Pensionsskolan 5: Privat pensionssparande

Pensionsskolan 5: Privat pensionssparande

Publicerad 2010-09-07 11:18

Toppen på pensionspyramiden är det privata pensionssparandet. Gör en kalkyl och se vad du får i pension. Är det för lite? Då kanske det är läge att komplettera med ett privat pensionssparande.

Privat avdragsgillt pensionssparande– bäst för dig med hög inkomst

Vi har nu nått toppen av pensionspyramiden – det privata pensionssparandet. Det är ett eget frivilligt sparande som ett komplement till dina övriga pensioner.

Det man vanligtvis menar med privat pensionssparande är det avdragsgilla sparandet. Det fungerar så att du drar av sparandet i deklarationen och betalar sedan inkomstskatt när du tar ut pengarna. Med andra ord handlar det egentligen om att du skjuter upp beskattningen.

Det finns också andra former av pensionssparande som kan vara intressant för många.

Viktigt att tänka på är att det är du själv som måste avgöra om du ska pensionsspara privat eller inte. Din bankman eller rådgivare råder dig säkert att börja pensionsspara. Tänk på att det är många som vill tjäna pengar på din oro inför pensionen.

Skattemässiga effekten varierar

För att verkligen gynnas av ett privat pensionssparande bör inkomsten ligga över brytpunkten för statlig skatt när sparandet sker. Samtidigt bör den totala inkomsten ligga under brytpunkten när pensionspengarna tas ut.

År 2010 är brytpunkten för statlig skatt 32 050 kr per månad. Om du tjänar mer än så och räknar med att inkomsten sjunker under brytpunkten vid pension kan det alltså vara skattemässigt fördelaktigt med ett avdragsgillt privat pensionssparande.

Om du däremot är ung och har en låg inkomst är det avdragsgilla sparandet inte lika fördelaktigt. Det kan till och med bli en förlustaffär för dig som senare i livet får en bra inkomst som ger hög pension. Då kan marginalskatten vara högre vid utbetalningen.

Tänk på att skattesatser och brytpunkter kan ändras i framtiden. Det finns alltså ingen garanti för att det som i dag ser fördelaktigt ut också kommer att vara det om 20 år.

Den som pensionssparar privat får maximalt dra av 12 000 kr per år. Om du däremot har inkomst av aktiv näringsverksamhet eller saknar tjänstepension är avdraget max 12 000 kr plus ett tillägg på 35 procent av inkomsten. Tillägget får högst vara tio prisbasbelopp (424 000 kr 2010).

Det finns tre grundformer av avdragsgillt pensionssparande: traditionell försäkring, fondförsäkring och IPS. Hos bankerna kan de olika sparformerna ha andra namn men i grund och botten handlar det om samma produkter.

Kapitalet är låst

För att det ska vara ett avdragsgillt sparande så får kapitalet inte tas ut förrän tidigast vid 55 års ålder. Utbetalningarna måste spridas ut under minst fem år.

Du får också betala inkomstskatt när pengarna betalas ut. Tänk på att utbetalningarna ses som lön och därför påverkar bostadstillägg.

IPS – Individuellt pensionssparande

Hur traditionell försäkring och fondförsäkring fungerar kunde du läsa om i kapitel 3. Men det finns alltså en tredje sparform för dig som vill pensionsspara privat och den kallas IPS.

Det är den sparform som ger dig störst valfrihet samtidigt som den kräver att du är aktiv.   Du kan nämligen i stort sett välja vilken sparform som helst.

Det går till exempel att placera i enskilda aktier, fonder, strukturerade produkter och till och med vanligt räntesparande.

Precis som i en fondförsäkring finns det ingen garanterad avkastning. I stället beror slutresultatet helt på din egen förmåga att placera kapitalet.

Som vanligt gäller rådet att ta en högre risk om man har långt kvar till pensionen. När pensionen närmar sig kan det däremot vara bra att öka andelen säkra placeringar i din IPS-portfölj. Det kan till exempel handla om räntefonder.

En annan skillnad mot traditionell försäkring och fondförsäkring är att IPS inte innehåller någon försäkringsdel. Det går inte att välja återbetalningsskydd eller någon annan tilläggsförsäkring. IPS är ett rent sparande och ingen försäkring.

Du betalar ingen kapitalvinstskatt och har därmed inte heller möjlighet att dra av eventuella förluster. I stället betalar du en årlig schablonskatt på kapitalet.


Icke-avdragsgillt sparande

Ett alternativ till avdragsgillt pensionssparande är en vanlig kapitalförsäkring. Det är en form av pensionssparande som är mycket flexibel och passar alla oavsett inkomst.

En kapitalförsäkring fyller du med olika värdepapper som till exempel aktier och fonder. Även andra värdepapper och sparprodukter kan ingå i kapitalförsäkringen.

Det finns ingen åldersgräns för när du får ta ut pengarna. För vissa försäkringar gäller dock att du bara får ta ut en mindre del av kapitalet de första fem åren efter tecknandet.

Insättningarna är inte avdragsgilla men du betalar heller ingen inkomstskatt när pengarna tas ut. Du betalar ingen kapitalvinstskatt och behöver inte deklarera köp- och försäljning av de tillgångar som ingår i försäkringen.

Den enda skatt som tas ut är en schablonskatt som i dagsläget ligger på 0,837 procent av kapitalet. Skatten tas ut varje år oavsett hur avkastningen utvecklats.

Priser och villkor varierar mellan olika kapitalförsäkringar så det lönar sig att jämföra. Generellt sett är de stora nätmäklarna billigare än storbankerna. Både Nordnet och Avanza erbjuder kapitalförsäkring utan grund-avgift.

Om försäkringen är avgiftsfri krävs en avkastning på i snitt 4 procent eller mer för att det ska löna sig jämfört med att spara på vanligt sätt där man betalar 30 procents kapitalvinstskatt. Om du betalar en avgift för din försäkring blir brytpunkten högre.

MAGNUS GUSTAVSSON, PRIVATA AFFÄRER

Foto: Allis Nettréus/SvD/TT
Krisen
Landeborn: Nya restriktioner fördröjer återhämtningenMen stoppar den inte
Insiders
Här är insiders som handlat aktier efter rapporterna
Bopriser
Gatorna där lägenhetspriserna stigit mestI topp ligger Nyköping, Hammarö, Kungälv och Lund
Foto: AP/TT
Wall Street
Tilltagande fall i New York
Analys
SEB spår tuffare tider för IcaSlopar köprekommendation
Analys
DNB: Attraktivt ingångsläge i Veoneer
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
BofA: Evolution kan fånga amerikanska och globala marknaderHöjer riktkursen till "street high"
Analys
Analytiker: Autoliv rustade att överträffa globala marknaden
Analyser
Här är måndagens färska köprekar
Börsen
Breda nedgångar på börsen
Bostad
Allt fler mäklare anmäls för lockpriser
Krönika
Hernhag: Positiv rapportflod och utdelningstrender som står sig
Bomarknad
SBAB räknar med fortsatt låga räntorMen varnar för vad som kan hända när stimulanser löper ut
Köptips
Di: Köp bostadsbyggaren
Placera
Börsveckan: Fem aktier att köpa...och två aktier att vänta med
Foto: Magnus Gustavsson/PA
Aktietips
AFV: Kurstapp ger köpläge i Telia
Rapport
Actic spår minskade intäkter fjärde kvartalet
Rapport
Minskad omsättning för Poolia
Foto: istockphoto
Asien
Blandad utveckling på Asiens börser
Placera
Så lyckas du med förhoppningsbolagExperten ger ett hett aktietips
Event
Chefredaktören: Nu kan vi anordna placeringskvällar igenStora Placeringskvällen i åtta städer
Chatt
Hernhag: Två favoriter bland investmentbolagen"En aktie värd att titta närmare på just nu"
Pension
Så mycket ökar pensionerna nästa år
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
DNB höjer Evolution till köpFortsatt lönsam tillväxt i korten
Analyser
Här är fredagens köprekar