Nya kunderna finns i Kina


Publicerad 2011-03-30 15:28

Beijer Electronics är en av vinnarna när den kinesiska löneinflationen rusar och världens fabrik nu ska automatiseras. Läs även intervjun med Beijer Electronics vd Fredrik Jönsson.

På väg bort. Och här finns en ny miljardmarknad för Beijer Electronics. Foto: Aly Song/Scanpix

Lönerna är snabbt på väg uppåt i Kina, bland annat i spåren av självmordsvågen på Foxconns elektronikfabriker som bland annat tillverkar mycket av framgångsrika Apples produkter. Men också som ett led i regeringens transformering av landets tillväxtmotor mot mer av inhemsk konsumtion. Det här innebär i sin tur att det i Kinas nya femårsplan finns ambitioner med satsningar på ökad teknologisering och automatisering av den inhemska industrin när nu den billiga arbetskraften snart är ett minne blott.

Det här är absolut något som torde gynna automationsföretaget Beijer Electronics.

Bolaget noterar redan att den snabbaste försäljningsutvecklingen det fjärde kvartalet stod att finna i Kina och övriga Asien, plus 64 procent, men också i Europas verkstadslokomotiv Tyskland.

Beijer Electronics presterade i fjol en rekordstor rörelsevinst på 124 miljoner kronor, 7 procent bättre än det tidigare rekordåret 2008.

Omsättningen ökade med 13 procent och orderingången med 17 procent på helåret. Motsvarande siffror för fjärde kvartalet var 22 procents omsättningstillväxt och 12 procents ordertillväxt. Vi kan kanske ana en något lugnare tillväxttakt de kommande kvartalen.

Beijer Electronics klarade faktiskt av att både gasa och bromsa samtidigt genom krisen och lågkonjunkturen. Produktutvecklingen fortsätter att prioriteras. Drygt 10 procent av omsättningen läggs på produktutveckling. Samtidigt har marknads- och säljorganisationen byggts ut.

Bolaget har också fortsatt att bredda den geografiska närvaron via förvärv. Beijer Electronics har redan i dag en bred global fördelning av försäljningen med endast en fjärdedel kvar i Sverige. Övriga Norden svarar för 20 procent och Tyskland för 16 procent. Kina och övriga Asien står idag för 15 procent av koncernens omsättning. Men bland annat med hjälp av det senaste förvärvet av taiwanesiska Korenix ska den fördelningen förskjutas mer mot Asien de kommande åren, är det tänkt.

Av den totala marknaden för industriautomation som upp- skattas omsätta 640 miljarder kronor är marknadspotentialen inom den del där Beijer Electronics är verksamt värd omkring 37 miljarder. I år räknar vi med att bolaget omsätter omkring 1,5 miljarder kronor.

Koncernens guldägg HMI Products, som utvecklar egna operatörsterminaler för industriautomation, har riktigt bra flyt just nu. Omsättningen ökade 32 procent på helåret 2010 och 53 procent det fjärde kvartalet, inklusive förvärv. Imponerande är också marginalförbättringen, en dubblering från 7,1 procent 2009 till 15,1 procent i fjol. Och det fjärde kvartalet lyftes marginalen ytterligare ett snäpp till 18,2 procent. Så visst tycks det finnas möjligheter kvar i HMI Products.

Men den stora förbättringspotentialen torde finnas i den gamla kärnan i koncernen, affärsområdet automation som mer har karaktären av agenturverksamhet med marknaden avgränsad till Norden.

Det här är en del av Beijer Electronics som fortfarande har det lite motigt. Visserligen är det i högsta grad en sencyklisk verksamhet men det borde ha lossnat lite bättre vid det här laget. Omsättningen backade i fjol, en aning, liksom det fjärde kvartalet då affärsområdet knappt ens lyckades visa vinst. Men vd Fredrik Jönsson har därför också lanserat en ”aktivitetsplan” och bland annat genomfört ledningsförändringar.

Visst finns det en betydande potential för Beijer Electronics att också få automationsverksamheten på spåret och till en anständig tillväxt och lönsamhet kring historiska 6–7 procent. Bolagets egna mål är en tillväxt på åtminstone 5 procent per år och en marginal på minst 8 procent.

För de två andra affärsområdena är således målet en tillväxt över 15 procent för att koncernmålet som lyder på minst 15 procents tillväxt ska kunna infrias.

De senaste fem åren har Beijer Electronics växt med 16 procent per år i snitt, trots genomklappningen 2009. Så visst är det en fullt relevant målsättning, även om den kan låta ambitiös. Marginalmålet om minst 10 procent har inte riktigt mäktats med utan den har stannat på 9,3 procent i snitt.

Bolagets tredje ben, datakommunikationsverksamheten IDC, Industrial Data Communication, ligger någonstans mittemellan högpresterande HMI och den lite trötta, nordiska automationsagenturen.

Marknaden för industriell datakommunikation visar på en bra tillväxt och även Beijer Electronics verksamhet växte med 8 procent 2010 med en klart godkänd marginal på 12 procent. Det fjärde kvartalet var dock något svagare men förklaras bland annat av ökade marknadssatsningar och produktutveckling. Här väntar vi oss att det taiwanesiska förvärvet av Korenix ska bidra till en vändning igen under 2011. Beijer Electronics ser också bra drag från hållbara megatrender som förnyelsebar energi och nya järnvägsutbyggnader där bolaget fick ett par viktiga order under det fjärde kvartalet i fjol.

En av de lätträknade nackdelarna med aktien, som vi också tidigare konstaterat, är den dåliga likviditeten på börsen enär de tre huvudägarna sitter på 50 procent av aktierna. Men bolaget gör allt för att minimera också detta och har därför planerat en split av aktien tre för en att verkställas någon gång i juni. Det gör alltid något för att förbättra likviditeten.

Den något cementerade ägarbilden till trots måste ändå Beijer Electronics ses som en potentiell uppköpskandidat. Stenakoncernen liksom investmentbolaget Svolder samt SEB kan nog alla tänka sig att sälja till rätt pris. Och skulle man inte få rätt pris har ju styrelseordförande Anders Ilstam gjort sig känd för att kunna krama ur mer. Det lyckades han bra med i egenskap av ordförande i Munters där det blåste upp till budstrid i höstas.

Beijer Electronics har haft en stark kursutveckling den senaste tiden, aktien är upp 50 procent på 12 månader och 67 procent, eller 45 procentenheter bättre än index, sedan vi senast rekommenderade köp i november 2009.

Men det finns det som sagt fog för. Bolaget har visat en imponerande tillväxttakt kombinerad med förbluffande stabilitet. Det premieras på börsen. Och bör fortsätta att så göra.

Klarar Beijer Electronics att hålla tillväxttakten kring 15 procent också de kommande fem åren ska aktien upp åtminstone dryga hundringen, eller 50 procent till. Dagens värdering på låga p/e 10 för nästa år är inget annat än ett fynd för en så pass pålitlig och stabil snabbväxare. Köp.

Aktiechatt
Hernhag: Tre köpvärda aktier just nuOch fyra intressanta tillväxtaktier
Börsen
Börsen: Avslutning ovanför nollstrecket
Foto: istockphoto
Fonder
Klassisk hedgefond lägger nedVar tidigare Sveriges största hedgefond
Foto: Vidar Ruud/NTB/TT
Aktie
SAS: Starkast återhämtning i inrikestrafiken
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens analyser
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
Kepler Cheuvreux sänker Holmen"Utsikterna för pappersverksamheten allt mer deprimerande"
Analys
RBC: Utebliven fartygsdrift äventyrar Wärtsiläs orderbokSänker till underperform
Aktie
Flera finanskändisar har gått in i Qliro
Placera
Nordea spår sidledes börs framöver"Begränsad uppsida på kort- och medellång sikt"
Foto: Johan Nilsson/TT
Aktie
SAS överens med obligationsägare
Insider
Leo Vegas medgrundare fortsätter att sälja aktier
USA-KINA
Trump bannlyser Tiktok
Aktier
Aktierna som Blecher ökat i
Fonder
Flera nya fonder bland proffsens favoriter
Placera
Utländska investerare dumpar japanska aktier
Val
Marknaderna som kan gynnas om Biden vinner
Krisen
Finansministern: Utvecklingen något bättre än befarat
Aktie
Norska småspararfavoriten har rasatNel ned över 20 procent sedan toppen i juli
Analys
SEB höjer finska däckjätten till köpSer "better times ahead"
Insider
Familjen Persson fortsätter att öka i H&M
Foto: istockphoto
Bostad
Hemnet: Rekordmånga borätter till salu
Aktier
Aktierna som flest fonder äger
Fonder
Här är månadens bästa fonderÄdelmetaller och småbolag i topp
Placera
Blackrock: Föredrar Europa framför USA
4/8
Trading Direkt: Olja och amerikanskt presidentval