Mycket talar för Sydkorea

Mycket talar för Sydkorea

Publicerad 2011-07-27 13:49

Tyskland är världsmästare efter halva börsåret. Och Vietnam ligger i botten. Men ETF:erna följer inte alltid landets börsindex.

Börsåret 2011 har varit turbulent och kriserna har avlöst varandra. Men vilka är vinnarna och förlorarna? Och hur påverkar det ETF:erna?

Bäst har börsen gått i Tyskland, som utvecklats positivt trots den pågående krisen i PIIGS-länderna. På andra plats kommer Sydkorea och därefter snabbväxande Indonesien.

På fjärde plats kommer Frankrike. Detta trots att de franska bankerna är några av de största förlorarna om Grekland skulle kollapsa. På femte plats kommer Ryssland som framför allt har gynnats av det höga oljepriset.

Som en jämförelse placerar sig Sverige i mitten av gruppen med en negativ avkastning på cirka 2 procent. Sämst i år med bred marginal är Vietnam med en nedgång på hela 43 procent. Vietnam har devalverat sin valuta flera gånger under de senaste åren och har i dagsläget ett extremt inflationstryck.

Revolutionen i Egypten fick den egyptiska börsen att krascha. Trots en viss återhämtning på senare tid är nedgången i år hela 31 procent.

Osäkerheten inför politiska val kan göra placerare nervösa. Detta kan vara en del av förklaringen till den trista utvecklingen på minus 18 procent i Peru.

Hög inflation har varit ett återkommande problem i år. Flera länder som Vietnam och Kina försöker få bukt med detta just nu. Detsamma gäller även för länderna på plats fyra och fem i jumbokategorin, Turkiet och Indien.

När det gäller ETF:er borde avkastningen i svenska kronor ligga nära utvecklingen för respektive lands index, men detta är inte alltid fallet. Anledningen är framför allt att de underliggande indexen som de amerikanska ETF:erna följer inte alltid är exakt samma som de mest välkända nationella indexen.

Detta kan bero på flera olika saker.   Licensierade index från globala indexleverantörer som MSCI, FTSE, S&P, alternativt egna index, är mer vanligt förekommande. Detta kan ge upphov till stora skillnader i avkastning.

Vad ska man då köpa?

Precis som i ETF-krönikan från i juni är jag fortsatt positiv till Tyskland. Mina favoriter bland de tio länder jag analyserat är på lite längre sikt ETF:erna med exponering mot Indonesien och Korea, Market Vectors Indonesia Index ETF (ticker IDX) och iShares MSCI Korea Index Fund (EWY).

När det gäller Indonesien är det främst en kraftig real BNP-tillväxt och världens fjärde största befolkning på cirka 250 miljoner som lockar. Internationella valutafondens BNP-prognos är 6,2 procents tillväxt för 2011 och 6,5 procent för 2012. Vidare är landet rikt på naturtillgångar och en av världens största kolproducenter. Detta har blivit än mer intressant då kärnkraften ifrågasätts alltmer.

Det som lockar med Sydkorea är först och främst en fortsatt attraktiv värdering och ett p/e-tal den kommande tolvmånadersperioden på strax under 10.

STEPHAN AGERMAN, Analytiker, ETFSverige.se

Krönika ursprungligen publicerad i Privata Affärer 8/2011 (20 juli)

Börsen
Tele 2 öppnade starkt
Analyser
Aktieanalyser: Köp JM och ABB
Rapporter
Bättre resultat än väntat för SEBPandemin har haft liten påverkan på resultatet
Näthandel
Näthandeln slår rekord
Asien
Uppåt på Tokyobörsen
Foto: istockphoto
Bedrägerier
Danske Bank: Se upp för bedragare
Foto: Anders Good/TT
Fritidshus
Rekordstort intresse för fritidshus
Rekommendationer
Goldman Sachs: Köp SKF
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapporter
Cloetta: Svårare sälja godis under pandemin
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapporter
JM har det tufft i Norge
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapporter
Avanzas resultat bättre än prognoserna
Försäkringar
Många hemmafixare osäkra på försäkringen
Foto: istockphoto
Wall Street
Google och Disney backade
Analyser
Analytiker tror på Nordea och Intrum
Börsen
Stefan Persson på köphumör
Foto: Shutterstock
Rapporter
Tufft för OEM under pandemin
Fritidshus
Fastighetsbyrån: Köpläge i Spanien efter coronan"Prisnedgången kan vara nära 30 procent"
Rapporter
Kinneviks vd om bolagets strategi
Rapporter
Essitys försäljning backar
Gästkrönika
Lundkvist: Intresset ökar för asiatiska företagsobligationerNollräntor i väst får investerare att blicka österut
Foto: Shutterstock
Bidragsberättigat
Agility och sportfiske godkänns för friskvårdsbidragNy dom ger fritt fram för mängder av aktiviteter
Pension
Pensionen räknas upp nästa årKan bli cirka 100 kr mer i månaden
Foto: Henrik Montgomery/TT
Aktie
Intrum rusar 15 procent efter omvända vinstvarningen"Snabb återhämtning till normalläge"
Räntan
Vice Riksbankschefen: Negativa inlåningsräntor inget hinder
Analys
Stora Enso: Risken för kollaps i efterfrågan har minskat