”Bra trender i rapporten”

Publicerad 2010-11-04 09:23

Analytikerna är positiva till Skanskas tredje kvartal där orderingången kom in som förväntat, byggmarginalerna var starka, många bostäder startas och där mycket reavinster från den kommersiella utvecklingen ingick.

Sammantaget överväger detta de lite svagare utsikterna för helåret.

Det säger Niclas Höglund, analytiker på Swedbank, till Nyhetsbyrån Direkt.

”Vi tar fasta på att de levererar på orderingången, där vi var lite oroliga inför rapporten, och byggmarginalerna sticker ut på den positiva sidan. Det kompenserar för lite svagare utsikter”, säger Niclas Höglund, analytiker på Swedbank.

Byggmarginalerna var starka på viktiga marknader som till exempel Sverige och USA, medan mindre marknader som Norge och Finland var svagare, där Skanska bland annat tog en goodwillnedskrivning i Finland i kvartalet.

”Justerar man för det är det ännu bättre ut på byggsidan och det kompenseras mer än väl av att marginalen är urstark i Sverige, USA Civil, Latinamerika och UK. USA Civils marginal på över 10 procent är kanske inte uthållig, men det skadar inte”, konstaterar Niclas Höglund.

En annan analytiker konstaterar även han att Sverige och USA går bra medan Finland, som kommunicerat, går dåligt.

”Det är en superbra rapport. Det är en bra byggverksamhet, de startar mycket bostäder och det är mycket mer reavinster från den kommersiella utvecklingen än man räknat med. Det enda svaga är att det var en okej orderingång och att de guidar för lite lägre intäkter i det fjärde kvartalet och har en lite försiktig outlook kommande år om USA”, sammanfattar den analytikern rapporten.

Kassaflödet stannade på 284 miljoner kronor i tredje kvartalet, att jämföra med 3,8 miljarder året innan.

”Vi ser en förklaring i att man investerar, man startar nya projekt i egen regi. Kassan har samtidigt aldrig varit ett bra argument för extrautdelningar i Skanska utan det ligger snarare i tillgångsförsäljningar, så vi tycker inte att det svaga kassaflödet tar bort caset när det extrautdelning”, säger Niclas Höglund.

Direkt publicerat:2010-11-04 09:12:52