Utrensat och städat i garderoben

Publicerad 2011-01-12 14:02

Mikael Solberg är ingen hoppjerka. Redan 1996 klev han in som vd för det då onoterade Polarn & Pyret. Bolaget gick halvdåligt och brottades med lönsamhetsproblem. I dag är Polarn & Pyret guldägget i den lite obskyra portfölj med verksamheter som RnB samlat på sig under årets lopp.

I stället är det RnB som de senaste åren genomlidit liknande – fast värre – problem. Nu tycks Mikael Solberg ha fått skutan på rätt kurs igen även om det återstår en del arbete.
RnB befinner sig i brytpunkten för en klassisk turn-around.

Divisionen Polarn & Pyret med fokus på barnkläder är bolagets ursprung och uppvisar klart bäst lönsamhet. Brothers & Sisters, som säljer kläder för vuxna, är den största divisionen. Jeanskedjan JC är problembarnet med jätteförluster i bagaget, medan NK är något av den udda fågeln i skaran.

Förvärvet av JC är i många stycken ett veritabelt misslyckande. RnB köpte in JC på tok för dyrt och på något som kan betraktas som toppnivåer sommaren 2006.  Prislappen då var knappt 2 miljarder kronor eller dubbelt så mycket som hela RnB-bygget värderas till i dag. Med förvärvet följde också en godwillbörda på drygt 1 miljard kronor.

Efter förvärvet har problemen hopat sig. JC-förlusterna i kombination med de förlustbringande etableringarna på varuhusen Illum i Köpenhamn och Steen & Ström i Oslo ledde under 2009 till en oacceptabel skuldsättning. Finanskrisen gjorde situationen ohållbar.

Men fjolårets nyemission då Konsumentföreningen Stockholm kom in som ny huvudägare, försäljningen av vissa verksamheter och nedskrivningen av bolagets goodwillpost med 500 miljoner kronor blev något av startskottet för en ny era.

Den enskilt viktigaste faktorn för att höja värdet på RnB framöver är att vända JC till vinst. Veckans Affärer tror att det kan ske redan under första kvartalet 2010/2011, det blir i så fall första gången på snart tre år.

En av de viktigaste pusselbitarna för att lyckas är redan på plats. RnB har lyckats få franchisetagare inom JC att enas kring ett nytt avtal. Det betyder att RnB styr sortimentet på ett helt nytt sätt och kan agera mer som en helintegrerad kedja, sänka kostnader och i förlängningen höja lönsamheten.
Tittar man på septemberförsäljningen för RnB ser det redan betydligt ljusare ut. Koncernens totala försäljning i egna butiker ökade med 7,9 procent till 255,5 miljoner kronor jämfört med 236,9 miljoner samma månad föregående år.

Den andra triggern är det avtal som Polarn & Pyret slutit med varuhuskedjan Nordstroms på den amerikanska marknaden. Just nu säljs delar av sortimentet i sju av deras varuhus. Faller det väl ut öppnar sig möjligheter till mer än 100 varuhus. En eventuell framgång i USA är ännu så länge för lång borta för att diskontera i aktiepriset, men det är en spännande option med ett stigande värde.
Budgetåret 2010/2011 omsätter RnB 3 150 miljoner kronor och gör en vinst efter skatt på drygt 70 miljoner kronor.

Det betyder att vinsten per aktie ökar till 50 öre vilket ger ett p/e-tal på 15, det är högt. Sett till den förbättringspotential som finns i verksamheten ser det dock billigt ut och till nästkommande år bör p/e-talet sjunka till 10.

Aktieportföljen
Portföljen rusar med spelbolag i täten
Chatt
Hernhag: Mina fem bästa utdelare just nu"...och mitt senaste lite större köp"
Rapporter
Nu kommer rapporternaHär är alla datum
Foto: AP/TT
Wall Street
Nya rekord på Wall Street
Börsen
Positiva börstrenden håller i sig
Aktie
AFV: En aktie att köpa
Aktier
Här är börsens mest blankade aktier
Placera
Aktiechefens fem trendspaningarTrender som många investerare missar
Aktie
Nobinas vd: Kan ta upp till ett år innan resandet når normal nivå
9/4
Trading Direkt: CIA, Volvo och Apple i chiphaveriets skruvstäd
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens många köprekar
Analys
UBS: En aktie att sälja
Foto: Shutterstock
Sektor
Förvaltaren: Halvledare spjutspets i pågående tech-krig"Jätteproblem för USA"
Foto: Copyright (c) 2021 Shutterstock. No use without permission.
SPAC
SPAC-trenden hotas av sinande kapital
Aktieportföljen
Gröna siffror i portföljen
Fed
Powell: Problem med vaccinutrullning ekonomisk riskLovar fortsatt penningpolitiskt stöd
Riksbanken
Vice riksbankschef: Osannolikt med negativ ränta på nytt
Foto: Shutterstock
Placera
Blackrock: Gröna aktier långsiktiga vinnareÖvergången till hållbar ekonomi fortfarande i tidigt skede
Insider
Train Alliance: Ordföranden köpte aktier för 10 miljoner kr
Foto: Shutterstock
Analys
SHB: Risk för negativ överraskning från Sinch"...men bländande justerad vinsttillväxt under 2022"
Bok
Davegårdh: Överlägsen på aktierOm vinnande aktietaktik och en hyllning till börslegendaren
Analyser
Här är torsdagens köprekar
Makro
Analytiker: Stark statistik tyder på BNP-tillväxt första kvartalet
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
Nordea höjer räntorna för bolån med långa löptider
Börsen
Söderberg & Partners: Därför kommer börsen fortsätta uppåtFöredrar USA och Asien framför Europa