Ljumt intresse för amorteringskrav

Publicerad 2010-12-15 15:10

Finansinspektionen och regeringen vill inte i dagsläget sätta upp några regler som tvingar bolånekunder att amortera på sina lån. 

Storbankerna är inte heller speciellt entusiastiska över en sådan reglering.

På Nordea anser man att den lånedel som ligger över 75 procent av bostadens marknadsvärde bör amorteras. Man anser dock att ett eventuellt krav om detta bara bör gälla nya lån. Det hela bör dessutom skötas via en frivillig principöverenskommelse mellan bankerna. Om en sådan överenskommelse inte går få till är man däremot inte främmande för att Finansinspektionen reglerar marknaden. Detta framkommer i en artikel i Dagens Nyheter.

På lån under 75 procent av marknadsvärdet bör det dock inte finnas några amorteringskrav enligt Nordea.

– Har man under 75 procent i bolån ska man först och främst lösa alla andra skulder, som antagligen är dyrare, säger Nordeas bolånechef Michael Skytt till Dagens Nyheter.

Swedbank anser att Nordeas förslag låter rimligt och tycker att det är bra om alla banker har samma spelregler.

Statliga SBAB är emot statlig reglering.

– Vi rekommenderar alltid amortering, men det är kunderna själva som avgör, och så vill vi att det ska fortsätta vara, säger SBAB: s affärsområdeschef Fredrik Bergström till Dagens Nyheter.

SEB och Handelsbanken vill inte kommentera innan ett eventuellt myndighetsförslag ligger på bordet.

Finansinspektionen har hittills varit skeptiskt till en reglering med motiveringarna att den skulle bli svår att övervaka samt att man vill avvakta en utvärdering av bolånetaket som började gälla under hösten. Regeringen har inte heller några planer på att tvinga Finansinspektionen att agera.

Både finansminister Anders Borg och bostadsminister Stefan Attefall har däremot uttryckt förhoppningar om att amorterigskrav skulle kunna dämpa den skenande boprisutvecklingen.

PRIVATA AFFÄRER