföljen
Gästkrönika
Börspsykologen: Låt känslorna ta semester när du ser över portföljenEn portfölj har inte några känslor - varför ska du ha det för den?
Pamndemin
Trump: Det här är mycket bättre än ett "V"Kallar covid-pandemin för "Kinapesten"
Krisen
Amerikansk sysselsättning steg oväntat i majGlädjeskutt på börserna
Börsen
Jobbsiffror fick börsen att lyfta
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens färska analyser
Val 2020
ING: Fortsatt oförutsägbart inför höstens presidentval
5/6
Trading Direkt: Detta driver börsen just nu
Placera
Flera CFD-bolag med svenska kunder stoppasAllvarliga brister i verksamheten
Foto: istockphoto
Brexit
Omvärldsstrategen: Brexit styr marknaderna i höst
Analys
Di: Dags att ta hem vinsten i SCA
Analys
Danske köpstämplar Ascelia Pharma
Analys
Danske slopar köprek för NobinaSer ökad konkurrens
Sektor
Obefintligt flygresande ger svaga trafiktalMen maj ändå bättre än april
Analys
Nordea: Zyn och återköp väntas lyfta Swedish Match vinst
Aktie
Boliden: Gruvbrand kostar 200 miljoner
Aktie
Clas Ohlsons vd lämnar bolagetLotta Lyrå har fått nytt jobb
Rapport
Slacks rapport en besvikelseFörväntningar på coronalyft
Spara
Regeringen vill förbjuda inlåningsföretag utan garanti
Placera
Ålandsbanken ökar exponeringen mot europeiska aktier
Pandemin
Reserestriktionerna inom Sverige hävs
Foto: Johan Nilsson/TT
Analys
Sparebank 1: Sälj SAS innan det är för sentVarnar för utspädning vid emission
Börsen
IG: Historiens starkaste 50-dagarsrally
SBAB: Bopriserna står pallKan rentav stiga något i år
Bolån
FI: Bolåntagare har bra marginaler