Leveranser oroar analytiker

Publicerad 2011-04-27 08:55

Ericsson överträffar marknadens förväntningar med sitt resultat. Analytikerna gläds åt tillväxten men oroas över leveransstörningar.

Ericsson överträffar marknadens förväntningar med sitt resultat för det första kvartalet, där analytikerna gläds särskilt åt en god tillväxt och lönsamhet för affärsområdet Networks. Ett varningens finger kan dock höjas för omfattningen av de leveransstörningar som Ericsson flaggar för under det andra kvartalet.

Så kan de första intrycken av Ericssons delårsrapport hos analytiker som Nyhetsbyrån Direkt talat med summeras.

”Det är en fantastisk tillväxt i Networks, speciellt med tanke på att det finns negativa valutaeffekter. Bruttoresultatet följer med försäljningen och ger ett bättre resultat än väntat”, säger Greger Johansson, analyschef på Redeye, till Direkt, och noterar att Ericssons andra affärsområden inte gick lika bra under perioden.

”Övriga delar är kanske mindre imponerande, men det överskuggas av de starka prestationerna från Networks i kvartalet”, lägger han till.

Ericssons affärsområde Networks redovisade intäkter på 33,2 miljarder kronor och en rörelsemarginal på 17 procent för det första kvartalet. Analytikerna hade i snitt räknat med intäkter på 27,5 miljarder kronor och en rörelsemarginal på 12 procent för affärsområdet, enligt SME Direkts estimatsammanställning inför rapporten.

En annan analytiker håller med om att faktureringen för Networks i kvartalet imponerade, men han är tveksam om nivån kan hållas framöver.

”Faktureringen inom Networks är jättestark, drivet av Nordamerika och Kina. Sedan kan man fundera hur uthålligt det är. Exempelvis drog amerikanska AT&T upp sin capex i det första kvartalet, men operatören behöll sin capexprognos för helåret”, resonerar analytikern.

Även Greger Johansson känner en viss oro för hur Ericssons fakturering kommer att utvecklas de kommande kvartalen.

”Vad man ska fundera på är att många kommer att justera upp sina estimat för Ericsson, men där finns frågetecken för hur det andra kvartalet kommer att se ut med tanke på att bolaget flaggar för leveransstörningar på grund av Japan”, säger han med hänvisning till Ericssons kommentarer om att bolagets leveranser av vissa produkter kan komma att störas av brist på komponenter från Japan under det andra kvartalet.

Det första kvartalet blev det andra i ordningen med en överraskande hög försäljning av mobilsystem, något som börjar likna en trend, noterar Greger Johansson.

”Tillväxten inom marknaden för mobilsystem verkar vara tillbaka. Tillväxten tog fart under fjärde kvartalet och bekräftas nu i för de flesta regioner”, säger han.

DIREKT