Konsult på rätt ställe

Publicerad 2011-03-16 14:44

Med fötterna rotade i den svenska myllan och tentaklerna ute på tillväxtmarknaderna är Sweco perfekt positionerat.

Personalberoende konsultbolag anses som tvivelaktiga investeringar som inte har på börsen att göra. Sweco är ett undantag.

För den sencykliska bygg- och teknikkonsultkoncernen blev 2010 ett relativt stabilt år med i stort sett oförändrad omsättning och vinst. Året började något svagt men stärktes allt- eftersom. Arkitekter och bygg- och teknikkonsulter ligger relativt sent i konjunkturcykeln. Fjärde kvartalet stärktes rörelsemarginalen till 8,7 procent jämfört med 6,7 året innan. För huvudmarknaden i affärsområdet Sverige ökade marginalen till hela 11,8 procent, inte långt från målet på 12 procent.

Koncernen går dock inte helt i takt. Medan huvuddelen av verksamheten går starkt med fokus på hemmamarknaderna i Sverige och Norge har framför allt Finland men även Baltikum varit desto svagare.

I Finland har Sweco fokus på tekniska industrikonsulttjänster som har drabbats betydligt hårdare av finanskrisen och lågkonjunkturen än övriga delar av koncernen. Konjunkturåterhämtningen har dock även mot slutet av 2010 börjat nå den finska industrin.

Sweco har hela 85 procent av omsättningen i de i dag ”konjunkturella stormakterna” Sverige och Norge som bägge tillhör världseliten just nu när det gäller starka statsfinanser och BNP-tillväxt. Det bådar naturligtvis gott för ett bolag med relativt stort beroende av offentliga investeringar.

Sweco finns i dag i elva länder och med bolagets projektexport inkluderad i ett 80-tal länder. Så att 85 procent av omsättningen finns i Sverige och Norge är inte hela sanningen. I den svenska och norska verksamheten ligger också projektexporten mot tillväxtmarknaderna, vilket alltså också ger Sweco en tydlig tillväxtmarknadsprofil.

Efterfrågan på olika typer av teknikkonsulttjänster är stor i många tillväxtländer i spåren av urbaniseringen som ställer ökade och nya krav på bland annat infrastruktur, industriutveckling, energilösningar och vattenförsörjning i dessa länder.

Bolagets bredd såväl geografiskt som kundmässigt är hemligheten bakom bolagets stabilitet. Bland de större projekten den senaste tiden hittar vi en bred palett av uppdrag från diverse branscher och marknader som avvecklingen av kärnkraftverket i Ignalina i Litauen och utformningen av framtidsstaden Skovolko utanför Moskva som ska bli en rysk motsvarighet till USA:s Silicon Valley. Här hemma är jobben av typen skredriskinventering av Göteborg i syfte att anpassa staden till framtida klimatförändringar, planering av vatten, avlopp, energi och ventilation av nya Slussen i Stockholm samt utredning av höghastighetståg i Norge.

Förutom en god organisk tillväxt fortsätter Sweco också på förvärvsspåret och har det senaste året köpt ett par bolag i Polen, tre i Norge samt ett par svenska.

Såväl den svenska som europeiska teknikkonsultmarknaden är fortfarande i högsta grad fragmenterad med en mängd små aktörer. Branschorganisationen Svenska Teknik- och Designföretagen, STD, består till exempel av drygt 740 företag men representerar ändå bara två tredjedelar av hela branschen. Ungefär 90 procent av de europeiska teknikkonsultföretagen har färre än 10 anställda. Potentialen för fortsatt förvärvstillväxt är således i princip outtömlig.

Sweco värderas visserligen redan i dag högre än sektorsnittet av europeiska teknikkonsulter. Men det tycker vi är med rätta. Bolaget har en betydligt angenämare sits än brittiska och kontinentaleuropeiska bolag som WS Atkins, RPS, Imtech och Arcadis som är exponerade mot den svaga brittiska respektive perifereuropeiska marknaden.

Sweco har också klarat av en tvåsiffrig genomsnittlig tillväxt både de senaste fem och tio åren. Det finns inget som säger att den takten inte ska gå att hålla framöver med tanke på de goda tillväxtutsikterna såväl på hemmaplan som på tillväxtmarknaderna. Vi väljer dock att vara något mer konservativa i våra antaganden om tillväxt och marginalutveckling men kan likafullt räkna hem en kurs åtminstone 20 procent över dagens kring 65 kronor.

Aktien toppade på 75 kronor vid förra peaken sommaren 2007. Med Swecos bevisade stabilitet och tunga, nordiska exponering är aktien en investering med lägre risk än mycket annat på börsen just nu. Och direktavkastning på dryga 4,5 procent är ett extra plus.

stora projekt. Slussen i Stockholm är ett, den ryska framtidsstaden Skovolko ett annat. EWA RUDLING/SCANPIX

Foto: istockphoto
Placera
Swedbank: Starka skäl för fortsatt börsoptimismTydlig aktieövervikt i nya strategin
Aktier
Goldman Sachs tror på EuropaPekar ut favoritaktier i olika sektorer
Pandemin
USA pausar Janssens covid-vaccinFlera fall av blodproppar
Bolån
Bolån: Storbanken som har högst snittränta
Konjunktur
Winsth: Fel att säga att vi är "mitt i krisen"Nordeas chefekonom intervjuas i Trading Direkt
Analys
Carnegie: Ny köprek till bilsäkerhetsbolaget
Börsen
Börsen på plus
Investera
Batljan köper banker och Telia
Foto: istockphoto
Analyser
Här är tisdagens många färska köprekar
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/TT
Aktie
Stenbeck har sålt hela innehavet i Millicom
Placera
BLI: Redo för kraftig acceleration"Till nya rekordhöjder"
Sektor
Deutsche Bank höjer riktkurser för nordiska storbanker
Aktie
Flera analytiker spår marginalförbättringar för Getinge
Foto: Copyright (c) 2017 Shutterstock. No use without permission.
Kryptovalutor
Kryptovaluta-vd: Risk att politiker snart slår till mot bitcoin
Aktie
Omvänd vinstvarning från Avanza
Aktie
Dustin gör förvärv för 4,3 miljarder kr"Blir ledande aktör i Benelux-regionen"
Börsen
Blandat på Asiens börser
Aktie
Bud på Tre Kronor ProperyBudpremie på 12 procent
Foto: AP/TT
Wall Street
Mest nedåt i New York
Aktie
Ikea-bolag minskar i H&M
Foto: Shutterstock
Placera
Förvaltaren: Vändpunkten är nuFortsatt optimism trots bubbelvarning
Placera
Hernhag; Nya aktieslaget som konkurrerar ut preferensaktier
Analys
Canaccord höjer Teslas riktkurs med 100 procentTror på framtid inom energilagring
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Aktie
Vd: Evolution blir underleverantör till konkurrenter
Foto: istockphoto
IPO
London: Starkaste kvartalet för nykomlingar sedan 2007