ECB-besked lugnar marknaden

Publicerad 2011-08-08 08:34

Europeiska centralbankens beslut att återuppta stödköp av statsobligationer i eurozonen bidrog till att lugna marknaderna något. De befarade jätterasen uteblev på många börser i Asien och Australien.

Europeiska centralbanken (ECB) beslut att återuppta stödköp av statsobligationer i eurozonen bidrog till att lugna marknaderna något. De befarade jätterasen uteblev på många börser i Asien och Australien.

Singaporebörsen hade vid 07.15 svensk tid fallit med 4,9 procent och i Hongkong var börsen ned med litet drygt 4 procent. Även Seoulbörsens Kospi-index hade fallit med över 4 procent. På övriga börser i Sydostasien låg börsfallen något lägre, på mellan 2 och 3 procent. Även i Nya Zeeland och Australien var nedgången måttligare.

ECB-beskedet, liksom lugnande besked från G7 och Japans finansminister, bidrog till att det jätteras som en del analytiker befarat uteblev. Men måndagens nedgång kommer efter en svart vecka där börsvärdet globalt krympte med 2,5 biljoner dollar.

ECB:s besked fick också euron att öka i värde gentemot dollarn. Köpen kan bidra till att Italien och Spanien undviker att dras allt djupare ner i skuldträsket där Grekland, Portugal och Irland redan befinner sig.

ECB:s beslut att återuppta köpen av statsobligationer motiverades med att Italien och Spanien tillkännagivit nya åtstramningar och ekonomiska reformer. Samtidigt manar rådet de båda ländernas regeringar att skynda på reformerna.

Marknaderna oroas även av kreditvärderingsinstitutet Standard & Poors nedgradering av USA:s kreditbetyg från högsta nivån AAA till AA+. I den tidiga elektroniska terminshandeln inför att Wall Street öppnar sjönk breda aktieindex med 2,7 procent. Priset på råolja föll i den asiatiska handeln medan guld – sett som en säker investering i orostider – steg.

USA:s finansminister Timothy Geithner fortsatte den amerikanska kanonaden mot S&P:s nedgradering, en kritik som delas av vissa ekonomer.

I en intervju med NBC News sade Geithner att S&P visat ”fruktansvärt dåligt omdöme”.

En rad USA-företrädare har riktat in kritiken på att Standard & Poors analys bygger på felaktiga beräkningar på 2 biljoner dollar, och man har hävdat att kreditvärderingsinstutet också medgivit felet bara för att gå vidare med sänkningen.

S&P har anlagt moteld och förklarat att det kan bli frågan om ytterligare en nedgradering, kanske redan inom ett halvår. Institutet har bland annat pekat på att de politiska riskerna i Washington ökat sedan kongressen i sista stund – strax innan landet skulle ha börjat få betalningsproblem – lyckades få igenom ett enormt sparpaket och en höjning av USA:s lånetak. Skuldsaneringen på 2,1 biljoner dollar under tio år är dock långt mindre än de 4,0 biljoner som S&P hävdar är nödvändiga.

TT