Vinnarna på en fördjupad skuldkrisFoto: iStockphoto

Vinnarna på skuldkrisen

Publicerad 2011-09-06 09:38

Skuldkrisen släpper inte sitt tag om Europa och spekulationerna om utgången fortgår. Om det skulle sluta med skuldnedskrivning eller med att länder lämnar euron lär det finnas vinnare på det också.

Frågan om att krisande EU-länder kan tvingas till skuldnedskrivningar eller till och med till att lämna eurosamarbetet vill politiker inte ta i. Bland ekonomer är det däremot ett område som debatteras.

På ett seminarium i Stockholm nyligen menade ekonomiprofessorn från Wharton University Franklin Allen att det bästa för Grekland och Portugal vore om det tilläts lämna eurosamarbetet redan idag. Han varnade även för att situationen i Italien är en tickande bomb som inte EU-ledarna vill ta i.

Den internationella storbanken Nomura uttrycker i en färsk rapport också stor oro för den ekonomiska och politiska utvecklingen i Europa. Med början nu i september ska en rad svåra beslut fattas runtom i Europa.  

Det handlar om att den europeiska stabilitetspakten EFSF ska godkännas i en rad euroländer, om att Finlands krav på extra säkerheter ska lösas, om att den tyska författningsdomstolen den 7 september ska meddela om man anser att det tidigare grekiska räddningspaketet ens var förenligt med tysk lag och så vidare. Hela september är fullt av beslut som kan gå åt fel håll.

Dessutom har Angela Merkels parti CDU försvagats efter ytterligare en valförlust i ett delstatsval i söndags. Detta bådar inte gott för det tyska stödet för räddningspaket.

En före detta ordförande för Tysklands näringslivsförbund, Hans-Olaf Henkel, har dessutom nyligen förespråkat att en rad nordeuropeiska länder lämnar EMU och skapar en ny nordeuropeisk valutaunion.

Om skeptikerna angående skuldkrisen i Europa får rätt och något eller några länder genomför skuldnedskrivningar eller lämnar euron lär det säkert finnas ekonomiska vinnare även på detta – i form av hedgefonder.

De potentiella vinnarna

Hedgefonder har tidigare tjänat storkovan på att spekulera i allt ifrån det brittiska pundets kollaps 1992 till den spruckna subprimebubblan i USA 15 år senare. Och det skulle vara förvånande om det inte fanns hedgefonder som redan nu har räknat på, eller positionerat sig för, ett sydeuropeiskt misslyckande.

Men att på förhand veta vilken eller vilka av de hemlighetsfulla hedgefonderna som sitter med trumf på hand är inte lätt.

– Om det blir en utdragen process bör trendföljande hedgefonder, typ Lynx, kunna tjäna på ett scenario där krisen fördjupas, säger Karl Wahnberg, analyschef på investeringskonsulten Indecap.

Om det skulle bli en mer dramatisk och snabb process skulle troligen de trendföljande fonderna missa tillfället men då finns det andra typer av fonder som skulle kunna bli vinnare.

– I så fall talar vi om hedgefonder med inriktning mot makrostrategier. Om de har gjort rätt analys och placerat sig därefter skulle de kunna tillhöra vinnarna, säger Karl Wahnberg.

Det finns även hedgefonder som spekulerar i marknadens rörlighet, så kallade volatilitetsfonder, som skulle kunna göra ett klipp på en fördjupad skuldkris. Detta eftersom volatiliteten i ett sådant läge säkerligen skulle öka.

Ett instrument som skulle kunna användas för att spekulera i en fördjupad skuldkris är så kallade CDS:er (Credit default swap). Detta är en typ av försäkring där köparen av instrumentet skyddas om en låntagare inte skulle betala sina lån.

En annan möjlighet skulle kunna vara blanka krisländernas statsobligationer det vill säga att sälja obligationerna utan att äga dem.

MAGNUS ERIKSSON, PRIVATA AFFÄRER

Aktiechatt
Aktiechatt: Två köpvärda aktier inom grön energiOch tre tillväxtaktier att hålla koll på
Valuta
SEB: Bara tillfälligt hack för kronan Dollarn under 8 kr om drygt ett år
USA
Javeus: Presidentvalshysterin är överdrivenJämför med millenniebuggen
Börsen
Positiv avslutning efter slagig handel
Foto: AP/TT
Wall Street
Uppåt efter spretig inledning på Wall Street
Foto: Vidar Ruud/NTB/TT
Aktie
Analytiker: En gåta att SAS-aktien lyfterUpp som mest 8 procent på fredagen
Analys
Utskiftning av Zalando och Tele2 i kortenSEB höjer Kinnevik till köp
Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Analys
Pareto: Storytels svaga utveckling temporärHöjer riktkursen och upprepar köp
Analyser
Här är fredagens analyser
Aktie
Electrolux återinför utdelning
Aktietips
Carnegie: Därför ska du köpa bussbolaget
Foto: Anders Wiklund/TT
Aktie
Storägare accepterar höjt bud på HiQ
Råvaror
Analyschefen: Oljan kostar 65 dollar om två år"Stor osäkerhet på kort sikt"
Aktie
Första blankaren i ReadlyAktien nu under introduktionskursen
Aktier
Aktierna som stigit mest sedan marsbottenEtt halvår sedan börsen vände uppåt
Placera
Index slog aktiva förvaltare under covid-krisen
Bostad
Analys: Höjda bopriser inte hållbart på sikt"Förr eller senare får vi tillbaka 90-talskrisen"
Fonder
Robur klassar fonder utifrån Parisavtalet
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Krisen
Skingsley: Rätt att fullfölja löften om tillgångsköp"Låga räntor under lång tid som gäller"
Analyser
Här är torsdagens färska köprekar
Foto: Shutterstock
Placera
"Klassiska portföljstrategin förlegad"60/40-portfölj inte välutformad för dagens marknad
Aktie
Konsortium lägger bud på Ahlstrom-MunksjöPremie på 24 procent
Valutor
Feds strategi ger köpläge i perifera valutorIndiska rupie, peruanska sol och chilenska peso lockar analytiker
Foto: Shutterstock
Krisen
"Pandemin har kostat halv miljard jobb"
Aktier
Aktierna som stigit mer än 100 procent i år