Banker förlorare på börsen

Publicerad 2011-09-19 14:06

Aktiehandeln i Stockholm visade fortfarande på minus strax efter lunch. Oron för en grekisk betalningsinställelse fortsatte att oroa.

Stockholmsbörsen visade strax efter lunchtid på måndagen en fortsatt bastant nedgång, med en utveckling i linje med de ledande europeiska indexen. Oron för en grekisk betalningsinställelse och en utveckling mot en europeisk recession fanns pyrande i bakgrunden inför måndagskvällens samtal mellan representanter för ECB, EU och IMF och Greklands finansminister.

Omkring klockan 12.45 var storbolagsindexet OMXS30 ned 2,1 procent till noteringen 908. Omsättningen på Stockholmsbörsen var 4,3 miljarder kronor. Den sammanslagna omsättningen, inklusive Burgundy, Chi-X, Turquoise och Bats uppgick till 6,5 miljarder kronor.

Den svenska kronan försvagades mot både euro och dollar. Den tioåriga svenska obligationsräntan var ned 8 punkter till 1,79 procent.

På den europeiska scenen var det regionala indexet Euro Stoxx 50 ned 2,6 procent. Frankfurtbörsens DAX-index var ned 2,9 procent, och Londonbörsens FTSE 100-index tappade 2,0 procent. Parisbörsens CAC 40 var 2,6 procent lägre.

De svagaste europeiska sektorerna var bank och finans, energi samt råvaror.

I New York var indexterminerna ned inför en börsdag som kommer att färgas av det förslag om skattehöjningar på 1.500 miljarder dollar under en tioårsperiod som USA:s president Barack Obama väntas presentera under måndagskvällen svensk tid.

De europeiska investerarna fortsatte att sälja av aktier inför den telefonkonferens som ska hållas mellan den grekiske finansministern Evangelos Venizelos och företrädare för den så kallade trojkan, EU, IMF och ECB på måndagskvällen. Syftet med telefonkonferensen är att utröna om Grekland uppfyller kraven som stipulerats för att erhålla nästa utbetalning av nödlån under det finansiella stödpaket som EU beslutade om den 21 juli.

Ekofin-mötet i Polen under veckoslutet nådde en överenskommelse om de sex lagförslag som ska skärpa EMU:s budgetregler, en överenskommelse som ECB-chefen Jean-Claude Trichet klassade som ”inte perfekt, men betydligt bättre än tidigare”. Investerare hade dock hoppats på ett mer konkret program för att lösa skuldkrisen för några av Europas länder.

Den europeiska centralbanken, ECB, har antytt att den gärna skulle se ett ökat tempo i de politiska förhandlingarna om åtgärder för att lyfta de europeiska ekonomierna. På måndagen sade ECB-rådsledamoten Erkki Liikanen, i samband med en presskonferens i Helsingfors, att riskerna mot tillväxten i euroområdet är ”påtagligt” på nedsidan och de ekonomiska utsikterna har försämrats ”snabbt”. Om inte förtroendet återupprättas finns det en risk för att världsekonomin går in i en recession, sade Erkki Liikanen enligt Bloomberg News.

Även på Stockholmsbörsen var nedgången bred och med bankerna högt på förlorarlistan.

Swedbank A backade 4,4 procent till 75:05 kronor, SEB A var ned 3,1 procent till 35:76 kronor, Nordea tappade 2,8 procent till 53:00 kronor och SHB A var 3,0 procent lägre till 161:20 kronor.

Bland de få vinnarna bland storbolagen fanns Axfood som steg 0,1 procent till 235:00 kronor. Dagens Industri rekommenderar köp av aktien i måndagens pappersupplaga.

Måndagens flora av rekommendations- och riktkursändringar berörde främst Sandvik, Holmen och Autoliv.

Sandvik har fått höjd rekommendation från Société Générale, som nu råder att behålla aktien från tidigare säljrekommendation. Riktkursen höjs till 85 kronor från 75 kronor.

Sandvik tappade 2,5 procent till 85:30 kronor, och hörde därmed till de svagare bolagen i sektorn. Bland de friskare var SKF B som var ned 1,3 procent till 140:50 kronor och Atlas Copco A som backade 1,8 procent till 138:10 kronor.

Holmen har fått rekommendationen underperform av Bank of America Merrill Lynch i samband med att banken inlett bevakning av bolaget.

Holmen B var ned 0,7 procent till 178:60 kronor.

Autoliv har fått riktkursen sänkt till 55 dollar från 78 dollar av Morgan Stanley. Rekommendationen är fortsatt underperform. Aktien klarade sig bäst bland de svenska fordonsrelaterade aktierna med en nedgång på 1,2 procent till 348:10 kronor.

SCA var ned 2,7 procent till 82:50 kronor inför den kapitalmarknadsdag som bolaget håller under måndagen, med start klockan 13.00. Mot bakgrund av den rådande makroekonomiska oron och SCA-chefen Jan Johanssons relativt optimistiska uttalanden i somras om den förväntade marginalutvecklingen, hoppas analytikerna få en ordentlig uppdatering av prisbilden och orderläget under kapitalmarknadsdagen.

Under sen måndagseftermiddag svensk tid väntas USA:s president Barack Obama föreslå skattehöjningar på sammanlagt 1.500 miljarder dollar under de kommande tio åren. Skattehöjningarna inriktar sig främst mot höginkomsttagare och företag och är en del av planen för att få ned budgetunderskottet.

Republikanerna säger blankt nej till skattehöjningarna, som bland annat inkluderar höjd skatt för dem som tjänar mer än 1 miljon dollar per år.

Den återstående måndagsagendan är i övrigt tunn. Från USA kommer NAHB husmarknadsindex för september klockan 16.00.

Räntan
Sparekonomen: Riksbanken höjer räntan efter inflationssiffrorna
Inflation
Inflation i linje med Riksbankens prognosBäddar för räntehöjning
Analyser
Här är onsdagens fyra färska köprekar
Portföljlån
Erbjuder nya lån med portföljen som säkerhet
Bolån
Snitträntorna föll i november
Börsen
Nedåt på Stockholmsbörsen
Notering
Saudi Aramco maxrusar i premiärenÄr nu världens största noterade bolag
Bostad
Hemnet: Budpremien på bostadsrätter stigerÖver 10 procent i Stockholm
Asien
Små rörelser i Asien
Foto: AP/TT
Wall Street
Något nedåt på Wall Street
Foto: Jennifer Glans/Pensionsmyndigheten/TT
Premiepensionen
Dags för årets miljardregn över pensionsspararna
Foto: Vidar Ruud/NTB/TT
Analys
HSBC: SAS-aktien är "översåld"Står fast vid köprekommendation
Fonder
Spararna tankar aktiefonderGlobal- och Sverigefonder lockar mest
Fonder
Proffsens favoritfonder i 43 kategorier
Aktietips
Här är Swedbanks nya sektorfavorit
Bank
Nu kan Nordeas kunder se sitt personliga koldioxidavtryckBaseras på kortanvändning
10/12
Trading Direkt: Makrotung veckaOch negativ signal för S&P500
Aktie
Båtmotorbolaget byter namn
Makro
Veckan späckad med makrobesked
Aktier
Norska daytraders favoritaktie är svensk
Krönika
Hernhag: Fastighetsmarknaden är för hetInte läge att öka positionerna
Fonder
SPP gör alla fonder fossilfria
Bostad
Fler tror på starkare boprisutveckling
Aktietips
DI: Möjligheterna i Gränges större än nedsidanTidningen rekommenderar köp
Aktietips
Tre aktier att köpaOch fyra aktier du kan vara utan