Undvik onödiga försäkringar för hyrbilenFoto: iStockphoto

Undvik onödiga försäkringar för hyrbilen

Publicerad 2011-06-20 12:46

Det lönar sig att ta en funderare om tilläggsförsäkringar på hyrbilen. Självriskskydd kan nämligen redan ingå när du betalar med kort.

Brukar du hyra bil på utlandssemestern? Då kan det vara lockande att köpa sig fri från problemen som det innebär om olyckan är framme. Men det är värt att tänka över beslutet om att teckna tilläggsförsäkringar på hyrbilen en gång extra. Hyr du bilen med betal- eller kreditkort ingår ofta självriskskydd.

Självriskeliminering för hyrbil utomlands ingår vid betalning med kredit- och betalkort hos Swedbank, Skandiabanken och Nordea. Har du Handelsbankens Platinum- eller Allkort ingår det också – men inte med Handelsbankens Bankkort. SEB:s kredit- och betalkortskunder omfattas inte heller av självriskskydd för hyrbilen.

Förutsättningen är att bilen hyrs på semester i utlandet. Vanliga krav är att bilen hyrs av en auktoriserad uthyrningsfirma, att ’erfoderligt försäkringsskydd’ tecknats med hyran och att hela avgiften betalas med kortet.

Hyr du en moped eller vespa täcks det också av skyddet.

Viktigt att tänka på är att självriskskyddet bara gäller, enligt nämnda bankers försäkringsvillkor, om skadans omfattning överstiger självrisken och att maxersättningen är 10 000 kr. Om skadekostnaden är mindre än självrisken blir det ingen ersättning.

Biluthyrningsföretag som Avis, Hertz och Europcar erbjuder självriskeliminering. Exempelvis kostar skyddet hos Europcar – Maxi Protection Cover – ungefär 1 500 kr när man hyr en Alfa Romeo i Italien i en vecka.

Har du redan betalkort med självriskskydd blir sådana tilläggsförsäkringar värdelösa – så länge skadekostnaden överstiger självrisken, som i sin tur inte är på mer än 10 000 kr.

JOAKIM PETERSSON, PRIVATA AFFÄRER