Dags att skatteplaneraFoto: Stefan Gustavsson /Scanpix

Dags att skatteplanera

Publicerad 2010-10-25 08:43

Årsskiftet närmar sig och det är nu det finns möjlighet att påverka skatten inför nästa års deklaration. Privata Affärers chefredaktör Per Hammarlund ger här några tips.

Skönt att valet är över. Nu vet vi vad som gäller och det känns tryggt. Plånboksvalet resulterade i att regeringen får förnyat förtroende i fyra år till. Alliansen fortsätter på sin inslagna väg att sänka skatten på arbete samtidigt som vallöftet till pensionärerna om ytterligare skattesänkningar de kommande åren ska infrias.

Men de stora skatteomläggningar som de rödgröna gick till val på, återinförandet av   förmögenhetsskatten och ändrad fastighetsbeskattning, blir inte av eller skjuts nu på framtiden.

När årsskiftet närmar sig behöver du därför inte vidta några större åtgärder när det gäller skatteplanering. Men det finns många små. För det är nu före årsskiftet som du har störst möjlighet att påverka din skatt i nästa års deklaration.

Har du inte placerat din aktieportfölj i en kapitalförsäkring ska du stämma av dina vinst- och förlustaffärer före årsskiftet så att du utnyttjar kvittningsmöjligheterna på bästa tänkbara sätt.

Föredrar du att betala en låg årlig skatt på cirka 1 procent i stället för 30 procent i vinstskatt är kapitalförsäkring ett alternativ till eget aktieägande. Men försäkringskapitalet beskattas vid årets ingång. Därför är det smartare att starta ett försäkringssparande i början av året i stället för nu i slutet av året.

Att pensionsspara är ett stående planeringstips. Tipset är riktigt bra för dig som i dag har en månadslön högre än 32 000 kr och räknar med att din inkomst som pensionär blir så låg att du bara betalar kommunal skatt. Men avdraget är begränsat till 12 000 kr för de flesta.

Råkade du betala in mer under 2009 än du fick avdrag för i deklarationen i våras får du dra av överskjutande del i nästa års deklaration. Men bara till den del det finns utrymme kvar upp till 12 000 kr sedan den premie du betalar i år har dragits av.

Det populära hus-avdraget är en dundersuccé. Under första året med fakturamodellen utnyttjade drygt 800 000 personer möjligheten att sänka sin skatt med rot- och rut-arbeten. Men även om du har utnyttjat de förmånliga reglerna under året bör du tänka på att systemet med att betala halva fakturan endast är en preliminär skattereduktion.

För att undvika kvarskatt bör du inför årsskiftet göra en skatteberäkning för att kontrollera att din skatt efter avdrag och andra skattereduktioner även räcker till hus-avdraget. Det räknas alltid av sist. Program för en sådan beräkning hittar du på Skatteverkets hemsida.

Sverige träffar avtal om att byta information i skatteärenden med allt fler länder. Senast i raden är Luxemburg.

Tänk därför på att ta med dina räntor och andra kapitalinkomster du får på konton och placeringar utomlands när du ser över din ekonomi inför årsskiftet. För det är inkomster som normalt ska   beskattas i Sverige.

Vill du ha fler skattetips hittar du dem i Privata Affärer nummer11/2010 där vi ger 24 konkreta råd som sänker din skatt nästa år.

PER HAMMARLUND, chefredaktör PRIVATA AFFÄRER

Analyser
Här är torsdagens färska köprekar
Börsen
Rejält nedställ i inledningen
Foto: Shutterstock
Placera
"Klassiska portföljstrategin förlegad"60/40-portfölj inte välutformad för dagens marknad
Aktie
Konsortium lägger bud på Ahlstrom-MunksjöPremie på 24 procent
Asien
Techfrossan fortsätter i Asien
Foto: AP/TT
Wall Street
Nytt teknikfall på Wall StreetNasdaq ned 3 procent
Valutor
Feds strategi ger köpläge i perifera valutorIndiska rupie, peruanska sol och chilenska peso lockar analytiker
Foto: Shutterstock
Krisen
"Pandemin har kostat halv miljard jobb"
Aktier
Aktierna som stigit mer än 100 procent i år
Foto: istockphoto
Analyser
Här är onsdagens färska analyser
Foto: Shutterstock
Aktier
Klimataktier vinnare om Biden vinner valet"Men värderingarna kan redan vara för höga"
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Analys
SEB: Lägre kostnader ger resultatlyft för SKF
Foto: Gorm Kallestad/TT
Aktie
Öresund fortsätter öka i Bilia
Resa
Experter: Ingen prishöjning på flygbiljetter
Aktier
SEB sänker minicourtaget till 1 kr
Aktie
SEB: Orättvis skildring och inga nyheterSlår tillbaka mot Uppdrag Granskning
Bank
UG: SEB nämns i nya läckan8 miljarder i misstänkta transaktioner via banken
Sektor
Kungsledens vd avfärdar "kontorsdöd"
Aktier
Teslas leverantörer dyker i Asien efter batteribesked
Aktie
Ratos återinför utdelning
Foto: Shutterstock
Placera
Förvaltarens tre globala aktiefavoriter
Räntan
DNB Markets: Riksbanken i otakt med omvärlden
Aktie
SBB börsens näst mest blankade aktie
Räntan
Riksbanken rör inte räntanRäntebanan kvar på noll
Sektor
Lanneboförvaltare: Satsa på laddstationer i stället för elbilar