Två säkra kort – och en varning

Publicerad 2011-10-03 16:45

I senaste numret av Placeringsguiden rekommenderas köp av Telia Sonera och Axfood. Men det är dags att spola badrumstillverkaren Svedbergs.

När det är oroligt på börsen lockar stabila men lite tråkigare aktier mer än vanligt, skriver Placeringsguidens Anders Haskel. Därför kan det vara läge att köpa Telia Sonera. Aktien har begränsad fallhöjd och hyfsad uppgångspotential när börsen väl vänder.

Den har också stått sig väl jämfört med många andra aktier mätt över längre tidsperioder. Och under återhämtningsperioder på börsen brukar Telia Sonera klara sig bra – upp 75 procent från bottenlägena i slutet av 2008 till förra toppnoteringen i november förra året.

Det som främst talar emot aktien på längre sikt är begränsade tillväxtutsikter – då mognadsgraden börjar bli hög på bolagets nordiska huvudmarknader. Samtidigt ger god finansiell ställning och starka kassaflöden utrymme för fortsatt generös utdelningspolitik. Oförändrad utdelning ger en direktavkastning på drygt 6 procent, vilket är skäl nog för att äga aktien. Placeringsguidens riktkurs är 50 kr.

Magnus Alfredsson skriver att Axfood är en aktie som är mindre känslig för konjunkturen. Bolaget står bakom kedjorna Willys, Hemköp och Prisextra. Willys tar marknadsandelar och det oroliga ekonomiska läget – med konsumenter som håller hårdare i plånboken – kan faktiskt vara en fördel för kedjan som trummat in budskapet ”Sveriges billigaste matkasse”.

Aktien är något av en särling på börsen. Inklusive vårens utdelning på 12 kr har den bara tappat 1 procent sedan årsskiftet, medan Stockholmsbörsens breda index backat 20 procent. Det bör tilltala den som inte vill ha stora kursrörelser.

Baksidan av myntet är begränsad kurspotential, i likhet med många andra defensiva aktier. Det bör dock finnas utrymme för en kurshöjning på 15-20 kr på 6-12 månaders sikt. Det är en smakfull kombination tillsammans med utdelningen, som väntas bli drygt 5 procent. Riktkurs är 248 kr.

Badrumstillverkaren Svedbergs får en säljrekommendation, signerad Jan Axelsson. Under årets andra kvartal märkte bolaget osäkerhet i konsumentledet, och omsättning och resultat vände nedåt. En osäkerhet som knappast blivit mindre med tanke på höstens pånyttfödda finanskris.

P/e-talet ligger på nästan 16 trots en rejäl nedgång för aktien i år. Det kan knappast anses vara en normal värdering i dagsläget när vart och vartannat bolag handlas till ett p/e-tal på 10 eller lägre. Ta det säkra före det osäkra och spola Svedbergs.

 


 

Du har väl inte missat Placeringsguiden på Facebook?

Klicka här för att prenumerera på Placeringsguiden – Sveriges snabbast växande affärsmagasin

Rapporter
Bratt om bankrapporterna: SEB stjärnan i sektorn
Foto: istockphoto
Analyser
Här är onsdagens färska analyser
Börsen
Nedåt efter rapporttung morgon
Notering
Så går det för gymkedjan i börspremiären
Rapport
SSAB bommade förväntningarna
Foto: Naina Helén Jåma/TT
Rapport
Swedbanks vinst under förväntanKvartalet tyngs av högre kostnader
Foto: Alimak
Rapport
Alimak prickade vinstförväntningarna
Foto: Jessica Gow/TT
Rapport
Högre justerat rörelseresultat för Academedia
Rapport
SEB:s rapport starkare än väntat
Rapport
Minskad orderingång för ABB
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Omstruktureringskostnader tynger resultatetVinst klart under förväntan
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Intrum slog förväntningarna
Fonder
Fondbolagens förening: Svenskarna vill ha mer hjälp med PPM-val
Foto: AP/TT
Wall Street
Nedgångar på Wall Street
Fonder
Sparekonomen: Stora skillnader mellan olika indexfonderGäller att välja rätt indexfond
Foto: istockphoto
Portföljstrategi
Carnegie höjer aktieviktenUnderviktar räntebärande investeringar
Event
Anmäl dig till Stora Placeringskvällen i Göteborg 19 november
Aktietips
Swedbank plockar in två nya aktier i fokusportföljenKastar ut två andra
Bank
McKinsey: De flesta banker klarar inte lågkonjunkturen"Riskerar bli fotnoter"
22/10
Trading Direkt: Bornold om Saab och Husqvarna
Notering
Qliro Group tänker notera dotterbolag på börsen
Placera
Hernhag: Håll koll på börsens a-lag
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
Kepler: Holmen "rakt igenom bra"
Analys
SEB: Sandvik når botten andra halvåret 2020
Aktietips
Två heta köptips från Börsveckan
Aktietips
DI: Köp Hoist"Ta rygg på Erik Selin"
Aktietips
Carnegie: Köp återförsäljaren med stor kurspotentialSer 50-procentig uppsida