"Släng bort din pensionsångest"

”Släng bort din pensionsångest”

Publicerad 2011-02-16 14:57

Många svenskar drabbas av pensionsångest när det orange kuvertet dimper ner i brevlådan. Men släng ångesten och inte kuvertet i soptunnan, skriver Spiltans vd Per H Börjesson som samtidigt avråder från avdragsgillt pensionssparande.

Företrädare för pensionsbranschen skriver regelbundet debattinlägg om hur genomsnittssvensken kommer att vara fattigpensionär tack vare att statens grundpension kommer att vara en liten andel av slutlönen.

Senaste reklamkampanjen från pensionsbolaget SPP beskriver att svenska folket förknippar pension med ordet ÅNGEST. SEB:s reklam beskriver hur man kan gå in på hemsidan SEB Afterwork för att göra en pensionsprognos som givetvis kommer att visa hur lite pension man kommer att få. Och pensionsbranschens lösning är givetvis att ”pensionsspara mera”.

Konsekvensen av denna systematiska kampanj hur dåliga pensioner vi kommer att få är att två miljoner svenskar varje år sätter in 11 miljarder kr i ett avdragsgillt pensionssparande. Många av dessa är unga kvinnor med låg inkomst som kanske kommer att få högre marginalskatt när de går i pension. När man är ung är dessutom fel att låsa in sig i ett långsiktigt sparande med höga kostnader när det är så mycket annat man behöver i livet innan pensionen.

Sanningen är att Sverige har ett av världens bästa pensionssystem. Nästan varje svensk kommer att ha cirka 2 miljoner i pensionskapital vid 65 års ålder tack vare den statliga grundpensionen. Dessutom har Sverige statsfinanser som gör att staten även i framtiden kommer att kunna betala ut pensioner.

Tack vare PPM-systemet kan alla svenskar välja fonder som åtminstone för de lite yngre kommer vara att en mycket viktig del av pensionen. 2040 beräknas PPM systemet innehålla 2100 miljarder kr. Utöver den statliga pensionen betalar de flesta arbetsgivare också in 4-5 procent av lönesumman i tjänstepension för sina anställda som kan komma att ge 15-20 procent av slutlönen i pension.

Slutsatsen är att de allra flesta svenskar kommer att få en hyfsad pension så egentligen behöver man inte oroa sig lika mycket som pensionsbranschen försöker ge sken av.

Men givetvis är det bra att under hela livet ”spara” för att bygga upp en egen privat sparbössa. Det kan man göra genom att sätta av 10 procent av lönen till sig själv varje månad, köpa en egen bostad och köpa egna aktier och fonder.

Fördelen med att inte låsa in sitt sparande i ett bundet pensionssparande är att man, om det skulle behövas, har möjligt att använda pengarna under hela livet. Dessutom kan man välja alternativ med låga kostnader. Pensionssparande har höga kostnader och belastas med avkastningsskatt varje år.

Dessutom kan man i det egna sparandet välja en risk som är anpassad till egna åldern och de ekonomiska förutsättningarna. Till exempel skall man i unga år ha en mycket stor aktieandel när man har långa spartider.

I ett låst pensionssparande i en traditionell pensionsförsäkring finns normalt högst 50 procent aktier vilket är en alldeles för låg aktieandel för unga människor. En uppfattad låg risk i pensionssparandet blir istället med stor säkerhet ett mindre pensionskapital om många år.

Slutsatsen är given. Släng bort pensionsångesten. Sluta lyssna på lockropen från pensionsbranschen och sluta med avdragsgillt pensionssparande. Spara till pensionen och mycket annat under hela livet istället.

PER H BÖRJESSON, vd Investment AB Spiltan och författare till boken ”Så kan alla svenskar bli miljonärer”

Foto: AP/TT
Wall Street
Banker vinnare i New York
Foto: Shutterstock
Bidragsberättigat
Agility och sportfiske godkänns för friskvårdsbidragNy dom ger fritt fram för mängder av aktiviteter
Börsen
Veckoavslut i dur
Pension
Pensionen räknas upp nästa årKan bli cirka 100 kr mer i månaden
Foto: Henrik Montgomery/TT
Aktie
Intrum rusar 15 procent efter omvända vinstvarningen"Snabb återhämtning till normalläge"
Räntan
Vice Riksbankschefen: Negativa inlåningsräntor inget hinder
Analys
Stora Enso: Risken för kollaps i efterfrågan har minskat
10/7
Trading Direkt: Finns risk att EU rasar samman
Räntan
Riksbanken utesluter inte ny räntesänkning
Analyser
Här är fredagens färska analyser
Aktie
Ölproducenten vinstvarnar
Fonder
Nettosparandet i fonder ökade i juni
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Atrium Ljungberg något sämre än väntatAvstår från att lämna helårsprognos
Asien
Asien: Ny corona-oro dämpar humöret
Resultat
NP3 höjde förvaltningsresultatetKlart högre hyresintäkter
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Elpriset
KO stämmer kommunalt energibolag"Kunden bunden till oförutsägbar elkostnad i ett år"
Foto: Shutterstock
Barometer
Pictet överviktar Europa och euronMinskar exponeringen mot defensiva sektorer
Foto: Erik Mårtensson/TT
Konjunktur
Analytiker: Maj blir kanske botten i stället för april"Andra kvartalet inte så blodigt som befarats"
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Statistik
SCB: Konsumtionen sjönk nästan 10 procent i maj
Sektor
Betting: Kepler upprepar köp i sektorn
Foto: Lars Pehrsson/SvD/TT
Penningtvätt
Uppgifter: SEB överväger överklaga miljardboten
Rapport
Öresund: Substansvärdet minskade 20 procent
Köptips
Affärsvärlden: Aktien som fortfarande är köpvärd
Foto: istockphoto
Analyser
Här är torsdagens färska köprekar
Foto: Shutterstock
Fonder
Fonder: Rekordutflöden från brittiska aktiefonder"Högsta summan hittills"