Merkels och Sarkozys räddningsplan

Publicerad 2011-08-17 09:00

Frankrike och Tyskland kommer nästa månad att uppmana europeiska institutioner att införa en skatt på finansiella transaktioner. Beskedet kom efter gårdagens möte mellan Angela Merkel och Nicolas Sarkozy.

Frankrike och Tyskland kommer nästa månad att uppmana europeiska institutioner att införa en skatt på finansiella transaktioner. Men beskedet, som kom efter dagens möte mellan Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Franrikes president Nicolas Sarkozy, möts av skepsis.

– De tyska och franska finansministrarna kommer att lägga fram ett gemensamt förslag för europeiska institutioner på en skatt på finansiella transaktioner, sade Sarkozy på presskonferensen.

De båda ledarna sade sig även vilja ha ett gemensamt styre av eurozonen för att hantera regionens skuldkris. Styret skulle ledas av den nuvarande EU-presidenten Herman Van Rompuy och ha ett mandat på två och ett halvt år. Sarkozy och Merkel sade även att europeiska ledare ska träffas två gånger per år som en del av hanteringen av skuldkrisen.

Dessutom vill Merkel och Sarkozy hålla samtliga ledare i de 17 länderna i eurozonen ansvariga för att de genomför tillräckliga åtgärder. För att lyckas med det vill Merkel och Sarkozy att länderna till 2012 ska ha antagit lagar om att balansera sina statsbudgetar.

Som väntat lät ledarna också omvärlden få veta att de anser att eurozonens räddningsfond EFSF är tillräckligt stor för att hantera krisen. EFSF har 440 miljarder euro (drygt 4 000 miljarder kronor) i kassan. Enligt bedömare krävs det ungefär tre gånger så mycket för att rädda både Italien och Spanien. Tyskland, fondens största finansiär, har dock hittills inte velat skjuta till mer pengar.

Samtidigt avvisade Merkel och Sarkozy gemensamma statsobligationer för euroländerna, som förbundskanslern sade inte var svaret på skuldkrisen ”i dag”.

Den tyska ekonomin har bromsat upp mer än väntat. BNP-tillväxten under andra kvartalet landade på 0,1 procent jämfört med kvartalet före, enligt preliminära siffror från landets statistikmyndighet. Ekonomernas förväntningar låg på plus 0,5 procent.

Cecilia Hermansson, chefekonom på Swedbank, är tveksam till Merkels och Sarkozys inställning att eurozonens stabilitetsfond EFSF är tillräckligt stor för att kunna hantera problemen.

– Det är en förnekelse utan like. Det kanske skulle kunna räcka till Spanien, men det skulle definitivt inte räcka för Italien och inte för Frankrike.

Jan Häggström, chefsekonom på Handelsbanken, säger att det är begränsad effektivitet i en skatt på finansiella transaktioner. Han varnar för att det kan leda till att sådana transaktioner flyttas från det område där en skatt införs.

– Finansmarknaderna är så pass globaliserade i dag. Det är så många som gör transaktioner med många andra länder och var man gör de här transaktionerna spelar inte så stor roll, säger Häggström.

Mötet mellan Sarkozy och Merkel har inte lett till något ”nytt eller användbart”, sade Sony Kapoor vid den ekonomiska tankesmedjan Re-Define till nyhetsbyrån AFP.

– Om det här är allt de hade att säga, vad var meningen med att ha det här mötet? frågade han retoriskt.

– Jag kan inte se hur ett tillägg om balanserad budget… eller ens en finansiell transaktionsskatt ska kunna hantera eurokrisen, hjälpa till att stimulera tillväxt eller ens stärka det svaga EU-banksystemet.

TT