Nu är rätt tillfälle att köpa

Publicerad 2010-11-24 10:16

Marknaden verkar tro att forna tillväxtloket Getinge tappat stinget. Men även om den europeiska hälsovården går på sparlåga räcker nylanseringarna och de nya marknaderna långt.

Nylanseringar. Getinges nya narkos- och hjärt-lungstödsprodukter ska sälja för 250 miljoner nästa år och fördubbla omsättningstillväxten. Jeppe Gustafsson/SCANPIX

För en tillväxtorienterad marknad blev medicinteknikbolaget Getinges tredje kvartal en besvikelse. Såväl orderingång som försäljning understeg förväntningarna. Orderingången minskade organiskt med knappt 4 procent och försäljningen med drygt 5. Om tillskottet i fjolårets orderingång till följd av svininfluensan rensas bort, totalt cirka 300 miljoner kronor, blev den organiska ordertillväxten cirka 2 procent.

Bolagets ledning hade i viss mån missbedömt svårigheterna att kompensera för denna extraordinära händelse. I kombination med en något flackare återhämtning i Nordamerika och en något brantare försvagning i Västeuropa ledde det till en nedjustering av tillväxtförväntningarna på helåret i samband med tredje kvartalet. Getinge räknar nu med en organisk försäljningstillväxt på 3 procent för 2010. Det kan jämföras med den tidigare bedömningen om 4–5 procents tillväxt. Hittills i år har bolaget vuxit 2,3 procent organiskt.

Varför ska man då tro på etinges bedömning om att den organiska försäljningstillväxten förbättras nästa år? Det finns flera faktorer som talar för att så blir fallet.

För det första kommer bolaget nästa år äntligen börja se effekter av de nya lanseringar som genomförs i år efter en del förseningar. Det handlar främst om två produkter inom medical systems, hjärt-lungstödsprodukten Cardiohelp och anestesisystemet Flow-i. Förväntningarna på Flow-i är höga och produkten väntas på fem års sikt ta mellan 20 och 25 procent av en marknad värderad till mellan 6 och 7 miljarder. Nästa år bedöms dessa två produkter sammantaget sälja för 250 miljoner kronor vilket motsvarar ett bidrag till den organiska försäljningstillväxten med knappt 1 procentenhet.

Med tanke på att Getinge saknat draghjälp från såväl lanseringar som förvärv blir lanseringarna ett viktigt bidrag till nästa års organiska försäljningstillväxt som väntas hamna mellan 4 och 5 procent.

Tillväxtmarknaderna som agerar draglok i många branscher är en viktig drivkraft för ökad tillväxt även för Getinge. Dessa marknader svarar i dag för cirka 25 procent av bolagets omsättning. Med fortsatt tvåsiffrig tillväxt, säg runt 15 procent, kan mellan 3 och 4 procent organisk försäljningstillväxt komma från tillväxtmarknaderna nästa år.

Såvida inte Västeuropa kollapsar och återhämtningen i USA stannar upp helt och hållet räcker nya lanseringar och tillväxtmarknaderna ganska långt.

Innevarande år har varit tufft i Västeuropa, i synnerhet för äldrevårdsenheten extended care som haft det särskilt jobbigt i Storbritannien.

Många europeiska ekonomier slåss som alla känner till för sin överlevnad. För läkemedelssektorn är prispressen betydande och de medicintekniska bolagen har fått se hur de kapitalintensiva investeringarna skjuts på framtiden så långt det går. Men det går inte för evigt. Någonstans blir service och eftertjänster dyrare än att köpa nytt.

Enligt Getinge har inget europeiskt land signalerat några omfattande förändringar i kapitalinvesteringar på hälsovård nästa år. Från Tyskland, som är Getinges största marknad, är signalerna snarare positiva.

Lönsamhetsmässigt sköter sig Getinge oklanderligt. Koncernen kan tidigare än väntat nå marginalmålet om 20 procent och därefter väntas en ny högre målsättning. Fortsatta förbättringar i bruttomarginalen, en ökad andel förbrukningsvaror som har nästan dubbelt så hög marginal som de kapitalintensiva produkterna och förvärv av lönsamma företag väntas driva marginalen vidare. Det sistnämnda ligger troligen inte alltför långt borta och bör driva kursen då förvärvsförväntningarna, efter en lång paus, kommit ned en bit.

Getinge har runt 7 miljarder kronor att shoppa för och det troligaste är att det blir inom affärsområdet medical systems. Amerikanska Conmed, noterat på Nasdaq, är ett exempel på ett lämpligt förvärv. Amerikanska KCI:s affärsområde therapeutic surfaces kan annars vara något för att stärka extended cares produktområde trycksårsmadrasser.

Marknadens tillväxtoro är överdriven och vi ser dagens värdering runt p/e 14 för 2011 som ett bra tillfälle att kliva in ett bolag som oförändrat räknar med att i snitt växa 15 procent per år, organiskt och genom förvärv.

Veckans Affärer rekommenderar köp i Getinge på ett till två års sikt med riktkursen 170 kronor.

Köpsugen. Johan Malmquist har
 7 miljarder över. JONAS EKSTRÖMER/SCANPIX

Krönika
Hernhag: Fastighetsmarknaden är för hetInte läge att öka positionerna
Aktier
Spararnas amerikanska favoritaktierSvenskar ökar åter i hajpat bolag
Aktie
"Ansträngd värdering" bakom H&M-familjens minskning i Hexagon
Aktiechatt
Hernhag: Fem högriskaktier med tillväxtpotential
Börsen
Stark avslutning på börsveckan
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens färska aktierekar
Foto: Shutterstock
Placera
Förvaltarens fyra bästa småbolagSmåbolagen utklassade Stockholmsbörsen i november
Placera
Proffsinvesterare spår global recession inom fem år
Analys
Morgan Stanley ser potential på medellång siktHöjer rekommendation och riktkurs för Getinge
Spara
Här får du högst sparränta just nu
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
SCB: Här stiger villapriserna mest
Fonder
Sparekonomen: Hälsotesta fondsparandet inför 2020
Aktietips
Två köpvärda aktier - och två du kan vara utan
Bostad
SBAB: Fler tror egna bostaden ska stiga i pris
Fonder
Flera fondbolag vill stoppa andra steget i PPM-reformen"Ingen valfrihet värd namnet"
Foto: Henrik Montgomery/TT
Analys
Analys: Löneinflation pressar Securitas tillväxt
Foto: Shutterstock
Placera
Swedbank: Aktier har mer att ge inför 2020
Aktier
Norwegian novembers mest köpta aktie i Norge
Foto: Allis Nettréus/SvD/TT
Börsen
Julrally – eller rekyl?Landeborns helgardering inför frihandelsavtalet
3/12
Trading Direkt: Teknisk analys av börsens oljebolag
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/TT
Analys
SEB: Marknaden underskattar H&M:s marginalprognoser
Handelskriget
Trump: Handelsavtal kan dröja till efter valet
Analys
DNB: Hög finansiell risk i SBBSätter säljrekommendation för aktien
Foto: Shutterstock
Analys
"Potential för Sinch med stark position i växande marknad"