Två säkra kort – och en varning

Publicerad 2011-10-03 16:45

I senaste numret av Placeringsguiden rekommenderas köp av Telia Sonera och Axfood. Men det är dags att spola badrumstillverkaren Svedbergs.

När det är oroligt på börsen lockar stabila men lite tråkigare aktier mer än vanligt, skriver Placeringsguidens Anders Haskel. Därför kan det vara läge att köpa Telia Sonera. Aktien har begränsad fallhöjd och hyfsad uppgångspotential när börsen väl vänder.

Den har också stått sig väl jämfört med många andra aktier mätt över längre tidsperioder. Och under återhämtningsperioder på börsen brukar Telia Sonera klara sig bra – upp 75 procent från bottenlägena i slutet av 2008 till förra toppnoteringen i november förra året.

Det som främst talar emot aktien på längre sikt är begränsade tillväxtutsikter – då mognadsgraden börjar bli hög på bolagets nordiska huvudmarknader. Samtidigt ger god finansiell ställning och starka kassaflöden utrymme för fortsatt generös utdelningspolitik. Oförändrad utdelning ger en direktavkastning på drygt 6 procent, vilket är skäl nog för att äga aktien. Placeringsguidens riktkurs är 50 kr.

Magnus Alfredsson skriver att Axfood är en aktie som är mindre känslig för konjunkturen. Bolaget står bakom kedjorna Willys, Hemköp och Prisextra. Willys tar marknadsandelar och det oroliga ekonomiska läget – med konsumenter som håller hårdare i plånboken – kan faktiskt vara en fördel för kedjan som trummat in budskapet ”Sveriges billigaste matkasse”.

Aktien är något av en särling på börsen. Inklusive vårens utdelning på 12 kr har den bara tappat 1 procent sedan årsskiftet, medan Stockholmsbörsens breda index backat 20 procent. Det bör tilltala den som inte vill ha stora kursrörelser.

Baksidan av myntet är begränsad kurspotential, i likhet med många andra defensiva aktier. Det bör dock finnas utrymme för en kurshöjning på 15-20 kr på 6-12 månaders sikt. Det är en smakfull kombination tillsammans med utdelningen, som väntas bli drygt 5 procent. Riktkurs är 248 kr.

Badrumstillverkaren Svedbergs får en säljrekommendation, signerad Jan Axelsson. Under årets andra kvartal märkte bolaget osäkerhet i konsumentledet, och omsättning och resultat vände nedåt. En osäkerhet som knappast blivit mindre med tanke på höstens pånyttfödda finanskris.

P/e-talet ligger på nästan 16 trots en rejäl nedgång för aktien i år. Det kan knappast anses vara en normal värdering i dagsläget när vart och vartannat bolag handlas till ett p/e-tal på 10 eller lägre. Ta det säkra före det osäkra och spola Svedbergs.

 


 

Du har väl inte missat Placeringsguiden på Facebook?

Klicka här för att prenumerera på Placeringsguiden – Sveriges snabbast växande affärsmagasin

Chatt
Hernhag: Fem bolag jag tror på inför 2020"Bolaget det trots tillväxten inte är för sent att köpa"
Handelskriget
Kina: Stora framsteg i förhandlingarna med USATrump bekräftar enighet
Aktier
De 20 bästa aktierna enligt den "magiska formeln"
Analys
DNB: Storytels potential större än vad värderingen antyderInleder bevakning med köprekommendation
13/12
Trading Direkt: Teknisk analys av OMXS30
Börsen
Sparekonomen: Två julklappar till aktiemarknadenHandelsavtal och ordnad brexit lyfter börsen
Börsen
Bred uppgång på börsen
Analys
Pareto: Kursnedgång i Assa Abloy motiverar höjd rekommendation
Analyser
En ny köprek bland fredagens analyser
Aktietips
Carnegie: Vinstlyft och avknoppning gör Electrolux lockande
Brexit
Johnson: Jag kommer få brexit gjort"Inga om, inga men"
Brexit
Jordskredsseger för Boris JohnsonRejäl pundförstärkning
Foto: istock
Marknadsutblick
Ålandsbanken fortsätter övervikta USA
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Aktie
Svensk förundersökning om mutbrott
Analys
DNB: Därför är det köpläge i Bonava
Låna
Unga har usel koll på lånHälften vet inte vad ett blancolån är
Analys
Analys: Autolivs starka orderbok ger bättre marginaler"Hög lönsamhet och bättre kassaflöde"
Analyser
Flera köprekar bland torsdagens analyser
Börsen
Fortsatt börssuccé för Saudi Aramco
Notering
Debutanterna åt olika håll i premiärhandelnTvå nya bolag handlas på First North
Fonder
Sparekonomen: Nysparandet i miljöfonder 20 gånger större i år
Aktietips
Två heta köptips - och två aktier du kan strunta i
Bostad
Nyproduktion säljs allt närmare inflyttning
Fed
Fed lämnar styrräntan oförändradSpår oförändrad ränta hela nästa år
Fonder
Fondbranschen: Så ska koldioxidavtryck redovisas