Aktierna som gör dig till en vinnare

Publicerad 2011-09-19 15:51

Den här veckan ger VA:s konkurrent hela sex köprekommendationer, bland annat klädbolaget och telekomjätten.

Börsveckan rekommenderar köp på ett flertal aktier i årets 38:nde upplaga: Byggmax, Ericsson, Kappahl, NGS, Orc och Semcon. Däremot blir rådet för Cision avvakta.

Byggmax aktie har pressats av risken för en kraftigt försvagad konsumtion men Börsveckan håller ändå fast vid sin köprekommendation. Bolaget har en bra nyetableringstakt och ett bra kassaflöde. Den kapitalsnåla affärsmodell, med avsaknad av centrallager, låg bemanning och hyrda lokaler innebär att besparingsmöjligheterna är begränsade men å andra sidan har detta koncept visat sig vara bra under perioder med svaga marknadsförutsättningar, skriver Börsveckan.

Börsveckan är däremot lite tveksamt inställd till Semcons affärsmodell, med inriktning på större åtaganden som levereras av en global organisation. Bolaget har tvingats ta stora och återkommande ”engångskostnader” vilket kan indikera att något är fel. Vidare har den återhämtning i fordonskonjunkturen som förväntades tidigare blivit lite osäkrare. Över 60 procent av Semcons intäkter kommer från kunder som Volov LV, BMW, Volvo PV och VW. I grund och botten väljer dock Börsveckan att tro på fordonssidan och då känns Semcons värdering för låg trots bolagets brister.

NGS är ett litet bemanningsbolag på NGM Equity som fokuserar på hälsovård. NGS område Psykiatrika, där man hyr ut läkare och sjuksköterskor till psykiatriska kliniker, växer bra och det råder brist på kompetent bemanning inom detta område i Sverige. Det näst största affärsområde är Vikariepoolen som hyr ut personal till skolor och förskolor, står för en tredjedel av NGS omsättning och har också bra tillväxt. Man ska komma ihåg att NGS växer från relativt låga nivåer men å andra sidan har vårdmarknaden en stark underliggande tillväxt och friskolornas uppgång innebär ökat behov. Den stora risken ser Börsveckan i att Vikariepoolen har ett stort avtal med Stockholm Stad som löper ut i juni, vilket kan innebära marginalpress när andra aktörer vill vara med och konkurrera när nya upphandlingen sker. Slutsatsen är att NGS är köpvärd för den riskvillige.

Orc Group har tappat nära tre fjärdedelar i sitt värde på 18 månader och frågan är då om det är köpläge eller ej. Enligt Börsveckan finns svaret i den strukturomvandling som sker på börsen. Bankernas egenhandel verkar gå sotdöden till mötes, vilket är dåligt för Orc, samtidigt som direkthandeln ökar, vilket är bra för Orc. Sammantaget ser det dock helt klart ut som om marknaden kommer att minska. Det är flera faktorer som ser svaga ut för Orc och risken är hög men Börsveckan väljer ändå att sätta köp på aktien med hänvisning till den låga värderingen samt chansen till större besparingar för gruppen.

Cision har stärkt balansräkningen och höjt lönsamheten genom en rad åtgärder under de senaste åren. Men mycket jobb kvarstår och tillväxtutsikterna bleknar, enligt Börsveckan. Bolagets avyttringar talar för att resultattrenden för koncernen är positiv men mot detta står en ganska konjunkturkänslig verksamhet samt en svag balansräkning. Slutsatsen är att för den som vågar chansa på att vi klarar oss från en lågkonjunktur är aktien intressant, annars bör man avvakta med Cision.

Kappahl är en av årets största förlorare på börsen och rapporterna talar sitt tydliga språk, den senaste stavades svag sommarförsäljning och högt varulager. Dessutom ser tillväxtplanerna riskfyllda ut med tanke på Kappahls svaga kapitalstruktur. Till det positiva hör att Rune Andersson verkar tro att aktien är på väg att bottna – han har köpt en storpost på nära 12 procent – och vd Christian Jansson har som storägare i bolaget incitament att se till att aktien ska gå bra. Aktien ser billig ut, även med försiktiga antaganden. Frågan är om bolaget kommer att behöva göra en nyemission och om så är fallet finns fortfarande fallhöjd i aktien. Börsveckan kommer fram till ett spekulativt köpråd.

Ericssons tillväxt och värdering gör att Börsveckan för ovanlighetens skull är positiva till aktien. Första halvårets tillväxt i faktureringen inom utrustning på över 30 procent var uppmuntrande och Börsvecken tror inte att operatörernas investeringscykel är över. P/e-tal ligger på 11 respektive 10 för i år och nästa år, vilket är lägre än börsen totalt. Dessutom har Ericsson en jättekassa på över 14 kronor per aktie. Ericssons konjunkturstabilitet lockar också, enligt Börsveckan som sammanfattar att Ericsson är en köpvärd aktie även om potentialen inte är superstor.

Chatt
Hernhag: Fem bolag jag tror på inför 2020"Bolaget det trots tillväxten inte är för sent att köpa"
Handelskriget
Kina: Stora framsteg i förhandlingarna med USATrump bekräftar enighet
Aktier
De 20 bästa aktierna enligt den "magiska formeln"
Analys
DNB: Storytels potential större än vad värderingen antyderInleder bevakning med köprekommendation
13/12
Trading Direkt: Teknisk analys av OMXS30
Börsen
Sparekonomen: Två julklappar till aktiemarknadenHandelsavtal och ordnad brexit lyfter börsen
Börsen
Bred uppgång på börsen
Analys
Pareto: Kursnedgång i Assa Abloy motiverar höjd rekommendation
Analyser
En ny köprek bland fredagens analyser
Aktietips
Carnegie: Vinstlyft och avknoppning gör Electrolux lockande
Brexit
Johnson: Jag kommer få brexit gjort"Inga om, inga men"
Brexit
Jordskredsseger för Boris JohnsonRejäl pundförstärkning
Foto: istock
Marknadsutblick
Ålandsbanken fortsätter övervikta USA
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Aktie
Svensk förundersökning om mutbrott
Analys
DNB: Därför är det köpläge i Bonava
Låna
Unga har usel koll på lånHälften vet inte vad ett blancolån är
Analys
Analys: Autolivs starka orderbok ger bättre marginaler"Hög lönsamhet och bättre kassaflöde"
Analyser
Flera köprekar bland torsdagens analyser
Börsen
Fortsatt börssuccé för Saudi Aramco
Notering
Debutanterna åt olika håll i premiärhandelnTvå nya bolag handlas på First North
Fonder
Sparekonomen: Nysparandet i miljöfonder 20 gånger större i år
Aktietips
Två heta köptips - och två aktier du kan strunta i
Bostad
Nyproduktion säljs allt närmare inflyttning
Fed
Fed lämnar styrräntan oförändradSpår oförändrad ränta hela nästa år
Fonder
Fondbranschen: Så ska koldioxidavtryck redovisas