Höst i skogen

Publicerad 2011-09-21 11:17

Skogen skiftar snabbt i färg mot mörkare nyanser med konjunkturoro och fallande massapriser. Det riskerar att slå undan benen för nischade Billerud.

Full fart. På Gruvön i värmländska Grums tickar orderna in. Foto: Billerud

Hösten gör sitt intåg i skogen på alla fronter. Under det andra kvartalet fanns det fortfarande inga tecken på någon ökad marknadsoro eller avmattning. Billerud rapporterade om en bra ordersituation och prishöjningar som kompenserat för högre kostnader och starkare krona.

Men Billeruds förpackningsverksamhet ligger tidigt i konjunkturcykeln och drabbas snabbt när företagen känner av en vikande efterfrågan. Och snabbt utför gick det i spåren på finanskrisen 2008/2009 då Billerud tvingades redovisa ett antal förlustkvartal.

Bland sektorkollegerna levererade Stora Ensos vd Jouko Karvinen relativt dystra utsikter redan i samband med halvårsrapporten och har sedan dess också gått ut och kommunicerat att bolaget nu ser en ytterligare försvagning av marknadssentimentet sedan i somras.

SCA:s Jan Johansson har sagt sig inte se någon avmattning än så länge men konstaterade också häromveckan att ”det vore förvånande om den finansiella oron inte fick en effekt om situationen i Europa och USA fortsätter”.

Och den lilla massatillverkaren Rottneros tvingades häromdagen varsla 25 anställda om uppsägning på grund av en allt svagare marknad inom främst tryckpapper, vilket dock inte har någon direkt bäring på Billeruds förutsättningar.

Med grumlade efterfrågeutsikter under sensommaren tillsammans med stigande lagernivåer har massapriset vänt ner från toppnoteringen i början av sommaren på över 1 040 dollar per ton. Lagerökningen under den gångna sommaren är dubbelt så stor som snittet under den senaste tioårsperioden. Massapriserna väntas enligt flera bedömare kunna fortsätta ner under hösten. För Billeruds del är det dåliga nyheter med tanke på att försäljningen av massa i fjol stod för drygt en fjärdedel av koncernens totala vinst.

Även om dollarn har börjat återhämta sig en del den allra senaste tiden så är den fortfarande historiskt svag gentemot kronan i ett historiskt perspektiv. Billerud säkrar dock en stor del av valutaflödet vilket också bidrog med 151 miljoner kronor av det första halvårets vinst på 607 miljoner. I förlängningen blir det dock allt tyngre att som Billerud sitta med kostnaderna i kronor samtidigt som majoriteten av försäljningen sker i utländsk, försvagad valuta. Räknat i svenska kronor hade det i dollartermer skenande massapriset fram till i somras i själva verket rasat 20 procent på ett år.

En viss tröst för Billerud är att virkespriserna väntas följa med nedåt så småningom.

En annan skillnad jämfört med 2008 är en betydligt starkare balansräkning. Då tvingades bolaget till nyemission. I dag finns inte den risken som tynger aktien.

Billerudaktien har visserligen tappat omkring 5 procent sedan vår senaste köprekommendation i oktober i fjol, men det är samtidigt betydligt bättre än index under samma period.

Vi gillar fortfarande bolaget och dess utmejslat fokuserade nischstrategi och lovande hållbarhetspotential.

Men den extrema cyklikaliteten går det inte att skaka av sig. Billerud är inte en aktie vi vågar äga när konjunkturoron når sådana proportioner som denna höst. Rekommendationen blir sälj.

Val
Marknaderna som kan gynnas om Biden vinner
Börsen
Uppåt på Stockholmsbörsen
Krisen
Finansministern: Utvecklingen något bättre än befarat
Aktie
Cevian sålde storpost i ABBHär är Gardells förklaring
Aktie
Norska småspararfavoriten har rasatNel ned över 20 procent sedan toppen i juli
Krisen
Större BNP-tapp än väntatSveriges BNP sjönk 8,6 procent
Analys
SEB höjer finska däckjätten till köpSer "better times ahead"
Analyser
Här är onsdagens analyser
Insider
Familjen Persson fortsätter att öka i H&M
Foto: istockphoto
Bostad
Hemnet: Rekordmånga borätter till salu
Aktier
Aktierna som flest fonder äger
Krisen
Mnuchin hoppas på nytt stimulanspaket i slutet av veckan
Handelskriget
WSJ: USA ska diskutera handelsavtal med Kina
Fonder
Här är månadens bästa fonderÄdelmetaller och småbolag i topp
Placera
Blackrock: Föredrar Europa framför USA
4/8
Trading Direkt: Olja och amerikanskt presidentval
Bostad
Hemnet: Tydlig återhämtning för boprisförväntningarnaTillbaka på samma nivå som före corona
Guld
Analytiker: Rekordlåga realräntor gör guld intressant
Aktier
Lundin Mining in i Paretos modellportföljKinnevik kastas ut
Analys
Beijer Alma rusar tvåsiffrigt efter analys
Obligationer
CoBa: Marknaden för företagsobligationer väntas ta fart
Analys
Carnegie: Köpläge i Elekta efter Varian-affären
Aktie
Indexförvaltare: Utmaning om Tesla inkluderas i S&P 500"Kan bli ett superlikviditetsevent"
Affär
Megaaffär i medicintekniksektornSiemens köper Elektas huvudkonkurrent
Fonder
Spararna flyr hedgefonder”De har inte levererat”