Tjäna på att jobba hemma

Publicerad 2011-05-25 10:55

Som din egen hyresvärd kan du spara stora pengar på att arbeta hemma i din bostad. Men det gäller att hitta rätt bland Skatteverkets regler. Bäst förutsättning har den med eget aktiebolag.

Arbeta hemma

– Den som har enskild firma kan dra av ett arbetsrum hemma med 2 000 kr per år om det är en villa. Är det en hyresrätt eller bostadsrätt får 4 000 kr dras av. Men för den som har enskild firma är reglerna hårda för att få igenom ett avdrag, principen är att yrkesdelen ska vara avskild och ha egen ingång.

– Om du driver verksamheten i form av ett aktiebolag är villkoren helt annorlunda. Ditt aktiebolag är en egen juridisk person, och kan göra affärer med dig, som också är en juridisk person. Det handlar då inte om avdrag i deklarationen, utan affärer mellan två parter. Ditt aktiebolag hyr ett utrymme av dig, och du som privatperson får en hyresinkomst. Den får du sedan skatta för under inkomst av tjänst.

– Egen ingång är inget krav för att ditt aktiebolag ska hyra ett arbetsrum av dig. Bor du i hyreslägenhet kan du hyra ut ett arbetsrum till din firma för den faktiska hyreskostnaden, det vill säga samma kvadratmeterhyra som du själv betalar. Har du en bostadsrätt eller en villa kan du hyra ut ett rum till din firma till marknadsmässigt pris, det vill säga vad det skulle kosta att hyra motsvarande kontorsyta i närheten. För den som har en bostadsrätt i någon av storstädernas centrum kan det handla om betydande belopp.

– Den som hyr ut till sin egen firma kan också ta betalt för el, vatten och värme som förbrukas av företaget.

– Om du uppför en särskild byggnad på den egna tomten som rymmer din verksamhet, så kan ditt företag betala arrende till dig som privatperson. Det kan också gälla en uppställningsplats för fordon eller en upplagringsplats.

– De inkomster du får in på uthyrningen till det egna aktiebolaget ska tas upp i deklarationen som inkomst av kapital. Det gör att 30 procent försvinner i skatt. Men tar du ut pengar ur firman genom lön gör inkomstskatt och sociala avgifter att du får ut mindre pengar.

– Den som har aktiebolag och flyttar hem verksamheten kan då sälja konst, möbler, lampor och annat för att inreda bolagets lokaler. Det är visserligen en engångssumma, men det blir en helt skattefri inkomst för dig som privatperson när du säljer sakerna.

– En annan sida av att ha arbete och bostad nära varandra är att firman kan införskaffa saker som exempelvis en kamera, en exklusiv kaffemaskin eller ett elverktyg, som man som privatperson kan nyttja vid enstaka tillfällen. De kan då köpas in för firmapengar som det vare sig dragits skatt eller arbetsgivaravgifter på, och momsen är avdragsgill. Och enligt skattemyndigheten kan man låna saker av sin firma då och då så länge värdet av varan är ”ringa”.

– Saker som ditt aktiebolag köper in kan sedan säljas som begagnade till dig som privatperson. Skattemyndigheten kräver dock att priset är marknadsmässigt, annars riskerar både du och bolaget att beskattas. Man ska dock hålla i minnet att många varor, som exempelvis möbler och elektronik, snabbt tappar i värde från nypriset. Men det måste vara saker som din firma kan motivera utifrån den verksamhet som din firma bedriver.

Foto: Morgan Ekner/istockphoto
Chatt
Hernhag: Fyra intressanta aktier efter nedgången
Aktie
Carnegies favorit i verkstadssektorn
Foto: Janerik Henriksson/TT
Aktie
Aktieägare stämmer Novo Nordisk på 17 miljarder
Bomarknaden
Analytiker: Bomarknaden ljusnar när räntorna förblir låga
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Börsen
Fortsatt uppåt på börsen
Foto: Hanna Franzén/TT
Räntan
Swedbank: Chansen för höjning har runnit ut i sanden"Ingen höjning varken 2019 eller 2020"
Foto: istockphoto
Analyser
Flera köprekar bland analyserna
16/8
Trading Direkt: Ratos och Nibe – och recessionsrisken
Guld
Ny "bull-period" för guldet"Men silvret är ännu intressantare"
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Ratos klart under förväntan
Foto: Johan Nilsson/TT
Rapport
Nibe nådde inte upp till förväntningarna
Asien
Asien: Uppåt i Kina
Räntan
ECB-ledamot flaggar för stort stimulanspaket i höst"Räntesänkningar och obligationsköp"
Kurser
Våra kurser gör dig till en bättre investerareAnmäl dig nu
Aktier
Pictet överväger sälja ut USA-tillgångarUnderviktar globala aktier
Analyser
Här är torsdagens färska analyser
Rapport
Något sämre för HolmenInleder återköp av aktier
Rapport
Starkt resultat från dagligvarubolagetAktiekursen på rekordnivå
Foto: istockphoto
Aktier
Swedbank trotsar trenden – ökar aktievikten"Normal ränta öppnar för högre värderingar"
Analys
Pareto sätter köprek på Leo VegasSer potential i Storbritannien
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bolån
"Storbankerna pressade på bolånemarknaden"Alla mindre aktörer tar marknadsandelar
Aktie
Clas Ohlson ökade försäljningen med 11 procentStark ökning av e-handeln
Rapport
Motvind för Vestas
Rapport
E-handelsbolaget "i bra form"Behåller prognos om stark tillväxt
Rapport
Väsentligt bättre resultat för Fingerprint
Aktier
Tre aktietips från Affärsvärlden
Rapport
Stillfront höjde omsättningen med 46 procent