”Metallracet är inte över”

Publicerad 2011-10-03 16:09

Guldpriset har backat 15 procent och silvret hela 35 procent sedan toppnoteringarna. Det plötsliga fallet i ädelmetallerna har skapat stor oro och förvirring på marknaden. Ädelmetallerna befinner sig i en bubbla, men den kommer troligtvis inte att spricka just nu.

Ädelmetallerna har, som många nu insett, utgjort en av de vassaste investeringarna de senaste tre åren. När den tidiga bullmarketen i ädelmetallerna tog vid efter 2004 var det få som köpte guld eller silver.

I dag 2011 köper alltfler privatpersoner ädelmetaller för att skydda sig mot den svikande ekonomin. Eller rättare sagt, man köper ädelmetaller för att de stiger i värde. Man har lärt sig att ädelmetaller ”går upp”.

Många har ropat bubbla, ondgjort sig över denna råvara och benämnt hela marknadskaoset som spekulativt framkallat. Och visst är det spekulativt framkallat, och visst är det en bubbla. Men det var ju även börsuppgången från början av 90-talet till 2000. Eller den senaste börsuppgången från början av 2009 till 2011.

Att guld stiger i värde eller att börsen stiger i värde är egentligen ingen skillnad. Den spekulativa verksamheten är inte förbehållen någon speciell marknad. Pengar flyttas dit pengar förräntas.

Nu har emellertid även ädelmetallerna upplevt ett par tuffa veckor, där silvret tagit mest stryk. Detta är egentligen inte särskilt märkligt med tanke på den extrema volatilitet som präglar, och alltid har präglat, silvermarknaden. Hursomhelst. Ädelmetallerna har fallit för att övriga råvarumarknaden toppat. Exempelvis påbörjade kopparn sin nya trend i början av september månad (läs tidigare analys). Vi vill dock här göra en central distinktion mellan ädelmetallerna och övriga råvarumarknaden. Ädelmetallerna har inte toppat. Övriga råvarumarknaden har toppat.

Distinktionen ligger i en högst fundamental faktor. Ädelmetallerna fungerar som ett skydd mot den svikande ekonomin. Det gör inte övriga råvarumarknaden på samma sätt. Efterfrågan på den övriga råvarumarknaden i fysisk tappning är dessutom främst industriell. Bolag handlar de exempelvis i produktionssyfte.

Sedan finns det givetvis andra aspekter såsom att ädelmetallerna tidigare varit pengar men framförallt att de är brett exploaterade för allmänheten. Folk känner till guld! Det är få grannar som köper hem en koppartacka i syfte att tjäna pengar på den, ännu färre som köper hem ett fat olja. Det sistnämnda är dessutom en smula problematiskt. En annan aspekt ligger i på vilket sätt man investerar. En guldtacka kan var och en tämligen enkelt köpa i fysisk form, men däremot är det svårare att köpa andra råvaror.

Därför har det blivit vanligare att man investerar i övriga råvarumarknaden via certifikat eller ETF:er som någon valfri bank ställer ut. Detta är alltid sämre än att hålla något fysiskt av förklarliga anledningar. Här uppenbarar sig exempelvis motpartsrisken.

Det vi ser i ädelmetallerna just nu är sålunda troligtvis inget annat än en korrektion. Magnituden reserverar vi oss för. Ädelmetallerna befinner sig i en bubbla, men den kommer troligtvis inte att spricka precis just nu.

Här kan vi dock göra ytterligare en distinktion mellan guldet och silvret. Den spekulativa verksamheten i silvret är våldsammare än i guldet. Silvret är en extremt volatil råvara och detta gör att vi mycket väl kan få se mindre bubblor och krascher i silvret medan guldet kommer undan lindrigare. Ett tydligt exempel på det är den närmast paraboliska uppgången silvret medan guldet mer sansat stigit i pris.

Guld

Silver

Silver

Aktiechatt
Hernhag: Fem nordiska utdelningsfavoriterOch två bolag han nyligen ökat i
Notering
Här är Hemnets erbjudande inför noteringenVärderingen kan landa på nästan 12 miljarder
Börsen
Industri i topp på stark fredagsbörsVolvo steg mest bland storbolagen
Krönika
Lindberg: Lönsam matematik i köpmaskinerna
Blankning
De 15 mest blankade aktierna
Foto: Johan Nilsson/TT
Analys
Carnegie sänker Thule till sälj"Fortsatt god utveckling men hög värdering"
Foto: Shutterstock
Analys
Sinch värdering oroar DanskeBanken sänker estimaten
Analys
Jefferies: Risk för marginalpress i EssitySlopar köprekommendation
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
Bomarknad: Rekordstort övertag för säljarna"Väldigt het marknad just nu"
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
DNB: Därför slopar vi köprekommendationen"Evolutions kurs reflekterar de kortsiktiga katalysatorerna"
Foto: istockphoto
Analyser
Aktierna som inte längre är köpvärdaEvolution, Gränges och Essity bland de som fått slopade köprekar
Aktie
New Wave lyfter efter omvända vinstvarningen
Sektor
Berenberg: Dags att plocka upp klimataktier efter falletAker Carbon Capture, Vestas, Powercell och Nel bland favoriterna
Blankning
Nordnet: Nu kommer återbäringen för utlånade aktierNorwegian gav mest ersättning
Placera
Danske Bank: Därför är Stockholmsbörsen bäst i världen"...men balansera portföljen ur ett globalt perspektiv"
Aktieportföljen
Omvänd vinstvarning lyfter portföljen
Kina
Kinas BNP-tillväxt över 18 procentMen ändå något lägre tillväxt än väntat
Bolag
Sparekonomen om alla omvända förvärv"Vill att det ska gå fort"
Budgeten
Andersson: En budget för att rädda jobben
Vårbudgeten
En pandemipräglad vårbudget
Foto: Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved
USA
Biden eskalerar åtgärder mot RysslandInleder sanktioner mot sex ryska bolag
Foto: Janerik Henriksson/TT
Aktie
Kepler: Skanska vinnare på Bidens infrastrukturpaket
Bostad
Hemnet: Ettor har inte hängt med i bostadsrallytRekordutbud och långa säljtider
Analys
SEB höjer Trelleborgs riktkursUpprepar köprekommendation
Fonder
Rekordkvartal för hedgefonder"Jordmån för de flesta aktiva tradingstrategierna"