Så är du givmild med skatterabatt

Så är du givmild med skatterabatt

Publicerad 2010-11-04 09:05

Vi svenskar är givmilda. Varje år skänker vi miljarder till behjärtansvärda insatser. Men viljan att skänka pengar skulle säkert vara ännu större om du som givare fick din skatt sänkt. Så här gör du.

Regeringens ambition är att under den nuvarande mandatperioden införa en skattereduktion för gåvor till bland annat hjälpverksamhet. När detta kan tänkas bli lag är dock för närvarande inte bestämt.

Är du aktieägare behöver du inte vänta på nya regler. Skänker du bort din rätt till aktieutdelning innan bolagsstämman beslutat om den är det mottagaren som beskattas och inte du som givare. Det har Regeringsrätten slagit fast.

Har du börsaktier betalar du 30 procent skatt på en aktieutdelning medan ideella organisationer som har ett allmännyttigt ändamål inte beskattas för sådan utdelning. Det innebär att den hundralapp du kan skänka efter skatt blir 143 kr till välgörenhet hos exempelvis Cancerfonden och Röda Korset.

Utdelning på börsaktier

Äger du aktier via ett VP-konto skänker du utdelningen genom att ändra uppgift om mottagare av utdelningen, rättighetshavaren. Det gör du hos din bank eller fondkommissionär.

Du är fortfarande ägare till aktierna och kan när som helst både ändra rättighetsinnehavare och sälja aktierna. Om du har dina aktier i en aktiedepå är det upp till din aktiemäklare om han vill administrera denna typ av gåvor.

Är du kund hos Nordnet eller Avanza är det inga problem. Du kan då enkelt skänka utdelningen när du är inloggad i din depå.

Andra aktier

Nu är det inte bara utdelningen på börsaktier du kan ge bort. Samma regler gäller även för utdelning på onoterade aktier och kvalificerade aktier i fåmansföretag.

Aktierna är kvalificerade om du eller någon närstående arbetari företaget. Däremot kan du inte skänka den utdelning du får om du investerat i en aktiefond eller om du äger en kapitalförsäkring som placerar i aktier.

Fåmansföretag

Arbetar du i ditt fåmansföretag beräknas varje år ett gränsbelopp som ger dig rätt att ta ut en del av årets vinst som lågbeskattad utdelning. Skatten på sådan utdelning är endast 20 procent.

Ditt gränsbelopp påverkas inte av att du skänker bort aktieutdelningen, utan det får du spara och utnyttja vid kommande utdelningar. Ger du bort utdelningen till dina barn får de inte tillgodoräkna sig något gränsbelopp eftersom de inte äger aktierna. Utdelningen kommer då i sin helhet att beskattas i inkomstslaget tjänst hos dem.

Att ge utdelning från ditt fåmansföretag till en skattebefriad organisation ger en ordentlig skatteeffekt. Eftersom du behåller ditt gränsbelopp kan skatteeffekten beräknas med ledning av din marginalskatt.

Det innebär att en hundralapp du kan skänka efter skatt kan bli så mycket som 233 kr till välgörenhet hos en sådan organisation.

Tänk på att ditt företag först alltid betalar 26,3 procent bolagsskatt på vinsten innan den kan delas ut. Det gäller oavsett vem som är mottagare av utdelningen.

Formkrav

Vill du skänka utdelning från ditt fåmansföretag ska styrelsen före bolagsstämman upprätta aktiebrev med tillhörande utdelningskuponger.

Efter bolagsstämma men före beslutad utbetalningsdag ska du överlåta kupongen till mottagaren genom skriftligt gåvobrev. Du ska även underrätta ditt företag om överlåtelsen. Stämmoprotokoll och styrelseprotokoll ska upprättas.

Det finns bestämmelser och formkrav kring upprättande av aktiebrev och beslut om utdelning.

Rekommendationen blir därför att du som givare gör detta i samråd med företagets auktoriserade redovisningskonsult eller revisor.

I samband skatteplanering gäller det alltid att se upp. Det är bara utdelning på aktier du själv äger du bör planera med på detta sätt. Om ditt företag äger kapitalplaceringsaktier och ger bort utdelningsrätten till en skattebefriad organisation blir det en skattesmäll.

Både du och ditt företag blir då beskattade för värdet av det som givits bort.

JONAS SJULGÅRD, PRIVATA AFFÄRER

Bostad
Hemnet: Rivstart för bomarknaden i början på året
Bostad
Nordea: Bopriserna ökar 9 procent i år
Analyser
Här är onsdagens färska köprekar
Börsen
Nedåt på StockholmsbörsenSEB och Essity rapportvinnare
Börsen
Nasdaq bevakar sociala medier och anmäler "manipulation"
Foto: Noah Seelam/AFP/TT
Placera
"Vaccineringarna driver börsen i Indien"Sensex-indexet på rekordnivå
Aktie
Nu får olycksplanet 737 Max flyga i Europa igen
Sektor
JP Morgan: Läge dippköpa Volvo inför sektorrotationen
Analys
ABG höjer riktkursen med nästan 50 procent
2021
Annika Winsth: Vaccineringen går för långsamt i Sverige"Avgörande för de ekonomiska utsikterna 2021"
Sektor
Castellum: Storägare lägger styrelseförslag utan Rutger Arnhult
Rapport
SEB slog förväntningarna
Placera
T.Rowe Price: Fortsatt uppsida på världens börserMen det kan bli volatilt
Foto: Erik Simander/TT
FI
Nasdaq får böta 300 miljoner för energimarknadskraschFinansinspektionen pekar på allvarliga verksamhetsbrister
Rapport
Öresund: Substansvärdet minskade under 2020
Rapport
Essitys resultat högre än väntat
Foto: Shutterstock
Placera
Söderberg & Partners: Global bredd lyfter börserna"2020 ett börsår som går till historien"
Foto: istockphoto
Analyser
Här är tisdagens många färska köprekar
Pandemin
SEB: Svensk ekonomi starkare än befarat under fjärde kvartalet
Foto: Johan Nilsson/TT
Deklarationen
Rekordtidigt utskick av deklarationernaSvårt få ”jobba hemma-avdrag”
Rapport
Autoliv betydligt bättre än väntat
Analys
Carnegie: Dags för andhämtningspaus för Tobii
26/1
Trading Direkt: Jonas Olavis senaste tillskott i portföljen
Foto: Johanna Norin/TT
Aktie
Industrivärden ökar i Sandvik
USA
USA: Yellen bekräftad som ny finansminister