Godissuget är borta

Publicerad 2011-04-27 14:02

Redan efter första kvartalet började det smaka beskt. Och efter ett bedrövligt andra kvartal ser Cloetta definitivt inte längre lika aptitligt ut. Det är hög tid att sälja.

Nytänkande. Cloettas vd Curt Petri i bakgrunden kollar tillverkningen av lingonchoklad i fabriken i Ljungsbro. Foto: Tord Olsson/Östgöta Correspondenten

Go och glad blir man säkert fortfarande av Kexchoklad. Men inte som aktieägare i Cloetta. När VA rekommenderade köp förra sommaren, knappt två år efter skilsmässan från Fazer, var bolaget redo för en återgång till historiska rörelsemarginaler och en tillväxt en bra bit över det långsiktiga målet på 3 procent. Då handlades aktien kring 37 kronor, men med tanke på den potential vi såg antog vi en kurs på 20–30 procent över det.

En anpassad kostnadskostym, ett mer kanalanpassat sortiment och en effektivare produktion skulle lyfta marginalerna medan nya lanseringar och en återhämtning på marknader där Cloetta tappat fotfäste skulle få upp tillväxten de närmaste åren till mellan 6 och 7 procent.

Till en början såg det bra ut. Till och med bättre än vi räknat med. Under räkenskapsåret 2009/2010 lyckades Cloetta höja bruttomarginalen till 31 procent från 29 året innan, rörelsemarginalen stärktes från 0 till 3,3 procent och tillväxten i det egna sortimentet hamnade på 8 procent. Som väntat återgick Cloetta också till att lämna utdelning och för fjolåret fick aktieägarna 75 öre per aktie.

Men när Cloetta rapporterade sitt första kvartal 2010/2011 blev det platt fall. Cloettas verksamhet är tydligt säsongsbetonad och första kvartalet, september till november, är det klart starkaste. Det är då en stor del av julchokladen går ut i butikerna.

I fjol stod första kvartalet för en tredjedel av omsättningen och för 126 procent av helårsresultatet. Det var också en 30 procentig förbättring av rörelsemarginalen jämfört med samma period året innan. Men tillväxten i såväl omsättning som i resultat uteblev liksom de effektiviseringar som borde ha synts i resultatet. I kombination med ett andra kvartal som visade både lägre försäljning och marginaler är nog loppet kört för Cloetta i år. Påsken, som till viss del påverkar försäljningen andra kvartalet, inföll visserligen 20 dagar senare i år än i fjol men det förändrar inte bilden.

Den starkare kronan gentemot euron motverkar inte i tillräcklig utsträckning lägre försäljning och intäkter av legotillverkning samt fortsatt höga råvarupriser. December och januari visade en svagare försäljning i butik och den totala konfektyrmarknaden sjönk 1,5 procent. Oroligheterna i Elfenbenskusten har pressat ned det rekordhöga kakaopriset, men med en eftersläpning på mellan 9 och 12 månader tar det tid innan det påverkar Cloettas resultaträkning.

I stället för en försäljningstillväxt på 7 procent och en dubblering av rörelsemarginalen ser innevarande år ut att hamna på en oförändrad försäljning av de egna produkterna och en rörelsemarginal på 2 procent jämfört med fjolårets 3,3 procent. Även om Cloetta lyckas bättre nästa år har marknaden visat relativ blygsam uppskattning när verksamheten presterar. Därför vänder vi vårt tidigare köp till sälj.

Kakaokriget pressar upp priserna

Råvaror som kakao, socker och mjölk står tillsammans med emballage för cirka 60 procent av Cloettas direkta produktionskostnader. Priset på kakao, som utgör den största delen av dessa kostnader, noterades efter flera år med dålig skörd på den högsta nivån på 33 år förra året. Sedan har dess har kraftiga produktionslyft i Västafrika, som står för nästan 70 procent av utbudet, pressat ned priset något. I samband med oroligheterna i Elfenbenskusten, världens enskilt största kakaoproducent, i år svingade dock upp priset till en ny toppnotering i mars. Häromveckan när läget i Elfenbenskusten stabiliserades rasade kakaopriset lika snabbt igen. En flera månader lång konflikt som utlöstes av att den förre presidenten Laurent Gbagbo vägrade medge sin förlust i valet i november kunde avslutas när den nuvarande presidenten Alassane Outtara grep honom och satte honom i husarrest i väntan på rättegång.

Effekterna av fluktuationer i kakaopriset, som fortsatt är på historiskt höga nivåer, får dock inte direkt genomslag på Cloettas kostnader då cirka 70 procent av flödet är säkrat på 9 till 12 månader.

Oroligt. Elfenbenskusten är världens största producent. Foto: ISSOUF SANOGO/Scanpix