Försäljningen sker i två steg. Steg ett omfattar 200 miljoner aktier. Steg två innebär ”möjligheten att utöka erbjudandet” till ytterligare 55 miljoner aktier.
Om samtliga 255 miljoner aktier säljs, kommer statens ägarandel i Nordea att minska från nuvarande 19,8 procent till 13,5 procent.
Erbjudandet riktar sig till svenska och internationella institutionella investerare och genomförs genom ett auktionsförfarande. Prissättning och tilldelning i transaktionen förväntas ske den 4 februari, skriver Finansdepartementet i ett pressmeddelande.
Stängningskursen för Nordea-aktien på Stockholmsbörsen var på torsdagen 78:40 kronor. Det innebär att de 200 miljoner aktier som staten ska sälja i steg ett med dagens stängningskurs är värda cirka 15,7 miljarder kronor. Steg två, 255 miljoner aktier, skulle med dagens stängningskurs vara värda cirka 20,0 miljarder kronor.
”Intäkterna från försäljningen kommer att användas för att stärka stabiliteten i Sveriges ekonomi, genom en minskning av statsskulden”, säger finansmarknadsminister Peter Norman i pressmeddelandet.
Några ytterligare kommentarer ville han inte ge under torsdagen.
– Nu är vi upptagna med affären, säger Victoria Ericsson, pressekreterare hos Peter Norman.
Först på fredag förmiddag väntas finansmarknadsministern berätta mer om planerna.
Den finländska storbanken Sampo tros vara en av spekulanterna på Nordea. Sampo äger i dag drygt 20 procent av aktierna i Nordea och i november publicerade Dagens Industri obekräftade uppgifter att Sampo sökt lån för att kunna köpa en större andel i Nordea.
I december föreslogs Sampos styrelseordförande Björn Wahlroos som ny styrelseordförande i Nordea, efter Hans Dalborg, som lämnar bolaget vid årsstämman 2011. Björn Wahlroos är i dag vice ordförande i Nordea.
Sampo har en tyst period fram till sin delårsrapport som släpps den 9 februari och vill därför inte ge några kommentarer, meddelar bolagets presstjänst.
Affären får redan kritik.
– Jag tycker att det är en ganska meningslös transaktion. I grunden så tycker jag att det är negativt att stora, långsiktiga ägare drar sig ur sitt ansvar, säger Peter Malmqvist, oberoende aktieanalytiker.
Även från oppositionen kommer kritik.
– Det finns inga ekonomiska skäl för staten att sälja Nordea. Att av ideologiska skäl sälja det ägandet är helt onödigt och väldigt olyckligt, säger Socialdemokraternas ekonomisk-politiske talesman Thomas Östros.
Östros säger att han inte är helt emot att sälja ut Nordea, men tycker att det sker av fel orsaker.
– Man har inte ens analyserat hur bankkonkurrensen kommer att påverkas av försäljningen, utan man har rusat in i en försäljning utan att ta hänsyn till varken Stockholm som centrum för Nordea eller bankkonkurrensen i framtiden.
Nordea väljer att inte säga någonting om försäljningen.
– Vi ger inga kommentarer eftersom det här är en ägarfråga, säger Helena Östman, informationschef på Nordea, till TT.
TT