"Rörliga avgifter handlar inte om medkänsla"

”Det handlar inte om medkänsla”

Publicerad 2010-12-13 18:45

Fondbolag som utöver de fasta avgifterna tar ut rörliga avgifter motiverar ibland detta med att de vill ”sitta i samma båt som spararna”. Men det handlar inte om medkänsla utan det är ett sätt att höja avgifterna, skriver Spiltans sparekonom Niklas Larsson.

När man tittar på fonder så kan man ibland i de mer finstilta delarna hitta att fonderna utöver sin redan fasta förvaltningsavgift även tar ut en rörlig avgift.

Rörliga avgifter, eller performance fee som det heter på fondspråk, var något som dök upp i den svenska fondvärlden i och med att hedgefonderna gjorde entré. Där brukar avgiftsupplägget vara att man har en fast avgift på omkring 1 procent och utöver den fasta avgiften som förmodligen redan täcker fondbolagets utgifter tar man ut i storleksordningen 10-20 procent av den avkastning som överträffar ett av fondbolaget noga utvalt index eller jämförelsetal.

Fondbolaget motiverar alltid den rörliga avgiften med ”att de sitter i samma båt som spararna”. Om fonden enbart hade haft en rörlig avgift och ingen fast avgift på hade resonemanget faktiskt stämt, men nu har fonderna alltid en fast avgift som täcker fondbolagets omkostnader och gör att fondbolaget förmodligen kan ta ut en vinst också. Utöver detta kommer guldpengarna regnande i form av den rörliga avgiften.  

På senare år har även en del aktiefondsförvaltare börjat med rörliga avgifter utöver den fasta förvaltningsavgiften. Anledningen till att vissa aktiefondsförvaltare har infört en rörlig avgift är egentligen både enkel – det handlar om att smyghöja avgifterna utan att kunderna tänker på det.

Ingen förvaltare av en Sverige- eller Globalfond kan sälja fonden om man säger att förvaltningsavgiften är 2 till 3 procent. En sådan skulle ingen sparare vilja köpa. Däremot verkar det som om vissa aktiefondsförvaltare kommer undan med att säga att de har en förvaltningsavgift på 1,5 procent plus 10 eller 20 procent på avkastningen som överstiger fondens jämförelseindex.

Det har till och med på senare tid kommit renodlade globala aktiefonder som utöver sin fasta avgift på 1,5 procent tar 20 procent av den avkastning som överstiger den europeiska styrräntan och man kan bara konstatera att ”the sky is the limit” vad det gäller avgiftsuttaget (och förlorad avkastning för spararna) riktigt bra börsår.    

Som sparare måste man försöka skapa sig en helhetsbedömning när man tittar på fonden och dess avgifter innan man börjar spara i den. För även om det ibland kan vara svårt att uppskatta vad den totala avgiften kommer att bli så är matematiken enkel på det sättet att varje procentenhet som fonden tar ut extra i avgift är potentiell avkastning som spararna annars skulle ha fått.

Så mitt råd är att sluta lyssna på pratet om fondbolag har rörliga avgifter för att ”vara på spararnas sida” eller ”sitta i samma båt som spararna” som det ibland också brukar heta. Rörliga avgifter handlar inte om medkänsla för spararna utan är enbart ett sätt för fondbolaget att tjäna mer pengar på sina sparare.

NIKLAS LARSSON, sparekonom Spiltan

Foto: istockphoto
Wall Street
Google och Disney backade
Foto: Henrik Montgomery/TT
Börsen
Kinnevik dagens vinnare
Foto: Anders Good/TT
Fritidshus
Rekordstort intresse för fritidshus
Försäkringar
Många hemmafixare osäkra på försäkringen
Analyser
Analytiker tror på Nordea och Intrum
Börsen
Stefan Persson på köphumör
Foto: Shutterstock
Rapporter
Tufft för OEM under pandemin
Fritidshus
Fastighetsbyrån: Köpläge i Spanien efter coronan"Prisnedgången kan vara nära 30 procent"
Rapporter
Kinneviks vd om bolagets strategi
Rapporter
Essitys försäljning backar
Asien
Asien: Uppåt på Tokyobörsen
Gästkrönika
Lundkvist: Intresset ökar för asiatiska företagsobligationerNollräntor i väst får investerare att blicka österut
Foto: Shutterstock
Bidragsberättigat
Agility och sportfiske godkänns för friskvårdsbidragNy dom ger fritt fram för mängder av aktiviteter
Pension
Pensionen räknas upp nästa årKan bli cirka 100 kr mer i månaden
Foto: Henrik Montgomery/TT
Aktie
Intrum rusar 15 procent efter omvända vinstvarningen"Snabb återhämtning till normalläge"
Räntan
Vice Riksbankschefen: Negativa inlåningsräntor inget hinder
Analys
Stora Enso: Risken för kollaps i efterfrågan har minskat
10/7
Trading Direkt: Finns risk att EU rasar samman
Räntan
Riksbanken utesluter inte ny räntesänkning
Analyser
Här är fredagens färska analyser
Aktie
Ölproducenten vinstvarnar
Fonder
Nettosparandet i fonder ökade i juni
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Atrium Ljungberg något sämre än väntatAvstår från att lämna helårsprognos
Resultat
NP3 höjde förvaltningsresultatetKlart högre hyresintäkter
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Elpriset
KO stämmer kommunalt energibolag"Kunden bunden till oförutsägbar elkostnad i ett år"