Alltid någon aktie som går på tvärs

Alltid någon aktie som går på tvärs

Publicerad 2010-10-07 14:30

Det finns alltid bolag som kan gå på tvärs när det mesta i övrigt på aktielistorna går åt samma håll. Det gör aktier spännande, konstaterar Placeringsguidens redaktör Fredrik Lindberg.

Börsmode är ett ord med dubbelklang. Det kan till exempel syfta på verksamheten i ett börsbolag som säljer kläder. I en annan betydelse kunde det beskriva något som har blivit en fluga. En sådan brukar vara bäst att undvika när det handlar om börsen. Man vet aldrig hur länge den varar.

Senaste skriket är fastighetsaktier, som har fortsatt att stiga. Guld är på modet, med färskt all time high i dollar. Statsobligationer är också populärt, efterfrågan har pressat upp priserna så att räntan man får på tio års sikt är några futtiga procent.

De tre priskurvorna hänger naturligtvis ihop. Det handlar om klassiska tillflyktsorter i orostider och verksamheter som gynnas av det låga ränteläget, när konjunkturen trots allt nu inte är kraschad.

Det skvallrar också om att där finns en problembild som inte är i harmoni med de vinstlyft som börsföretagen har rapporterat.

Snart kommer nästa lass kvartalssiffror som sätter optimismen på prov. Få tror annat än att det mesta som då finns att säga är positivt. Men krasst sett blir det någon gång framöver svårt att rationalisera fram ytterligare lönsamhet i företagen.

Om något ska vara mer än en modefluga krävs det i slutändan att värden skapas och att det finns faktorer som driver efterfrågan under en längre period. Sådana finns här och var i världen, men inte överallt i den utsträckning man kunde önska.

När detta skrivs har Stockholmsbörsen rusat 8 procent på en månad och noterat årshögsta. Det vore inte förvånande om fler väljer att ta hem vinster inför kommande rapportperiod, med tidigare tvära kast på börsen i färskt minne. Den typen av kortsiktiga reaktioner behöver inte tala emot förväntningsbilden om nästa års vinstökningar i börsföretagen.

Ur det perspektivet är klädbolaget Wesc ett uppiggande exempel på att affärer kan växa även under lågkonjunktur i väst. Erfarenheten säger att snabbt växande rörelser vid något tillfälle får mer eller mindre övergående problem. Oavsett hur det går i det här fallet finns alltid bolag som kan gå på tvärs när det mesta i övrigt på aktielistorna går åt samma håll. Det gör aktier spännande.

Letar man något som inte har kvalat som börsmode på ett tag är oljebolagen ett alternativ. Exempelvis PA Resources, som har haft en mindre upplyftande kursresa från toppnivåer över 37 kr sommaren 2008 ner till 5 kr. På vägen har oljebolaget hunnit med en nyemission i somras för investeringar som är tänkta att finansiera sig själva på fem år. Tidigare har PA Resources även givit ut konvertibler som är noterade på Stockholmsbörsen.

Konvertibellånet ger en fast ränta på 11 procent och handlas nu med en överkurs som ger köparen något lägre ränta.

Osäkra oljetillgångar är alltid ett vågspel, utöver valutaeffekter och priset på råvaran. Men för tålmodiga som vill chansa på att oljepriset så småningom kommer upp kan aktien vara intressant. Konvertiblerna är ett mindre vågat alternativ, som utöver räntan ger option på att byta dem mot aktier till kursen 8,52 kr fram till september 2013. Om det visar sig mer lönsamt än att äga aktien återstår att se.

FREDRIK LINDBERG, redaktör Placeringsguiden

Krönikan publicerades första gången i oktobernumret av Placeringsguiden.

Aktietips
Här är Swedbanks nya sektorfavorit
Börsen
Blytung tisdag på börsen
Foto: Vidar Ruud/NTB/TT
Analys
HSBC: SAS-aktien är "översåld"Står fast vid köprekommendation
Foto: Jennifer Glans/Pensionsmyndigheten/TT
Premiepensionen
Dags för årets miljardregn över pensionsspararna
Bank
Nu kan Nordeas kunder se sitt personliga koldioxidavtryckBaseras på kortanvändning
10/12
Trading Direkt: Makrotung veckaOch negativ signal för S&P500
Notering
Så går det för förrådsbolaget i premiären24Storage blev kraftigt övertecknad
Analyser
Här är dagens färska köprekar
Fonder
Proffsens favoritfonder i 43 kategorier
Fonder
Spararna tankar aktiefonderGlobal- och Sverigefonder lockar mest
Foto: Shutterstock
Barometer
Tungt slut på 2019 för teknikföretagen
Asien
Nervösa börser i Asien
Foto: AP/TT
Wall Street
Nedgångar på Wall Street
Aktie
Båtmotorbolaget byter namn
Makro
Veckan späckad med makrobesked
Aktier
Norska daytraders favoritaktie är svensk
Krönika
Hernhag: Fastighetsmarknaden är för hetInte läge att öka positionerna
Foto: istockphoto
Analyser
Här är måndagens aktierekar
Fonder
SPP gör alla fonder fossilfria
Aktie
Moberg Pharma rasar på börsen"Förvånande" utfall i studie
Bostad
Fler tror på starkare boprisutveckling
Aktietips
DI: Möjligheterna i Gränges större än nedsidanTidningen rekommenderar köp
Aktietips
Tre aktier att köpaOch fyra aktier du kan vara utan
Aktie
Oscar Properties förlänger teckningsperiodenBara 70 procent har hittills tecknats
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostad
Mäklarstatistik: Bostadsrättspriserna föll något i november