Klä dig skattefrittFoto: Istockphoto

Klä dig skattefritt

Publicerad 2010-11-10 09:13

Kläder behöver du oavsett om du arbetar eller inte. Därför är inköp av kläder något du normalt måste betala med dina beskattade pengar. Men det finns undantag.

Skyddskläder

Överdrags- och skyddskläder som du får av din arbetsgivare är alltid skattefria. Men det förutsätter att du har ett arbete som kräver kläder som skyddar mot frätande ämnen, mekaniska skador eller mot väta, värme eller kyla. Skattefriheten motiveras med att sådana kläder jämställs med arbetsredskap eftersom de smutsas ner och förbrukas onormalt snabbt.

Murare, smides arbetare, betongarbetare och svetsare är exempel på yrkesgrupper som anses ha behov av sådana kläder. Observera att med värme och kyla avses inte sommarvärme´och vinterkyla. En vinterjacka är därför skattefri endast om du till exempel arbetar i ett kylrum och då använder jackan i ditt arbete.

Till fria arbetskläder räknas också sådana kläder som på grund av sin utformning, till exempel genom snitt eller färgsättning, är särskilt utmärkande för det arbete de används i. Det gäller till exempel kläder inom livsmedels-, restaurang och hotellbranschen eller inom sjukvården.

Uniform

Fri uniform är också skattefri. En uniform är kläder som fastställts eller utformats i detalj av myndighet eller av din arbetsgivare för att utmärka en viss befattning eller en viss befogenhet.

Chaufförer och väktare är exempel på yrkesgrupper som kan ha uniform i sitt arbete. Att alla anställda i ett företag har kostym av samma märke och snitt räknas inte som uniform.

Vanliga kläder

Även vanliga jackor, kostymer, dräkter, skjortor, blusar och byxor kan vara skattefria.

Men då krävs enligt Skatteverket:

● Att de tillhandahålls för att användas i ditt arbete.

● Att det är obligatorisk klädsel.

● Att de är enhetliga för viss personal eller har någon annan särskild egenskap.

● Och att de är försedda med arbetsgivarens namn eller logotyp så att de märkbart avviker från vanliga plagg.

För att sådana kläder ska vara skattefria räcker det inte med att de är försedda med logotyp utan samtliga fyra förutsättningar bör vara uppfyllda. Tänk på att kläderna genom logotypen eller företagsnamnet märkbart ska avvika från vanliga kläder. En diskret logotyp placerad på en kavajs bröstficka räcker inte. Den måste vara mer utmärkande och dessutom svår att avlägsna. Men det finns en enklare lösning. Din arbetsgivare kan i företagets personalhandbok eller annat skrivet personalreglemente bestämma att du inte får använda dina arbetskläder privat. Då ställs lägre krav på att arbetskläderna avviker från vanliga kläder.

För att skattefriheten inte ska ifrågasättas av Skatteverket bör arbetsgivaren med jämna mellanrum följa upp att personalhandbokens regler följs av de anställda.

Har din arbetsgivare köpt in arbetskläder som han förvarar på arbetsplatsen så att de kan nyttjas av olika anställda, blir du inte förmånsbeskattad om du tillfälligt lånar sådana kläder i samband med särskilda arbetsuppgifter. Det kan till exempel vara i samband med framträdande på scen.

Motionskläder

Din arbetsgivare har möjlighet att inom ramen för skattefri friskvård ge dig motionskläder som uppfyller kraven att vara av mindre värde och enklare slag. Exempelvis enklare träningsoverall och t-shirt som försetts med arbetsgivarens logotyp. Sådana kläder får du även använda på din fritid. När det gäller träningsskor har Skatteverket satt ner foten. Sådana skor räknas som en skattepliktig förmån om du får dem av din arbetsgivare. Träningsskor kan dock vara skattefria om det är ett krav att du tränar i ditt arbete och träningen sker under arbetstid.

JONAS SJULGÅRD