Medan facit för den senaste tidens nyintroduktioner på börsen är dystert har avknoppningarna presterat desto bättre. Det är tydligt att börsen uppskattar att tillgångar och värden synliggörs genom att flyttas över till ett separat noterat bolag.
Aktietorgsnoterade Accelerators avknoppning i våras av en av sina främsta tillgångar, bioteknikbolaget Pledpharma, är inget undantag.
När Pledpharma noterades på First North i april handlades aktien som högst strax över 18 kronor vilket då motsvarade ett börsvärde på cirka 240 miljoner kronor.
En emission i maj till kursen 15,50 kronor ökade antalet aktier från 13 till 20 miljoner och gav bolaget cirka 100 miljoner kronor till kassan. Pengarna ska användas för att täcka kostnaderna fram till ett licensavtal som enligt plan ska kunna tecknas före utgången av 2013.
Tajmningen på avknoppningen och emissionen kunde inte ha varit bättre. I våras spirade fortfarande optimismen på börsen. Sedan kom raset på börsen såväl som för biotekniksektorn och ingen kom undan oskadd.
I dag värderas Pledpharma till 157 miljoner kronor, vilket inte är mycket högre än kassan. Det känns inte rättvisande för ett bolag som hittills visat mycket lovande forskningsresultat, om än på relativt få patienter.
Pledpharma bildades 2007 men stammar från forskning som Jan Olof Karlsson, en av grundarna tillika forskningschef, påbörjade 1992 genom att undersöka effekter på hjärta och kärl av kontrastmedlet mangafodipir.
Idén att använda substansen, som är väl känd, för behandling av oxidativ stress föddes. Oxidativ stress, som är skadligt för celler och organ i kroppen, uppstår exempelvis vid cancerbehandling och vid sjukdomar i hjärta och kärl.
Pledpharma har inriktat sin forskning på två indikationer.
Den ena, som också kommit längst, är att minska biverkningarna från cellgiftet Folfox som används vid behandling av tjocktarmscancer. Ofta måste patienterna avbryta behandlingen eller minska dosen för att biverkningarna blir för tuffa. I såväl prekliniska studier som i en första fas II-studie, som omfattade 14 patienter, har Pledpharmas substans PP-095 visat att den eliminerar cellgiftets biverkningar samt att den tolereras väl i kroppen.
Det andra projektet, PP-099, undersöker om substansen kan förbättra behandlingen av akut hjärtinfarkt.
När blodflödet efter en propp släpps på igen i samband med en så kallad ballongutvidgning kan den höga syremängden ge bestående negativa hjärtbiverkningar. En klinisk fas IIa-studie påbörjades i december 2009 men till följd av att Nycomed upphörde med sin försäljning av kontrastmedlet mangafodipir på grund av svag efterfrågan lades studien på is.
Nu har Pledpharma tagit över tillverkningen i egen regi med hjälp av en kontraktstillverkare och studien beräknas komma i gång igen mot slutet av innevarande år.
I mitten av nästa år räknar Pledpharma med att starta en andra större studie på patienter med tjocktarmscancer. Planen är att ta in 120 patienter och såväl Europa som USA är tänkbara placeringar. Mot slutet av 2013 väntas resultatet stå klart och om det visar samma positiva effekt som i de mindre redan genomförda studierna bör det inte vara några problem att hitta en partner.
Andra potentiella användningsområden för Pledpharmas forskning är leversjukdomar och stroke.
Bioteknik är riskfyllt, det har inte minst den senaste tidens forskningsbakslag i Active Biotech och Diamyd visat oss. Men fortfarande lyckas ett av tio projekt.
Pledpharma har potential men är fortfarande i ett tidigt skede vilket gör möjligheterna att bedöma storleken av den svår. Bolaget har finansieringen på plats för en tid framöver och har även lyckats attrahera flera duktiga och erfarna personer att vara med på resan. Bland annat är Pharmacias tidigare vd Håkan Åström ordförande.
Med ett spännande nyhetsflöde de kommande två åren känns dagens nedtryckta värdering som ett bra tillfälle att kliva på.