Sälj bilen själv - spara tusenlappar

Sälj bilen själv – spara tusenlappar

Publicerad 2010-08-27 20:03

Att lämna din gamla bil till bilhandlaren som ett inbyte är bekvämt men dyrt. Sälj bilen privat i stället, det sparar du tusenlappar på.

Bilköpet är med marginal ditt livs sämsta affär. Värdeminskningen handlar om tusenlappar varje månad, för att inte tala om driftkostnaderna.

Som om inte det är tillräckligt mycket pengar slarvar de flesta bort ytterligare några tusenlappar vid bilbytet genom att sälja den gamla bilen till bilhandlaren. Det är smartare att sälja bilen privat. Skillnaden märks i plånboken. På en begagnad bil kalkylerar bilhandlaren med en marginal på minst 20 procent.

Det betyder i praktiken att du får 100 000 kr för en bil som är värd minst 120 000 kr. De flesta av oss accepterar bilhandlarbuden eftersom vi bara gör en bilaffär vart tredje till fjärde år. Säljer du bilen privat kan du stoppa hälften av bilhandlarens vinst i egen ficka.

10 råd före försäljningen

Förberedelser

Bilen ska vara körklar och utan skavanker när den säljs. Varningslampor som lyser, småfel och en förestående besiktning gör att köparen väljer en annan bil. Lämna in bilen på service om det behövs och se till att få en stämpel i serviceboken. Småfel bör repareras. Köp ett lackstift och fyll i stenskotten. Till sist, tvätta bilen noga och dammsug kupén.

Fotografera

Annonsbilderna är viktiga. Se till att bakgrunden är lugn så att bilen framträder bra.

Prova olika vinklar. Ta bilder på bilens båda sidor samt front och bakdel. Ta en bild på inredningen. Du kan också sätta dig i baksätet och med kameran på överdelen av förarstolens ryggstöd ta en bild på instrumentbrädan. Ta bort slitna gummimattor när du tar interiörbilder. Även om alla bilderna inte används i annonsen är det bra att kunna skicka dem till spekulanter.

Annonsera på blocket.se

I Sverige finns bara en försäljningskanal för begagnade bilar värd namnet – www.blocket.se . Med en annons på Blocket når du i princip alla som letar efter begagnad bil i Sverige. Sätt in annonsen när trafiken är som störst, det vill säga måndag morgon. Sommartid har ansetts som stiltjemånader i bilbranschen, men faktum är att åtskilliga bilar byter ägare även mitt i juli.

Säljande rubrik

Det är viktigt att du sätter en säljande rubrik. Den som söker en bil av din modell får upp en mängd träffar och det gäller att din rubrik syns och lockar. Skriv något som är ovanligt bra med just din bil; ”lågmilare” eller ”lyxutrustad” eller varför inte ”snygg skinninredning”.

I annonstexten bör du beskriva din bil så ärligt som möjligt, det finns ingen anledning att försöka locka spekulanter på falska premisser. Många annonsörer döljer registreringsnumret, en ovana jag avråder från. Det innebär ofta att säljaren har något att dölja och det är därför bättre att visa registreringsnumret. Då kan också köparen kontrollera hur många ägare bilen har haft samt se uppgifter om släpvikt, skatt etc.

Rätt pris direkt

Felet de flesta gör är att sätta priset för högt. Rätt pris kan du få genom att värdera bilen på www.bilpriser.se. Men framför allt ska du studera utbudet på www.blocket.se. Tro inte att ”rätt pris” är mitt emellan högsta och lägsta pris. Det är bara de som är billigast och mest prisvärda som säljs. Ligg lågt i pris så blir bilen såld.

Sortera bort skojarna

Några mejlar eller ringer bara för att ge ett bud som ligger 30–50 procent under ditt annonspris. Glöm dem, det är oseriösa bilhandlare. Glöm också alla märkliga bytesförslag. Folk som vill byta bil är inte intresserad av din bil, de vill helt enkelt till varje pris bli av med sin egen, iskalla bil.

Anledningen till att de inte lyckas är att de tror att den är värd mer än vad den är. Många ringer och frågar vad ditt ”sista pris” är. Då kan du lika gärna lägga på luren. Ditt pris står ju i annonsen! Det är alltså köparens tur att ge ett motbud – du ska inte pruta på ditt eget pris. Fråga i stället vad han är villig att ge. Ringer ingen på bilen sätter du om annonsen på Blocket så att den kommer överst igen.

Vårda den seriösa köparen

När en seriös köpare vill se på bilen får du inte slarva bort tillfället. Bilen ska blänka, vara nyputsad in– och utvändigt och tömd på familjens alla småprylar som av någon märklig anledning har stannat kvar i bilkupén. Åk med under provturen så är du säker på att bilen inte försvinner.

Förhandlingen

Var beredd på att kunden vill pruta en del på priset. Att inte ge med sig en millimeter kan verka oresonligt.

Betalningen

www.blocket.se samt www.konsumentverket.se finns köpeavtal du kan skriva ut. Normalt låser ni affären genom att köparen betalar 5 000–10 000 kr i handpenning. Resterande del av köpesumman betalas när bilen hämtas.

Lämna aldrig ifrån dig bilen utan att du har fått fullt betalt. Slutbetalning sker oftast med postväxel. Vill du vara extra säker på betalningen gör ni upp affären på ditt bankkontor. Alternativt kan ni sköta betalningen via internetbank. Ni måste då ha samma bank, annars kan köparen i vissa fall ångra betalningen. Har ni samma bank går betalningen in på ditt konto direkt.

Registrering

Ägarbytet görs med den gula delen av registreringsbeviset. Båda skriver under, och du som säljare postar ägarbytesanmälan till bilregistret. Det är köparen som ansvarar för att han tecknar en ny trafikförsäkring. Din gamla bilförsäkring sägs upp   automatiskt när försäkringsbolaget får information om ägarbyte av bilregistret.

Texten ursprungligen publicerad i Privata Affärer nummer 8 2010.

MIKAEL STJERNA, PRIVATA AFFÄRER

Placera
Moody's: Ta höjd för en korrektion på 20 procent"Men ingen snabb studs uppåt igen"
Politik
Bratt: Regeringskris ger begränsad effekt på börsenMen gör privatekonomiska frågor oförutsägbara
Börsen
Återhämtning efter blytung inledning
Politik
Löfven förlorade omröstningenSHB: Dramatiskt i politiken men inte på finansmarknaderna
Kryptovalutor
Kina intensifierar "kryptojakten"Bitcoin sjunker 7 procent
Foto: istockphoto
Analyser
Här är måndagens köprekar
Aktie
Norwegians vd får gå med omedelbar verkan
Bopriser
Mäklarna: Bomarknaden saktar in”Stillastående bopriser resten av året”
Krönika
Hernhag: Hyggliga chanser till en skön börssommar
Aktietips
Börsveckan: Tre köpvärda investmentbolagOch några du kan vara utan
Foto: Copyright (c) 2019 pedrosala/Shutterstock. No use without permission.
IPO
Di: Teckna OX2 trots hög prislappBefinner sig i en aldrig skådad medvind
Asienbörserna
Kraftigt fall på Tokyobörsen
Foto: AP/TT
Börsen
Wall Street: Nedåt med banker i botten
Blankning
De mest blankade aktierna just nu
Aktiechatt
Hernhag: Tre basaktier för långsiktigaOch aktierna som har mer att ge på fem års sikt
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens aktierekar
Bostad
Hypoteket: Bolåneräntorna varierar beroende på bostadsort
Bostad
Danske spår mer dämpad boprisuppgång
Aktie
Blankningarna i Clas Ohlson fortsätter att öka
Porfföljen
Nya konsulten bäst i portföljen
Foto: Shutterstock
Placera
Investeringscoachen: Sommarens mix kan tända lätt sovande börs
Foto: Copyright (c) 2018 Shutterstock. No use without permission.
Bostad
Valueguard: Så mycket steg bostadspriserna i maj
Krönika
Lindberg: Ny spelplan på börsen efter pandemin
Köptips
Nordea köpstämplar halvledarbolaget
Foto: Pressbild
Spara
Sparekonomen: Så stärker du semesterkassan