Tjäna på att jobba hemma

Publicerad 2011-05-25 10:55

Som din egen hyresvärd kan du spara stora pengar på att arbeta hemma i din bostad. Men det gäller att hitta rätt bland Skatteverkets regler. Bäst förutsättning har den med eget aktiebolag.

Arbeta hemma

– Den som har enskild firma kan dra av ett arbetsrum hemma med 2 000 kr per år om det är en villa. Är det en hyresrätt eller bostadsrätt får 4 000 kr dras av. Men för den som har enskild firma är reglerna hårda för att få igenom ett avdrag, principen är att yrkesdelen ska vara avskild och ha egen ingång.

– Om du driver verksamheten i form av ett aktiebolag är villkoren helt annorlunda. Ditt aktiebolag är en egen juridisk person, och kan göra affärer med dig, som också är en juridisk person. Det handlar då inte om avdrag i deklarationen, utan affärer mellan två parter. Ditt aktiebolag hyr ett utrymme av dig, och du som privatperson får en hyresinkomst. Den får du sedan skatta för under inkomst av tjänst.

– Egen ingång är inget krav för att ditt aktiebolag ska hyra ett arbetsrum av dig. Bor du i hyreslägenhet kan du hyra ut ett arbetsrum till din firma för den faktiska hyreskostnaden, det vill säga samma kvadratmeterhyra som du själv betalar. Har du en bostadsrätt eller en villa kan du hyra ut ett rum till din firma till marknadsmässigt pris, det vill säga vad det skulle kosta att hyra motsvarande kontorsyta i närheten. För den som har en bostadsrätt i någon av storstädernas centrum kan det handla om betydande belopp.

– Den som hyr ut till sin egen firma kan också ta betalt för el, vatten och värme som förbrukas av företaget.

– Om du uppför en särskild byggnad på den egna tomten som rymmer din verksamhet, så kan ditt företag betala arrende till dig som privatperson. Det kan också gälla en uppställningsplats för fordon eller en upplagringsplats.

– De inkomster du får in på uthyrningen till det egna aktiebolaget ska tas upp i deklarationen som inkomst av kapital. Det gör att 30 procent försvinner i skatt. Men tar du ut pengar ur firman genom lön gör inkomstskatt och sociala avgifter att du får ut mindre pengar.

– Den som har aktiebolag och flyttar hem verksamheten kan då sälja konst, möbler, lampor och annat för att inreda bolagets lokaler. Det är visserligen en engångssumma, men det blir en helt skattefri inkomst för dig som privatperson när du säljer sakerna.

– En annan sida av att ha arbete och bostad nära varandra är att firman kan införskaffa saker som exempelvis en kamera, en exklusiv kaffemaskin eller ett elverktyg, som man som privatperson kan nyttja vid enstaka tillfällen. De kan då köpas in för firmapengar som det vare sig dragits skatt eller arbetsgivaravgifter på, och momsen är avdragsgill. Och enligt skattemyndigheten kan man låna saker av sin firma då och då så länge värdet av varan är ”ringa”.

– Saker som ditt aktiebolag köper in kan sedan säljas som begagnade till dig som privatperson. Skattemyndigheten kräver dock att priset är marknadsmässigt, annars riskerar både du och bolaget att beskattas. Man ska dock hålla i minnet att många varor, som exempelvis möbler och elektronik, snabbt tappar i värde från nypriset. Men det måste vara saker som din firma kan motivera utifrån den verksamhet som din firma bedriver.

Aktiechatt
Hernhag: Fem högriskaktier med tillväxtpotential
Börsen
Stark avslutning på börsveckan
Aktier
Spararnas amerikanska favoritaktierSvenskar ökar åter i hajpat bolag
Aktie
"Ansträngd värdering" bakom H&M-familjens minskning i Hexagon
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens färska aktierekar
Foto: Shutterstock
Placera
Förvaltarens fyra bästa småbolagSmåbolagen utklassade Stockholmsbörsen i november
USA
Stark amerikansk jobbstatistik
Placera
Proffsinvesterare spår global recession inom fem år
Analys
Morgan Stanley ser potential på medellång siktHöjer rekommendation och riktkurs för Getinge
Aktie
Vinstvarning från Sportamore
Aktie
Auktionsfirman sänker helårsprognosen
Spara
Här får du högst sparränta just nu
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
SCB: Här stiger villapriserna mest
Fonder
Sparekonomen: Hälsotesta fondsparandet inför 2020
Foto: Alf Linderheim/IBL Bildbyrå/TT
Elpriset
Väder på avvägar trycker upp elpriset
Aktietips
Två köpvärda aktier - och två du kan vara utan
Bostad
SBAB: Fler tror egna bostaden ska stiga i pris
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Aktie
Ericsson: Mutförlikning nära i USA
Foto: Björn Larsson-Ask/SvD/TT
Bopriser
Boanalytiker: Svänger till säljarnas marknad igenRekordförsäljning av borätter i oktober
Foto: Pressbild
Placera
"Marknaden prisar inte in Astra Zenecas vinstpotential"
Fonder
Flera fondbolag vill stoppa andra steget i PPM-reformen"Ingen valfrihet värd namnet"
Blankning
Nu är Fingerprint börsens mest blankade aktie
Foto: Henrik Montgomery/TT
Analys
Analys: Löneinflation pressar Securitas tillväxt
Aktie
Bara hälften av preferensaktieägarna sa ja till utbyte
Penningtvätt
Standard & Poors: Ingen brist på kontroll hos SEB i Baltikum