Nu är rätt tillfälle att köpa

Publicerad 2010-11-24 10:16

Marknaden verkar tro att forna tillväxtloket Getinge tappat stinget. Men även om den europeiska hälsovården går på sparlåga räcker nylanseringarna och de nya marknaderna långt.

Nylanseringar. Getinges nya narkos- och hjärt-lungstödsprodukter ska sälja för 250 miljoner nästa år och fördubbla omsättningstillväxten. Jeppe Gustafsson/SCANPIX

För en tillväxtorienterad marknad blev medicinteknikbolaget Getinges tredje kvartal en besvikelse. Såväl orderingång som försäljning understeg förväntningarna. Orderingången minskade organiskt med knappt 4 procent och försäljningen med drygt 5. Om tillskottet i fjolårets orderingång till följd av svininfluensan rensas bort, totalt cirka 300 miljoner kronor, blev den organiska ordertillväxten cirka 2 procent.

Bolagets ledning hade i viss mån missbedömt svårigheterna att kompensera för denna extraordinära händelse. I kombination med en något flackare återhämtning i Nordamerika och en något brantare försvagning i Västeuropa ledde det till en nedjustering av tillväxtförväntningarna på helåret i samband med tredje kvartalet. Getinge räknar nu med en organisk försäljningstillväxt på 3 procent för 2010. Det kan jämföras med den tidigare bedömningen om 4–5 procents tillväxt. Hittills i år har bolaget vuxit 2,3 procent organiskt.

Varför ska man då tro på etinges bedömning om att den organiska försäljningstillväxten förbättras nästa år? Det finns flera faktorer som talar för att så blir fallet.

För det första kommer bolaget nästa år äntligen börja se effekter av de nya lanseringar som genomförs i år efter en del förseningar. Det handlar främst om två produkter inom medical systems, hjärt-lungstödsprodukten Cardiohelp och anestesisystemet Flow-i. Förväntningarna på Flow-i är höga och produkten väntas på fem års sikt ta mellan 20 och 25 procent av en marknad värderad till mellan 6 och 7 miljarder. Nästa år bedöms dessa två produkter sammantaget sälja för 250 miljoner kronor vilket motsvarar ett bidrag till den organiska försäljningstillväxten med knappt 1 procentenhet.

Med tanke på att Getinge saknat draghjälp från såväl lanseringar som förvärv blir lanseringarna ett viktigt bidrag till nästa års organiska försäljningstillväxt som väntas hamna mellan 4 och 5 procent.

Tillväxtmarknaderna som agerar draglok i många branscher är en viktig drivkraft för ökad tillväxt även för Getinge. Dessa marknader svarar i dag för cirka 25 procent av bolagets omsättning. Med fortsatt tvåsiffrig tillväxt, säg runt 15 procent, kan mellan 3 och 4 procent organisk försäljningstillväxt komma från tillväxtmarknaderna nästa år.

Såvida inte Västeuropa kollapsar och återhämtningen i USA stannar upp helt och hållet räcker nya lanseringar och tillväxtmarknaderna ganska långt.

Innevarande år har varit tufft i Västeuropa, i synnerhet för äldrevårdsenheten extended care som haft det särskilt jobbigt i Storbritannien.

Många europeiska ekonomier slåss som alla känner till för sin överlevnad. För läkemedelssektorn är prispressen betydande och de medicintekniska bolagen har fått se hur de kapitalintensiva investeringarna skjuts på framtiden så långt det går. Men det går inte för evigt. Någonstans blir service och eftertjänster dyrare än att köpa nytt.

Enligt Getinge har inget europeiskt land signalerat några omfattande förändringar i kapitalinvesteringar på hälsovård nästa år. Från Tyskland, som är Getinges största marknad, är signalerna snarare positiva.

Lönsamhetsmässigt sköter sig Getinge oklanderligt. Koncernen kan tidigare än väntat nå marginalmålet om 20 procent och därefter väntas en ny högre målsättning. Fortsatta förbättringar i bruttomarginalen, en ökad andel förbrukningsvaror som har nästan dubbelt så hög marginal som de kapitalintensiva produkterna och förvärv av lönsamma företag väntas driva marginalen vidare. Det sistnämnda ligger troligen inte alltför långt borta och bör driva kursen då förvärvsförväntningarna, efter en lång paus, kommit ned en bit.

Getinge har runt 7 miljarder kronor att shoppa för och det troligaste är att det blir inom affärsområdet medical systems. Amerikanska Conmed, noterat på Nasdaq, är ett exempel på ett lämpligt förvärv. Amerikanska KCI:s affärsområde therapeutic surfaces kan annars vara något för att stärka extended cares produktområde trycksårsmadrasser.

Marknadens tillväxtoro är överdriven och vi ser dagens värdering runt p/e 14 för 2011 som ett bra tillfälle att kliva in ett bolag som oförändrat räknar med att i snitt växa 15 procent per år, organiskt och genom förvärv.

Veckans Affärer rekommenderar köp i Getinge på ett till två års sikt med riktkursen 170 kronor.

Köpsugen. Johan Malmquist har
 7 miljarder över. JONAS EKSTRÖMER/SCANPIX

Börsen
SEB: Lågräntemiljön kan fortsätta ge stöd till börserna
Foto: istockphoto
Analyser
Här är tisdagens alla köprekar
Aktietips
Swedbank stuvar om bland sektorfavoriternaTar in Essity bland favoriterna
Börsen
Återhämtning på börsen
Foto: istockphoto
Aktie
Africa Oil siktar på trefaldigad produktion
Davos
Dyster profetia från GuggenheimTill slut spricker bubblan
Davos
Davos: Finanseliten flyr börsen”Letar efter privata investeringar”
21/1
Trading Direkt: Rapportsäsongen har startat
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Fonder
"Putins manöver bäddar för ännu starkare Rysslandsfonder"Tre förvaltare om Rysslands ekonomi 2020
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Aktie
MTG rasar efter avbrutna förhandlingar med Huya
Rapport
Minskande orderingång för Sandvik
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Avanza sänker utdelningen
Konjunktur
SEB spår nollränta två år tillSkriver ned BNP-prognosen
Sektor
Handelsbanken sänker flera fastighetsaktier
Asien
Nedåt i Asien
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Aktie
Collector reserverar 800 miljoner extra för kreditförlusterKurskollaps på börsen
Aktie
Elekta får stororder
Aktie
Mystisk kursuppgång kan ha fått en förklaring
Rapporter
Nu drar rapportperioden i gångHär är datumen du måste ha koll på
Placera
Hernhag; Bästa sättet att ta hem en vinst
Råvaror
Kapitalförvaltaren: Stort spann för guldpriset"2021 kan priset passera 2.000 dollar"
Räntor
Danska negativa räntor lockar till sparprodukter
Foto: George Frey/Reuters/TT
Analys
Får ny köprek efter uppdaterade diabetesläkemedel
Analyser
Flera nya köprekar bland analyserna