Alltid någon aktie som går på tvärs

Alltid någon aktie som går på tvärs

Publicerad 2010-10-07 14:30

Det finns alltid bolag som kan gå på tvärs när det mesta i övrigt på aktielistorna går åt samma håll. Det gör aktier spännande, konstaterar Placeringsguidens redaktör Fredrik Lindberg.

Börsmode är ett ord med dubbelklang. Det kan till exempel syfta på verksamheten i ett börsbolag som säljer kläder. I en annan betydelse kunde det beskriva något som har blivit en fluga. En sådan brukar vara bäst att undvika när det handlar om börsen. Man vet aldrig hur länge den varar.

Senaste skriket är fastighetsaktier, som har fortsatt att stiga. Guld är på modet, med färskt all time high i dollar. Statsobligationer är också populärt, efterfrågan har pressat upp priserna så att räntan man får på tio års sikt är några futtiga procent.

De tre priskurvorna hänger naturligtvis ihop. Det handlar om klassiska tillflyktsorter i orostider och verksamheter som gynnas av det låga ränteläget, när konjunkturen trots allt nu inte är kraschad.

Det skvallrar också om att där finns en problembild som inte är i harmoni med de vinstlyft som börsföretagen har rapporterat.

Snart kommer nästa lass kvartalssiffror som sätter optimismen på prov. Få tror annat än att det mesta som då finns att säga är positivt. Men krasst sett blir det någon gång framöver svårt att rationalisera fram ytterligare lönsamhet i företagen.

Om något ska vara mer än en modefluga krävs det i slutändan att värden skapas och att det finns faktorer som driver efterfrågan under en längre period. Sådana finns här och var i världen, men inte överallt i den utsträckning man kunde önska.

När detta skrivs har Stockholmsbörsen rusat 8 procent på en månad och noterat årshögsta. Det vore inte förvånande om fler väljer att ta hem vinster inför kommande rapportperiod, med tidigare tvära kast på börsen i färskt minne. Den typen av kortsiktiga reaktioner behöver inte tala emot förväntningsbilden om nästa års vinstökningar i börsföretagen.

Ur det perspektivet är klädbolaget Wesc ett uppiggande exempel på att affärer kan växa även under lågkonjunktur i väst. Erfarenheten säger att snabbt växande rörelser vid något tillfälle får mer eller mindre övergående problem. Oavsett hur det går i det här fallet finns alltid bolag som kan gå på tvärs när det mesta i övrigt på aktielistorna går åt samma håll. Det gör aktier spännande.

Letar man något som inte har kvalat som börsmode på ett tag är oljebolagen ett alternativ. Exempelvis PA Resources, som har haft en mindre upplyftande kursresa från toppnivåer över 37 kr sommaren 2008 ner till 5 kr. På vägen har oljebolaget hunnit med en nyemission i somras för investeringar som är tänkta att finansiera sig själva på fem år. Tidigare har PA Resources även givit ut konvertibler som är noterade på Stockholmsbörsen.

Konvertibellånet ger en fast ränta på 11 procent och handlas nu med en överkurs som ger köparen något lägre ränta.

Osäkra oljetillgångar är alltid ett vågspel, utöver valutaeffekter och priset på råvaran. Men för tålmodiga som vill chansa på att oljepriset så småningom kommer upp kan aktien vara intressant. Konvertiblerna är ett mindre vågat alternativ, som utöver räntan ger option på att byta dem mot aktier till kursen 8,52 kr fram till september 2013. Om det visar sig mer lönsamt än att äga aktien återstår att se.

FREDRIK LINDBERG, redaktör Placeringsguiden

Krönikan publicerades första gången i oktobernumret av Placeringsguiden.

Foto: istockphoto
Rapportsäsongen
Analytikerna inför rapporterna: Svagare konjunktur men ingen katastrof"Svenska bolag får draghjälp av svag krona"
IPO
IPO: Transcendent Group tecknades till 175 procent
Börsen
Nära nollstrecket i eftermiddagshandeln
Analyser
En ny och flera upprepade köprekar bland analyserna
Foto: Henrik Montgomery/TT
Analys
Kepler: För optimistiska vinstestimat för JM"Ny bokföringsmetod får negativ effekt på nyckeltalen"
Insiders
Störste ägaren ökar stort i Dustin
Rapporter
Här är analytikernas fokus inför torsdagens rapporter
Sektor
Räkna med svaga rapporter från bankerna
Foto: Leo Sellén/TT
Aktie
Actic gör nedskrivning på 280 miljoner
Spara
Här får du högst sparränta
Asien
Blandat på Asiens börser
Fonder
Sparekonomen varnar för bottenfiske i Turkietfonder
Hjälp oss utse Årets Bank 2019
Foto: istockphoto
Analyser
Fem färska köprekar
Analys
Pareto ser 200-procentig uppsida i Pledpharma
Aktie
XXL vinstvarnar och ska ta in pengar
Foto: Bertil Ericson/TT
Aktie
Då avnoteras Kappahl
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
DNB: Köpläge i Net Ent
Aktie
Kanadensisk hockeylegendar går in i svenskt gamingbolagAktien tokrusar efter beskedet
15/10
Trading Direkt: Oasmias emission och många TA-analyser
Foto: Hanna Franzén/TT
Riksbanken
Ingves: Negativ ränta har tjänat oss väl
Analys
Deutsche Bank: Därför förtjänar Boliden högre riktkurs
Rapporter
Nu kommer rapporternaHär är datumen du måste ha koll på
Placera
Hernhag: Låt sagan om schackspelet visa vägen för din aktieportfölj
Fonder
Här är proffsens favoritfonder inom 43 kategorier
Aktietips
Tre heta köptipsOch några aktier du kan vara utan
Aktietips
DI: Stor tillväxtpotential i Better CollectiveTidningen rekommenderar köp