Europaettan finns i Sverige

Publicerad 2011-09-27 09:23

Händelser snarare än bolag lockar årets svenska raketfond, Sentat Event Driven, en händelsestyrd hedgefond som avkastat 17 procent samtidigt som Stockholmsbörsen rasat drygt 15 procent.

Sten berggren förvaltar Sentat Event Driven, en relativt nystartad händelsestyrd hedgefond som ”försöker utnyttja ineffektiv prissättning som orsakas av förväntade specifika företagshändelser”. Den enda nordiska fonden av det slaget så här långt. Fram till och med augusti var Sentat Event Driven upp 17 procent och därmed rankad etta i Europa. Stockholmsbörsen var under samma period ner drygt 15 procent, och jämförbara europeiska hedgefonder i snitt ner omkring 4 procent.

Vilken typ av händelser lockar en händelsestyrd hedgefond?

”Omstruktureringsfall, fusioner och förvärv eller avyttringar kan vara intressanta. Lednings- och ägarförändringar eller finansiellt ansträngda situationer också. Det har varit relativt lite av fusioner och förvärv av dignitet i Norden den senaste tiden, men jag var till exempel inne i Qmed i samband med att de blev uppköpta av Galderma. Konjunkturoron och finansieringsmöjligheterna just nu talar kanske inte för att det direkt ska lossna.”

Det finns negativa händelser som man kan positionera sig kort för. Kan det vara intressant?

”HQ till exempel, som jag tyvärr missade. En annan negativ position som visat sig lyckosam är Nokia som jag tidigare varit inne i.”

Du har en betydande andel av portföljen mot den norska marknaden. Händer det mer på Oslobörsen?

”De har unika tillgångar med olja och oljeservice som inte finns någon annanstans i Europa och jag har jobbat med den norska marknaden i nästan 15 år. Men det finns också mer av händelser och datapunkter, trigger att ta fasta på i dessa sektorer. I många av de svenska bolagen är det begränsat med trigger, det finns i princip bara kvartalsrapporterna och kanske någon enstaka stororder att ty sig till.”

Vad annat kan locka en händelsestyrd fond på Stockholmsbörsen?

”Vissa fastighetsbolag tycker jag kan vara intressanta med tanke på att värderingarna har kommit ner. Vissa bolag handlas i dag till en klar rabatt. Räntebanan gynnar vinster och triggar köpare på pensionssidan och utdelningarna är fina. Jag tror att det finns en hel del intressanta långa case i sektorn och att det är där om någonstans vi kan få se företagsaffärer.”

Fler negativa händelser?

”Jag är fortsatt orolig för bankerna. Trots att värderingarna kommit ner så pass mycket så finns det många strukturella problem kvar. Visst står sig de svenska bankerna bra i en internationell jämförelse, men det är sentimentet ute i Europa som styr. Och börjar sedan den svenska bostadsmarknaden vika så ger det ytterligare en negativ tvist till de svenska bankerna med störst exponering mot bolån.”

Du har också gått in i lilla Mineral Invest noterat på Aktietorget?

”Det är en investering som utgår från guld som jag tycker är ett intressant makrotema. Efterfrågan på guld kommer att vara fortsatt god, inte minst på grund av den statsfinansiella krisen, och produktionen kommer att minska de kommande fem åren. Det finns inte så många guldtillgångar i Norden och efter en mycket noggrann due diligence anser jag att Mineral Invest har mycket attraktiva guldtillgångar i bland annat Demokratiska republiken Kongo som inte är diskonterat i nuvarande värdering. Men visst är det samtidigt hög risk i bolaget.”

Kan du tänka dig att fortsätta botanisera längre ner i aktielistorna?

”Visserligen har jag ett brett mandat för fonden, men Mineral Invest är lite av ett undantag. Och jag har inga restriktioner i fondbestämmelserna. Jag kan köpa in mig i privatägda bolag likväl som i konvertibler och obligationer. Men hälften av portföljen har jag i höglikvida papper som jag ska kunna avyttra samma dag.”

Vad betyder en sådan här extremt volatil och stökig marknad för en händelsedriven placerare?

”För mig har det varit lyckosamt så här långt, men jag har också haft en riskavert strategi sedan i våras med en hög andel likvida medel, statsskuldväxlar och kassa samt några få investeringar där det funnits klara, definierbara händelser med korta tidshorisonter. Det senare är också viktigt i en sådan här marknad, det är ingen som bryr sig om vad som händer om ett halvår i dag. Men händelserna är färre som man vågar sig på i en sådan här marknad. Jag skulle absolut föredra en mer stabil börs. Det är ingen tradinglåda det här.”

Hur mycket kan man skylla den opålitliga marknaden på robothandlarna?

”De slår sönder fundamenta och bidrar helt klart till en ökad volatilitet. Det är mycket kraftigare rörelser på börsen i dag än vad det har varit tidigare. Men det skapar samtidigt möjligheter. De med långsiktiga mandat tycker man borde hitta gott om intressanta investeringsmöjligheter i dag.

Rapportanalys
Sparekonom imponeras inte av storbankerna
Foto: Henrik Montgomery/TT
Små kreditförluster för Handelsbanken
Börsen
Tele 2 öppnade starkt
Analyser
Aktieanalyser: Köp JM och ABB
Rapporter
Bättre resultat än väntat för SEBPandemin har haft liten påverkan på resultatet
Näthandel
Näthandeln slår rekord
Asien
Uppåt på Tokyobörsen
Foto: istockphoto
Bedrägerier
Danske Bank: Se upp för bedragare
Foto: Anders Good/TT
Fritidshus
Rekordstort intresse för fritidshus
Rekommendationer
Goldman Sachs: Köp SKF
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapporter
Cloetta: Svårare sälja godis under pandemin
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapporter
JM har det tufft i Norge
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapporter
Avanzas resultat bättre än prognoserna
Försäkringar
Många hemmafixare osäkra på försäkringen
Foto: istockphoto
Wall Street
Google och Disney backade
Analyser
Analytiker tror på Nordea och Intrum
Börsen
Stefan Persson på köphumör
Foto: Shutterstock
Rapporter
Tufft för OEM under pandemin
Fritidshus
Fastighetsbyrån: Köpläge i Spanien efter coronan"Prisnedgången kan vara nära 30 procent"
Rapporter
Kinneviks vd om bolagets strategi
Rapporter
Essitys försäljning backar
Gästkrönika
Lundkvist: Intresset ökar för asiatiska företagsobligationerNollräntor i väst får investerare att blicka österut
Foto: Shutterstock
Bidragsberättigat
Agility och sportfiske godkänns för friskvårdsbidragNy dom ger fritt fram för mängder av aktiviteter
Pension
Pensionen räknas upp nästa årKan bli cirka 100 kr mer i månaden
Foto: Henrik Montgomery/TT
Aktie
Intrum rusar 15 procent efter omvända vinstvarningen"Snabb återhämtning till normalläge"