Placeringstips för PPM-pengar

Publicerad 2011-11-23 11:50

Privata Affärers chefredaktör Per Hammarlund och reporter Johan Markwall chattade om privatekonomi på onsdagen. Om alltifrån pensioner till utvecklingen på börsen.

moderator: Välkomna till ekonomichatt här på privataaffarer.se! Johan Markwall och Per Hammarlund har nu börjat svara på era frågor.

majken: tips hur investera 50 000 kr på kort sikt?
Per Hammarlund: På kort sikt är det bara bankkontot som gäller. Kom ihåg att de mindre nischbankerna och kreditmarknadsinstituten ger bäst ränta. Tänk också på att inte binda sparandet om du behöver pengarna inom kort. Titta på vår hemsida. Där ser du var du får bäst villkor.

Jalle: När sätts det in nya pengar på PPM-kontot?
Per Hammarlund: Den 13 december placeras 32,1 miljarder i fonderna inom premiepensionssystemet. Det är pengarna som betalats in från 2010 års löner, och räntan på dem, som nu ska fördelas ut på 6,2 miljoner pensionssparares konton.

Frågande: Vi går i pension om några år. Vi funderar vi på hur vår ekonomi blir. Kan ni hjälpa oss med en ”genomsnittsbudget” där de vanligaste utgifterna finns med och hur mycket genomsnittspensionären spenderar på varje utgift.
Per Hammarlund: För att få ett bra grepp om kostnaderna i ett hushåll så kan ni gå in på Konsumentverkets hemsida (www.kov.se). Där finns en jättebra broschyr som heter ”Koll på pengarna” med info om vad mat, kläder, nöjen, gemensamma hushållskostnader med mera bör vara per person i olika åldrar. Till det får ni lägga kostnader för tandläkare plus läkarvård, medicin, resor med mera. Samt förstås den största kostnaden, bostaden och eventuell bil.

Farsan: Hej. Min dotter har startat en blogg där hon bloggar om mode, smink och ungdomskultur. Hur ska vi deklarera eventuella intäkter från bloggen?
Johan Markwall: Skatteverket gör en bedömning om intäkter från bloggen ska bedömas som hobby- eller näringsverksamhet, eller om pengarna ska redovisas som inkomst av tjänst. Bedömningen sker efter en granskning av hur professionellt och målmedvetet bloggen drivs. Om en t ex klädföretag regelbundet skickar kläder till din dotter i hennes storlek och förväntar sig att hon ska skriva om plaggen, är det sannolikt att verket räknar detta som intäkter från reklamverksamhet. I det här fallet är intäkten butiksvärdet på det aktuella klädesplagget.

Undrande par: Vi är ett gift par med särkullbarn – mannen har två, kvinnan ett barn. Inga gemensamma. Hur skriver vi för att se till att den som lever längst får ärva och att det blir rättvist när vi båda har avlidit?
Per Hammarlund: Ni kan skriva ett testamente där ni ser till att särkullbarnen endast får rätt till den s k laglotten när dess förälder dör och får resten när styvföräldern har dött. Ni bör skriva ett inbördes testamente där den av er som lever längst ärver allt utom laglotten med fri förfoganderätt och med efterarvsrätt för särkullbarn.

Stina: Min pappa ska sälja sin lägenhet nu och vill ge oss barn lite pengar. Är det något man måste tänka på och vad blir skatten?
Johan Markwall: Gåvoskatten är borttagen. Så din pappa kan ge er pengar utan beskattning. Jag skulle ändå rekommendera dig att upprätta gåvobrev för att formalisera gåvan. Då kan givaren bestämma att gåvan ska vara enskild egendom. Det betyder att ni barn inte behöver dela med er av gåvan om någon av er skulle skilja sig i framtiden.

Per: Hej Per, Har sålt mina aktier par månader sedan med en vinst på 30000. Nu tänker jag sälja en del som inte går så bra, med förlust alltså, för att inte betala skatt på vinsten alls, hur stor förlust kan jag ha nu när jag säljer.. tackar
Per Hammarlund: Du kvittar vinsten mot lika stor förlust.

Janne: Kan man pruta på mäklararvodet?
Per Hammarlund: Allt är möjligt för dig som är driftig. De flesta mäklare har i likhet med exempelvis bankerna möjlighet att sänka procentsatsen för arvodet. Men låt inte arvodet avgöra. Det är en tjänst du köper och en bra mäklare är alltid värd sin vikt i guld.

Annika: När är det troligt att det stabiliserar sig på börsen?
Johan Markwall: Jag intervjuade en av Sveriges främsta finansmän i går. Han sa att krisen den här gången är så djup och komplex att han känner sig som en lekman. Tidigare kriser har varit förhållandevis lätta att bedöma, sa han. Men den här gången är vi ute på djupare vatten. Mitt svar är: vet ej

Lasse i Växjö: Insättningsgarantin är ju höjd till 100 000 euro. Men kursen på euroändras ju hela tiden. Hur mycket i svenska kronor får jag egentligen ut och hur länge dröjer det innan jag får ut mina pengar?
Johan Markwall: Som sparare får du ut dina pengar senast tjugo arbetsdagar efter att beslut om konkurs är fattat för det aktuella institutet. Eller från den dagen då Finansinspektionen beslutar att stänga institutet p g a dess bristande ekonomiska situation. Det är eurokursen den dagen som gäller vid omräkningen till kronor. Eurokursen räknas fram som en mittkurs som fastställs av Nasdaq OMX Stockholm och den hittar du på Riksbankens hemsida på www.riksbanken.se. Kursen publiceras varje dag vid lunchtid.

marianne: Hur ska man placera sina ppm pengar? Jag har alla pengarna i Länsförsäkringars obligationsfond cirka 85 000kr Jag är 50år.
Per Hammarlund: Obligationsfonder har varit en bra placeringar i år. Frågan är dock om inte ränteläget är så lågt att räntefonderna kommer att göra en paus. I varje nummer av Privata Affärer hittar du vår egen PPM-portfölj. Den uppdateras varje månad och du får den gratis som läsare av Privata Affärer. De senaste sju år har den ökat 61 procent.

Sven: Jag sålde en tavla nyligen och gjorde en vinst på 43 000 kr. Måste jag verkligen betala skatt på konstförsäljningar?
Johan Markwall: Du behöver inte betala skatt på försäljningar av enstaka föremål som du ägt för personligt bruk. Vinsten måste dock vara lägre än 50 000 kr.

Stockholmare: Min mamma är gammal och ser nu så dåligt att hon inte kan läsa böcker som hon normalt älskar. Kan hon göra rut-avdrag om hon timanställer en person som kommer hem och läser högt för henne?
Per Hammarlund: Ja. Skattereduktion ges enligt reglerna för personlig omvårdnad och dit räknas även högläsning, enligt Skatteverket.

JW: Den ständiga frågan i orostider: Sälja av rubbet eller ligga kvar i vissa papper. Vilka kan möjligen visa sig hyggligt stabila? Naturligtvis svår fråga men intressant få ev svar.
Per Hammarlund: Nej, vi tycker inte att du ska sälja alla dina aktier, nu när kurserna gått ned kraftigt. Den dagen rekylen uppåt kommer, det kan ta några år, så hinner vanliga privatplacerare oftast inte med. Stabila aktier är inte lätta att hitta. Men i nya numret av Privata Affärer som kommer till prenumeranterna i dag så avslöjar vi en grupp aktier som läsarna bör granska noggrannare.

Nyfiken: Vad är de främsta Orsakerna till att svenskarnas sparande på bankkonton har ökat?
Johan Markwall: Det är som bekant sämre tider. Då konsumerar man mindre och flyttar från aktier och fonder till tryggare alternativ.

per: Finns det några bra alternativ till placering i penningmarknadsfond?
Johan Markwall: Frågan är om din penningmarknadsfond, minus avgifter och skatt, är lönsammare än ett högräntekonto på något kreditmarknadsinstitut. Jag tror knappast det. Tänk också på att din fond stiger när räntorna går upp. Nu är räntorna snarare på väg nedåt.

Maggan: Vi har byggt om och hantverkarna valde att skriva mitt namn på några fakturor och min mans på andra. Har hört tidigare att båda behöver stå på alla fakturor – vad gäller?
Per Hammarlund: Enligt Skatteverket behöver inte båda stå på fakturan för att den andre ska kunna söka på sin del av fakturan. Det räcker med att ni bor ihop på samma adress och att ni båda är ägare av bostaden. Ni måste båda underteckna ansökan om ROT-arbete.

Britt: Hur mycket bör man amortera per månad på sina bostadslån?
Johan Markwall: Det beror på hur stora marginaler du har i din privatekonomi. Att amortera på sina lån är ett bra sätt att spara för framtiden.

Benyamin: Hej! Jag undrar hur mycket sänker bankerna sina rörliga boräntor med om riksbanken sänker styrräntan med 25 punkter? Sänker bankerna också med 25 punkter eller har de en annan ekvation?
Per Hammarlund: Dessvärre så tjänar bankerna numera mer än någonsin på oss bolånekunder. Nej, jag tror inte att bankerna sänker bolånen lika mycket som Riksbanken sänker reporäntan. Orättvist, men sant.

Berit: Jag har arbetat ett år i Indien och har alltså fått min lön utbetalad i rupies. Hur räknar jag ut kursen när jag ska deklarera min tjänsteinkomst?
Johan Markwall: Vi föreslår att du tar utbetalningsdagen för lönen som valutadag för omräkningen till kronor. Är det problem att få fram utbetalningsdagen så kan du via Riksbankens hemsida räkna ut en genomsnittskurs.

Sven: Jag har bekostat hantverkare som har byggt om i mina föräldrars hus. Kan jag få del av rot-avdraget för arbetskostnaden?
Johan Markwall: Ja, men endast om det är du som äger huset där dina föräldrar bor. Arbetet får heller inte ha utförts av dig.

Lars L: Tror ni att det är läge att flytta över mitt sparande från Nordaxfinans 3,55% rörlig ränta till Bluestep 2-år ränta 4%?
Johan Markwall: Helt rätt.

Palle: Gå in på börsen nu? Den måste ju gå upp på lång sikt eller kommer vi vara på dom här nivåerna?
Per Hammarlund: Med lång placeringshorisont, tre till fem år, tror jag att det är rätt att gå in den närmaste tiden. Men var beredd på en riktigt skakig resa! Du bör ha rejält med is i magen.

Jörgen: Många undrar vad det mest säkra sparandet är i dessa tider. Ofta rek. ränteplaceringar, kort, eller banksparande. Är inte det mest riskfria och lönsamma att amortera stenhårt för oss som har lån?
Per Hammarlund: I dessa tider då börsen är sur och räntorna låga är det svårt att hitta några riktigt heta placeringsalternativ. Den som har pengar över och har lång placeringshorisont kan gå in på börsen och köpa aktier. Du bör då vara beredd på att kanske få vänta i flera år innan börsen stiger.

Ruben: Vad anser ni om fond- och försäkringsmäklarna som agerar som nutidens hästhandlare och lurar in privatpersoner i ett sparande som de inte ens förstår själva?
Per Hammarlund: Privata Affärer har i flera artiklar beskrivit hur de oseriösa mäklarna arbetar. Vi hjälpte nyligen en av våra läsare att få tillbaka sina pengar efter oseriös rådgivning. Vi kommer även fortsättningsvis att stå på läsarnas sida mot bristande rådgivning och höga avgifter.

Ruben: De flesta fond- och försäkringsmäklare påstår att de är kostnadsneutrala och betonar att deras s k rådgivning är gratis. Men visst är det väl så att fond- och pensionsbolagen sätter sina avgifter med hänsyn till att mäklarna ska ha sin provision?
Johan Markwall: Ja, rådgivarna är försäljare och ingenting annat.

Oscar: Står vid ett vägskäl, universitetsvalet. Funderar på ekonomi, är framtiden ljus för branschen?
Johan Markwall: En bra utbildning lönar sig alltid! Kan du dessutom kombinera det med ett språk är det ytterligare ett plus. Ekonomer behövs alltid och jag skulle satsa på att kombinera det med tyskastudier. En stor marknad där det råder brist på tysktalande svenskar. Vi i chatten tackar för oss. Alla fick inte svar. Men du som är prenumerant kan ringa på vår telefontid tisdag, onsdag och torsdag mellan kl 10 och 11 och få svar på din fråga.

moderator: Då är det färdigchattat för den här gången. Alla läsare är välkomna till chatt på fredag – med aktieexperten Marcus Hernhag!Formulärets nederkant

Chatt
Hernhag: Fyra aktier att öka i och behålla på sikt"Två bra barnaktier"
Aktier
Sparekonomen varnar för dubbelsmäll i investmentbolagRabatterna krymper och premierna stiger
Foto: Shutterstock
Råvaror
UBS: Guld kan stiga mot 2.100 dollar nästa år
Foto: istockphoto
Bostad
Analytiker: Mer dämpad prisuppgång på bomarknaden
Pension
Andersson: Nio av tio pensionärer får mer pengar nästa år"Pensionsgapet borta 2023"
Foto: AP/TT
Wall Street
Techbolagen tyngde i New York
Aktie
Kinnevik säljer hela innehavet i Qliro
Börsen
Stängning marginellt upp
JP Morgan: Troliga bankfusioner i Europa
Aktie
Lundberg tankar ännu mer SHB-aktier
Handelskriget
USA beordrar Google och Apple förbjuda Tiktok och Wechat
Bank
FI utreder Swedbank för marknadsmissbruk
18/9
Trading Direkt: Analys i "extrema uppgångar"
Fonder
Företagsobligationsfonderna har återhämtat sig
Analyser
Här är fredagens färska köprekar
Bostad
Valueguard: Boprisuppgången fortsätter
Aktie
Ericsson i mångmiljardaffärKöper amerikanskt 5G-bolag
Foto: Gorm Kallestad/TT
Aktie
Omvänd vinstvarning från Bilia
Riksbanken
Räkna med oförändrad reporänta nästa vecka
Aktie
Stillfront köper mobilspelsbolaget Nanobit
Foto: istockphoto
Asien
Lätt uppåt i Asien
Placera
Söderberg & Partners: Så ska du placera i höstStrategirapporten ”Climbing the Wall of Worry”
Analys
Arjo: Carnegie tror på ökad tillväxt"Kvartalsrapporten driver upp aktiekursen"
Foto: Shutterstock
Placera
DNB Markets: Sektorskifte på börsen"Verkstad och fastigheter vinner terräng"
Foto: istockphoto
Analyser
Här är torsdagens köprekar