Så väljer du hedgefonderFoto: iStockphoto

Så fungerar hedgefonder

Publicerad 2011-05-26 13:29

När det är osäkert på börsen kan hedgefonder ge trygghet i portföljen. I Fondskolans femte avsnitt får du lära dig mer om denna brokiga fondkategori.

Fortfarande är det bara en minoritet av fondspararna som sparar i hedgefonder. Många tycker att de verkar komplicerade och dyra, men det är inte hela sanningen. Hedgefonder kan också vara ett bra komplement som höjer avkastningen och sänker risken i din fondportfölj.

Hedge betyder häck eller skydd på engelska och tanken är att fonderna ska skydda dig genom att bredda ditt sparande. Hedgefondernas målsättning är rak och enkel: att tjäna pengar oavsett hur börsen går.

För en hedgefondförvaltare är det ett misslyckande när fondens kapital krymper, medan förvaltare till aktiefonder brukar vara nöjda så länge fonden slår sitt jämförelseindex.

Hedgefonder har friare regler än traditionella fonder. De får använda belåning och olika derivat. De behöver inte heller redovisa positioner och innehav för sina andelsägare. Däremot granskas fonderna av revisorer och en depåbank, i Sverige oftast SEB.

Olika inriktingar

Vissa fonder har mycket hög risk och passar bäst för den spekulative spararen, men de flesta hedgefonder har mycket lägre risk än vanliga aktiefonder. Eftersom hedgefonder inte är en enhetlig grupp utan extremt olika är det viktigt att ta reda på när fonden förväntas gå bra och när den förväntas gå sämre.

När du ska spara i hedgefonder bör du leta efter fonder med jämn och bra avkastning. Försök att hitta fonder som tjänar bra med pengar i sina favoritperioder och som sämst håller sig kring nollstrecket när klimatet inte är lika gynnsamt.

Fonderna ska ha fler plusmånader än minusmånader. Plötsliga och kraftiga tapp är ett varningstecken.

Undersök strategin

Det är också viktigt att ta reda på vilken placeringsstrategi fonden har.

Lång/ kort aktiehedge

Denna strategi är den klart vanligaste bland svenska hedgefonder. Förvaltaren har långsiktiga innehav i aktier samtidigt som han blankar, det vill säga går kort, i aktier som förväntas falla.

På så sätt kan fonden tjäna pengar både på stigande och fallande aktiekurser, men det gäller att välja rätt aktier. Ett år som 2008 då svängningarna på börsen var extrema och alla aktier backade kraftigt var dessa fonder mycket sårbara och förlorade ibland på både den långa och den korta sidan. Inom strategin finns flera olika sätt att arbeta:

Fundamental inriktning

Förvaltarna köper aktier i värdeorienterade bolag med stabila vinster och spekulerar på samma gång i att andra bolag ska tappa i värde.

Makroinriktning

Fondförvaltarna analyserar först hur omvärlden ser ut. Sedan letar de aktier utifrån sin framtidstro. Förvaltarna ändrar löpande exponering efter hur läget förändras. Fonderna kan vara ganska volatila, alltså variera mycket i avkastning.

Marknadsneutral inriktning

Marknadsneutrala hedgefonder har ungefär lika många långa som korta positioner. Målet är att skapa en avkastning som är oberoende av börsens utveckling.

Makrostrategier

Makrofonder investerar ofta i både räntor, aktier, valutor och råvaror. Investeringsbesluten fattas utifrån vad förvaltaren tror om de olika marknaderna. Fonderna tar ofta riktningspositioner då de spekulerar i olika marknaders rörelser.

Makrofondernas största styrka är att de kan vara snabba och fokusera på det som ger störst möjligheter. Å andra sidan kan det bli stora tapp när det går fel.

Trendföljande strategier

Dessa fonder handlar med futureskontrakt på aktier, räntor, råvaror och valutor. De letar efter kortsiktiga och långsiktiga trender och kan till exempel tjäna pengar på en svagare euro och ett högre oljepris. Inga subjektiva beslut fattas, utan all analys sköts av matematiska modeller som känner av och försöker hitta trender.

Fonderna har ofta låg korrelation både till aktiemarknaden och till andra hedgefonder. Under perioder då det inte finns tydliga trender har fonderna svårt att tjäna pengar.

Arbitragestrategier

Förvaltaren försöker göra riskfria vinster genom att utnyttja felprissättningar och obalanser mellan olika marknader. Det finns flera inriktningar:

Räntearbitrage

Dessa fonder investerar på olika räntemarknader och tar ibland även riktningspositioner. De kan till exempel spekulera i hur den svenska räntan går i förhållande till den tyska.

När räntemarknaderna är stillsamma och många fonder letar efter samma felprissättningar kan dessa fonder få svårare att tjäna pengar. Vissa fonder har hög belåning för att kunna öka avkastningen. Korrelationen till en vanlig aktieportfölj är låg.

Optionsarbitrage

Fonderna handlar bara med optioner på aktier eller index. De försöker hitta felprissättningar och gör oftast subjektiva bedömningar. Risken är ofta låg. Avkastningen brukar vara stabil med få minusmånader. Låg korrelation till aktiemarknaden.

När aktiemarknaderna är väldigt lugna kan det vara svårt för dessa fonder att tjäna pengar utan att utnyttja hög belåning. Fonderna kan också få problem när börsen öppnar kraftigt upp eller ned direkt på morgonen.

SOFIA ULLERSTAM, PRIVATA AFFÄRER

Denna artikel är en omarbetning av Privata Affärers fondskola i april 2010.

Foto: AP/TT
Wall Street
Techbolagen draglok i New York
Börsen
Bred uppgång på måndagsbörsenÅrets nedgång nästan återtagen
Krönika
Lindberg: Aktiva vinnare på rörligare börser
Foto: istockphoto
Obligationer
Företagsobligationer: Ökat tryck i emissioner under sommaren
Köptips
Analys: "Signifikant försäljningsökning andra halvåret"
Bostad
Bomarknaden: Tydlig nedgång i såld nyproduktion
Analyser
Här är måndagens färska köprekar
Foto: Henrik Montgomery/TT
Sektor
Marginell återhämtning på gästnätter"Särskilt svagt för hotellen"
Analys
Analys: Ny rekordnivå för konkurser globalt
5G
Storbritannien överväger utesluta Huawei från 5G-nätverkÄven Frankrike vill utesluta Huaweis utrustning
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Aktie
Tele2:s vd avgår
Asien
Asien: Kina-börserna rusar"Ett tjurrally är i annalkande"
Sektor
Norwegian ser gradvis ökas efterfrågan
Foto: Shutterstock
Råvaror
Lundin Gold återstartar guldgruva
Foto: Johan Nilsson/TT
Rapport
Wihlborgs höjde hyresintäkterna
Rapport
Fabeges förvaltningsresultat minskade
Börs
Buffett gör stor naturgasaffär
Foto: Shutterstock
Pandemin
Europa öppnar – men bilsemester kan skapa problem"Ta med Gröna kortet om du kör bil"
Foto: Shutterstock
Pandemin
Experterna: Svag konsumtion i sommar trots hemester"Särskilt dystert för hotell och restauranger"
Insiders
Insiders som gjort affärer efter midsommar
Foto: istockphoto
Bostad
Rekordstor uppgång i boprisförväntningar
Sektor
Barclays höjer riktkurserna för svenska verkstadsbolag"Ljusare utsikter i verkstaden"
Analyser
Här är fredagens färska köprekar
Spara
Bratt skickar film till alla i finansutskottet"ISK utestänger många privatsparare från emissioner"
Foto: Shutterstock
Börsen
Disciplinnämnden avnoterar Italeaf från First North