Därför uteblir USA-rallytFoto: Istockphoto

Därför uteblir USA-rallyt på börsen

Publicerad 2011-08-02 13:49

Demokraterna och republikanerna enades i sista stund om USA:s skuldtak. Men börsen hänger läpp trots att hoten om statsbankrutt och inställda betalningar röjts undan.

Börsen tog ett inledande glädjeskutt på måndagen efter att president Barack Obama meddelat att en kompromiss nåtts om att minska budgetunderskottet och höja skuldtaket.

Glädjen blev dock kortvarig. På eftermiddagen vände Stockholmsbörsen, ned till nytt årslägsta. I dag fortsätter kräftgången för Stockholmsbörsen, som tappat drygt 11 procent i år. Vid förmiddag på tisdagen är det röda siffror på börsen.

– Det som fick börsen att sjunka var att amerikanska tillverkningsindustrins inköpschefsindex kom in svagt. Tjänstesektorns motsvarande index väntar och risken för att den kommer in svagare än väntat är överhängande. De båda indexen följer varandra relativt väl, säger Nordeas aktiestrateg Jonas Olavi.

Inköpschefsindex, som speglar konjunkturen, visar på svag utveckling när det gäller bland annat arbetstillfällen och orderingång.

Och nedskärningar på totalt 2 500 miljarder dollar – som överenskommelsen om skuldtaket innebär – gör att utrymmet för att stimulera den svaga amerikanska ekonomin blir ytterst begränsat.

– Nu måste man spara pengar och det kommer drabba ekonomin negativt. Det gör att politikerna i USA blir bakbundna. De har lämnat över bollen i knäet på Ben Bernanke och amerikanska centralbanken att få fart på ekonomin, säger Jonas Olavi.

De åtgärder som är aktuella från centralbankens sida är, enligt honom, att sänka räntan eller köpa amerikanska statsobligationer. Syftet med det sistnämnda alternativet är att pressa USA-räntorna, för att ge hushållen en lättnad att betala räntor och amorteringar samt att stimulera företagen till investeringar.

Denna penningpolitiska åtgärd har redan sjösatts i två etapper, som kallats QE1 och QE2, och nu kan det alltså bli aktuellt med ett tredje steg.

Jonas Olavi spår ett fortsatt turbulent år på Stockholmsbörsen, där många bolag har stor exponering mot USA.

– Det kommer skaka fram och tillbaka. Det finns en nedsida på 10-11 procent i värsta fall, säger han.

På börserna i Asien har det också varit dystert, efter en inledande positiv reaktion på USA-beskedet. På tisdagen noterade de asiatiska börserna sin största nedgång på tre veckor.

JOAKIM PETERSSON, PRIVATA AFFÄRER