Så påverkas HQ:s kunder

Så påverkas HQ:s kunder

Publicerad 2010-08-31 16:11

Vad händer med mina pengar, aktier, fonder, etf:er eller strukturerade produkter som jag har hos HQ? Frågorna är många och Privata Affärer reder ut vad som gäller.

Även under tisdagen kommer HQ Bank att hålla stängt. Om banken skulle öppnas i nuläget är risken att kunderna omedelbart tar ut alla sina tillgångar i banken. Det skulle skapa en likviditetspåfrestning som banken inte skulle klara av, skriver HQ på sin hemsida.

Det är viktigt att komma ihåg att banken inte gått i konkurs. Målet är att avveckla banken under ordnade former eller hitta en köpare.

HQ Bank har drygt 20 000 depåkunder som sammanlagt har 60 miljarder kr i banken. Knappt 900 personer och företag har insättningar över det garanterade beloppet i insättningsgarantin, enligt FI.

Likvida medel

Eftersom banken är stängd medges inga uttag. Om och när banken öppnar igen är oklart. Om banken till slut skulle gå i konkurs skyddas pengarna av insättningsgarantin. Då ersätts likvida medel upp till 500 000 kr per person.

Depåer

De kunder som har värdepappersdepåer hos HQ kan inte komma åt dessa så länge banken är stängd. Därmed finns risken att kunderna förlorar pengar eftersom de inte kan handla med sina värdepapper. Om en kund kan få ersättning på grund av stoppet är i nuläget oklart.

Det befintliga innehållet i depåerna är dock skyddat eftersom det är åtskilt från bankens övriga tillgångar.

HQ Fonder

Fondbolaget HQ Fonder såldes för en tid sedan till investmentbolaget Öresund. Därmed påverkas fondbolaget inte direkt av HQ-härvan. Fondhandeln pågår som vanligt.

Enligt reglerna är dessutom innehaven deponerade hos ett förvaringsinstitut, i det här fallet SEB. Därmed skyddas alla tillgångar vid en eventuell konkurs.

Under tisdagsmorgonen har det förekommit uppgifter i media om att försäljningen av fondbolaget till Öresund formellt sett inte är slutförd. Enligt Öresund är affären dock klar enligt reglerna i aktiebolagslagen vilket är det viktigaste vid en likvidation. Däremot är affären formellt sett inte klar enligt Stockholmsbörsens regler.  

Finansinspektionen konstaterar också på sin hemsida att: ”HQ fonder till 100 procent ägs av Investment AB Öresund. HQ Fonder Sveriges verksamhet ska inte påverkas av HQ Banks situation utan kan i stort fortskrida som vanligt”.

HQ:s börshandlade fonder – ETF:er

HQ Verkstad ETF, HQ Material ETF, HQ Finans ETF, HQ Fastighet ETF handlas som vanligt under tisdagen.

Handeln med HQ OMX Double Long ETF och HQ OMX Double Short ETF är stoppad i avvaktan att fonderna får kontroll över sina fordringar på HQ Bank som är i likvidation.

I går neutraliserades dock den hävstångsmekanism som gör att fonderna ändra i dubbel takt mot börsutvecklingen. Under handelsstoppet kommer fonderna alltså att följa börsutvecklingen hand i hand.

HQ NASDAQ 100 ETF handlas inte heller men fonden har fortsatt exponering mot NASDAQ 100 index.

Huruvida kunderna kan få ersättning för de värdeförändringar som sker under stoppet är oklart.

Strukturerade produkter

Som sparare i strukturerade produkter hos HQ kan du vara lugn. HQ är inte emittenter, eller utgivare, av sina egna strukturerade produkter. Det är emittentens förmåga att fullgöra sina förpliktelser som är avgörande. Som investerare tar du däremot ingen risk på HQ Bank.

Storkunder med avancerad handel

Många storkunder som handlar genom mer eller mindre avancerade upplägg riskerar att hamna i en rävsax under tiden banken är stängd. Dessa kunder kan inte röra sina tillgångar och risken finns att de snabbt kan förlora stora summor pengar.

Investerarskydd

I enlighet med reglerna ska kundernas värdepapper hållas skilda från bankens egna. Därmed får du som kund normalt tillbaka dina värdepapper vid en konkurs.

Om det däremot visar sig att du inte kan få ut dina värdepapper, till exempel för att det inte går att reda ut vad som är dina respektive institutets tillgångar kan du få ersättning från investerarskyddet. Ersättningen är då 250 000 kr per kund. Ersättningen täcker dock inte eventuella förluster orsakade av värdeförändringar på aktier och andra värdepapper.

Aktieägarna

Under måndagen sjönk HQ:s aktie med omkring 80 procent. Inför börsöppningen i morse handelsstoppades aktien av Stockholmsbörsen. Det är oklart när handeln kommer att återupptas.

Föreningen Aktiespararna överväger nu att inleda en skadeståndsprocess mot banken och dess ledning.

MAGNUS GUSTAVSSON, PRIVATA AFFÄRER

Krönika
Hernhag: Räntemarknaden den största bubblan på decennier
Börsen
Chefsstrategen: Börsen kommer fortsätta uppåt"Rekylen blir inte långvarig"
Börsen
Blytung måndag på börsen
Foto: AP/TT
Wall Street
Virusoro sänkte Wall Street
Bank
SEB en av de banker som nämns i läcka
Foto: Shutterstock
Placera
Förvaltaren: Reformer bäddar för intressanta placeringsmöjligheter"Brasiliansk ekonomin överraskar positivt efter pandemin"
Budgeten
Andersson: "Ny arbetslinje" ska ta Sverige ur krisen"Budgeten ger 75 000 nya jobb"
Budgeten
"Historisk skuldsättning utan att lösa problemen"M riktar kritik mot budgeten
Budgeten
Analytiker: Inte så expansiv budget som man kan tro"Mycket bara tillfälliga åtgärder"
Analyser
Dubbelsänkning för Bravida
Höstbudgeten
Budgeten: Reformer för över 100 miljarder nästa år
Foto: Anders Wiklund/TT
Budgeten
Budgeten: Mycket positivt för plånboken
Notering
Nykomlingen rusar på First NorthImplantica steg som mest 70 procent över teckningskursen
Aktietips
DI: Dustin har uppsida på 40 procent
Foto: istockphoto
Analyser
Här är måndagens analyser
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Swedbank: Bostadsrätten intressant investering - men var försiktig
Aktietips
Fyra heta köptipsOch två aktier du kan vänta med
Asien
Vinsthemtagningar pressar Kinas börser
Aktietips
AFV: Tobii kan bli en kursdubblare
Bank
Nordea nämns i ny penningtvättshärva
Aktier
Sparekonomen varnar för dubbelsmäll i investmentbolagRabatterna krymper och premierna stiger
Chatt
Hernhag: Fyra aktier att öka i och behålla på sikt"Två bra barnaktier"
Foto: Shutterstock
Råvaror
UBS: Guld kan stiga mot 2.100 dollar nästa år
Foto: istockphoto
Bostad
Analytiker: Mer dämpad prisuppgång på bomarknaden
Pension
Andersson: Nio av tio pensionärer får mer pengar nästa år"Pensionsgapet borta 2023"