Kreditklassning på svenska företag har funnits länge. Siffror och olika bokstavskombinationer visar hur kreditvärdiga företagen är. Nu kommer en motsvarighet för privatpersoner.
Kreditupplysningsföretaget UC, menar att tjänsten är ett vapen i handen när det är dags att förhandla om boräntor.
Beroende på faktorer som inkomst, antal betalningsanmärkningar och civilstånd bedöms kundens kreditvärdighet på en femgradig färgskala. Hamnar du på rött är kreditvärdigheten svag, medan den som får mörkgrönt ligger i topp.
Varför ska man betala för den här tjänsten när banken ändå kollar din kreditvärdighet?
– Många vet inte att de har den högsta kreditvärdigheten. Vet man det i förväg har man ett bättre förhandlingsläge. I USA är tjänsten väldigt vanlig, säger Roland Sigbladh, marknadschef på UC.
Enligt UC:s statistik så har 50 procent av alla privatpersoner den högsta kreditvärdigheten och fem procent den lägsta .
Ylva Yngveson, privatekonom på Swedbank, är tveksam till om kreditklassningen verkligen hjälper kunden att pressa räntan. Däremot är hon övertygad om att det går att pressa boräntan med andra medel.
– Ett bra argument är att man vill bli helkund. Att man är kreditvärdig är ju en förutsättning för att överhuvudtaget få lånet, säger Ylva Yngveson.
Den senaste höjningen av Riksbanksräntan med 0,25 procentenheter till 1,50 procent slår mot låntagare med rörliga lån. Ett lån på en miljon kronor blir 2 500 kronor dyrare i ränta per år om höjningen slår igenom fullt ut.
FREDRIK NEJMAN, PRIVATA AFFÄRER