Ny aktiechatt på fredag

”Doro går som tåget”

Publicerad 2010-08-22 14:51

Astra Zenecas utdelning och SAS kursutveckling var ett par av alla de frågor som dök upp i fredagens aktiechatt med Privata Affärers Marcus Hernhag.

Carl : Hej! Vad tror du om Byggmax som har gått upp ca 18 % sedan börsnoteringen? Mvh Carl
Marcus: Hej! Suveränt bolag, bra aktie men troligen bäst att plocka upp den om det blir en rekyl.

Anna: Hej Marcus! Jag vill köpa högutdelande aktier till min kapitalförsäkring, vilka skulle du föreslå? Gärna någon som har utdelning nu i höst. Tack och trevlig helg!
Marcus: Hej! Då föreslår jag Astra Zeneca, som har utdelning två gånger om året. 13 september kommer 5,12 kr per aktie.

Lars: Är sas och meda köpvärd nu i ett års sikt?
Marcus: Meda,   ja. SAS är väl aldrig köpvärd?

Marianne: Hallå! Hur stor är risken påkort sikt när det gäller de asiatiska fonderna?
Marcus: Hallå! På kort sikt är risken alltid hög. Men sett över ett par år är det bara måttlig risk i Asien.

Peter Z: Probis aktiekurs är en gåta, räknar man på deras omsättning, tillväxt och budet från Danone skulle kursen lätt dubblas. Är denna aktie undervärderad Marcus?
Marcus: Nej, den är övervärderad. P/e-talet är omkring 50 i år, och över 30 räknat på nästa års vinst.

Dan: Varför rasade Ratos B med över 5 % igår, utan att någon synbar nyhet presenterats? Bolagets aktie är inte speciellt volatil, och jag kan inte minnas att jag någonsin sett en 5 % -ig svängning på denna aktie.
Marcus: Det var lite märkligt, kanske var det några som fick kalla fötter inför dagens rapport.

Kerstin S: Innehar 300 Vostok Nafta med ingångsvärde 36 kr. Funderar på att köpa 700 på fredag för ca 26 kronor. Får ner ing.värdet t ca 28:20. Ska jag köpa eller sitta kvar med mina 300? Tack på förhand
Marcus: Om du är beredd på risken och kan avvara pengarna en längre tid kan du göra så. Vostoks portföljinnehav har potential på rimlig sikt.

Johan: Vad tror du om DGC One?
Marcus: Bolaget går bra, men aktien är inte precis superbillig längre.

Olle: Vad är bäst korta eller långa räntefonder när räntan går upp och när räntan går ner? Finns de nåt allmänt tänk där?
Marcus: När räntorna stiger är korta räntefonder bäst, för då kan de långa t.o.m. minska i värde. Men när räntorna sjunker (eller är oförändrade) är långa räntefonder bäst.

Maria: Hej, Marcus. Har tittat lite på SAS som en chansaktie efter deras rapport tidigare i veckan. Vad tror du om aktiens möjligheter på kort/lång sikt? Doro fortsatte upp efter rapporten i går. Vad tycket du om rapporten? Hur ser du på deras möjligheter framöver?
Marcus: Hej! SAS skulle jag aldrig hänga i julgranen. 🙂 På kort sikt är allt möjligt, men långsiktigt ser det konstant dystert ut. Doro går däremot som tåget. Den aktien ska man äga så länge framgångarna håller i sig.

Per M.: Har några Swedbank preferensaktier, hur kan jag avgöra om jag bör behålla dem eller om det är bättre att lösa in dom?
Marcus: Tids nog måste du lösa in dem. Preferensaktierna konverteras automatiskt till vanliga stamaktier kort efter årsstämman 2013. Fram tills dess ser jag ingen direkt anledning att byta Swedbankaktie.

Jenny N: Hur kan du vara så klok och duktig på aktier?
Marcus: Vilken snäll fråga! Jag skyller på mitt stora intresse för ämnet.

Markus Johansson: Tjena Mackan. Hur ser du på IT-konsulterna i allmänhet och Avega i synnerhet?
Marcus: Hej! IT-konsulterna har lite svårprognostiserad efterfrågan, tycker jag. Det är ett problem. Avega har jag tyvärr ingen bra koll på.

Nybörjaren: Så om jag köper Astra Zeneca nu så kommer jag att få del av utdelningen på 5,12 kr per aktie i september fast jag bara haft aktierna i någon vecka?
Marcus: Nej, avstämningsdag var 6 augusti.

Tomas: Hej! Trevlig service! Här kommer en liten nybörjarfråga vad gäller fonder. Är det någon skillnad om jag köper andelar direkt hos fondbolaget eller om jag gör det via exempelvis Swedbankrobur när det gäller avgifter o liknande?
Marcus: Hej! Nej, ofta spelar det ingen roll. Men ibland kan det vara dyrare att gå via ett fondtorg, det kan t.ex. vara en liten köpavgift på vissa fonder. I regel brukar jag rekommendera nätmäklarnas fondtorg eftersom utbudet är stort och avgifterna i regel låga.

Jonatan: Hej! Tänkte köpa aktier för 10 000 kr som jag ska ge till min mamma om 5 år i 60-årspresent. Har du något bra tips på vilken eller vilka aktier som kan vara lämpliga. Hur ska jag tänka? Hälsningar Jonatan
Marcus: Hej! Nu känner jag inte din mamma, men jag gissar att det är bäst med en aktie som inte riskerar att bli värdelös eller som kräver att man följer bolaget noga. Stora trygga bolag som Astra Zeneca är därför lämpliga.

T Wahlin: Vad tror du om swedol?
Marcus: Bra bolag. Är själv aktieägare där.

Margareta: Har hört rykten att Arne Karlsson på Ratos skall sluta. Har du hör detsamma?
Marcus: Nej.

Samson: Vad har du för tankar om Travelpartner?
Marcus: Spännande bolag, men vaknar vulkanen Katla till liv så lär aktien rasa.

Leccrot: Hej Marcus – alltid intressant se dina åsikter. Eniro – chansning/lottsedel skrev du tidigare – ett osäkert kort alltså. Men vad tycks om Forshem Group, RnB och B&B Tools som, visserligen i mindre delar, tyvärr ingår i en modest portfölj ?
Marcus: Hej! Rnb har en svajig historik. Forshem är en bra exponering mot husmarknaden om du tror på den.

Lena: Hej! Mina 2 barn har idag fonder hos Nordea. De har ca 35 000 kr vardera. Jag har tänkt köpa aktier till dem istället . Kan du ge mig ett förslag?

Marcus : Hej! Jag föreslår stora nordiska kassakor som Fortum, Astra och Statoil.

Margareta: Vad tror du om att köpa Proact.
Marcus: Aktien har gått upp rätt mycket, men bolaget går å andra sidan väldigt bra.

Lina: Hej, Om jag vill vara med utdelning i Astra Zeneca till sep måst e jag äga aktie innan 6 Aug? om jag köper nu blir det ingen utdelning till sep?
Marcus: Hej, du skulle ha ägt aktier tre bankdagar innan avstämningsdagen 6 augusti. Det är så jag tolkar informationen på http://www.astrazeneca.com/investors/shareholder-information/dividends?itemId=10828119&nav=yes

Danne: Jag köpte Metro för 50 öre mitt i krisen och sålde i våras för 1,50: -. Nu har de vänt till vinst och aktien ligger runt 1,10: – Är det inte köpläge?
Marcus: Svag annonskonjunktur och hård konkurrens i många städer gör att Metros lönsamhet är osäker. Jag är därför tveksam till om det är köpläge.

Fips: God morgon! Jag sitter på Vestas aktier som ju utsatts för en dramatisk kursjustering i veckan. Vad tror du om framtiden? Fortsatt ner eller sakta upp?
Marcus: På kort sikt kan aktien ta vägen vart som helst. Mycket stor osäkerhet och risk just nu. På mycket lång sikt blir Vestas bra OM vindkraftbranschen vänder ordentligt.

Leif: Eter att ha legat på ett rejält plus rasade mina Artimplantat ner till ett rejält minus. Ta förlusten nu eller ligga kvar på längre sikt o hoppas på återhämtning? Inget akut behov av pengarna.
Marcus: Så länge Artimplant går dåligt som bolag ser jag ingen anledning med att äga aktien.

Jerker: Tänkte bredda min portfölj med byggaktier. Är det rätt läge? Vilka är mest köpvärda idag?
Marcus: Skanska och Peab är två relativt välskötta bolag. Men jag har svårt att lova att de är mest köpvärda just idag.

Anders: Vad tror du om att sälja JPY på termin?
Marcus: Jag brukar rekommendera att inte valutaspekulera.

Kerstin: Hej Marcus! HiQ …Ska jag behålla den ?
Marcus: Hej! HiQ är kanske börsens bästa IT-konsult. Varför inte behålla den?

Frank H: Hejsan! Vad tror du om Nordic Mines framtid?
Marcus: Hej! Det kan bli rena guldgruvan! 🙂 Allvarligt talat verkar det mesta gå i rätt riktigt för dem, och aktien finns bland Privata Affärers köpråd.

Togge: Har köpt aktier i Elecrolux. VD var positiv i senaste rapporten och säger att de är på rätt väg. Aktien har gått riktigt dåligt en tid men jag tycker den ser billig ut. Vad tror du om bolaget och aktien?
Marcus: Prispress på vitvaror och Electrolux ständiga omorganiseringar/sparprogram gör att jag inte lockas av aktien långsiktigt. Men nu i en konjunkturåterhämtning kan det kanske vara läge.

leffe: hej Marcus! Min fråga till dej är: varför skiljer det ca 4- 5:- mellan A o B aktierna på Volvo medan det skiljer endast 1-2:- på Scania aktien? Varför är A aktierna billigare i dessa båda aktieslagen?
Marcus: Hej! Det jag kan komma på är att det är lägre handelsvolymer i Volvos A-aktie, men det känns inte som något riktigt bra svar eftersom det trots allt är rätt stor omsättning där. Scanias A-aktie har däremot en tunn handel och då brukar det bli rabatt på kursen.

Erik: Hej Marcus. Vad har du för åsikter om Fabege, Klövern och Wihlborgs?
Marcus: Hej! Det verkar vara rätt hyggliga fastighetsbolag alla tre.

adrian berg: vad tycker om ENTRACTION ? tack Adrian
Marcus: Det är ingen aktie jag skulle vilja spela(!) allt för mycket pengar på. Det finns bättre bet…

Anton: Läste ett aktietips om Cloetta igår. Vad anser du om det bolaget?
Marcus: Jag är inte helt uppdaterad där, men det stigande kakaopriset oroar mig. Annars är det en rätt välsmakande(!) aktie.

Ingo: Hur se framtiden ut för Tethys oil
Marcus: Jag tror framtiden ser ut ungefär som historiken.

Prowler: Tänker eventuellt köpa andelar i Nektar. Vad tror du om en sådan placering? Jag ser att man kan köpa dessa via nätmäklare men de tar 1 % i avgift (5000 kr). Verkar vettigare att öppna depå direkt hos Brummer då slipper man väl avgiften!?
Marcus: Rent sparmässigt låter det som en bra idé att hålla avgifterna nere.

Roy: Hej! Har du några bra förslag på några aktier till en kapitalförsäkring?
Marcus: Hej! Aktier med hög utdelning, för utdelningen är skattefri så då utnyttjar du en stor fördel med kapitalförsäkringen.

ulf w: skall jag behålla sandvik, volvo a, hm.
Marcus: H&M är nästan alltid bra att behålla på 5-10 års sikt. Sandvik och Volvo är väldigt konjunkturberoende, så där beror det på vad du tror om världsekonomin under de närmaste åren.

christer: Hej, Hur många aktier är lämpligt i en portfölj med ett värde på ca 300 000 kr? Är 10 st mer lämpligt än 15 st? Satsar mest på sk. utdelningsaktier. Vad tycker du om investmentbolaget svolder? Värt att satsa på?
Marcus: Hej, det räcker gott med 10 aktier, ha inte fler än du kan följa. Svolder är en bra högutdelaraktie.

Aktietips
"Ett spännande tillväxtcase"Förutsättningarna för en ny uppgångsfas för Bredband2 finns där.
Analys
Investmentbanken ser köplägeSandvik handlas med rekordhög rabatt i sektorn.
Analyser
Här är onsdagens analyserFärskt köpråd bland dagens analyser.
Börsen
Uppåt på Stockholmsbörsen
Pengar
Efterlyses: 3,8 miljarder kronor i gamla sedlarBanker tar emot ogiltiga sedlar fram till 30 juni.
Räntan
Konjunkturinstitutet: Då höjer Riksbanken räntan
Bolån
Enklas låga ränta höjsRäntan kan stiga kraftigt efter tre år.
Rapport
Lägre resultat men högre intäkterSkistar ser starkt bokningsläge inför kommande säsong.
Aktie
Hemfosa tog in miljard
Asien
Återhämtning i Asien efter gårdagens ras
Placera
Alfredsson: Är du beredd på börsfall i sommar?Privata Affärer ger dig råd som vill minska risken.
Aktietips
Aktietips: Här är storbankens nya småbolagsfavoriterTre nya småbolagsaktier in på Handelsbankens favoritlista.
Bostad
Rejält ökat utbud av villor i StockholmKommer stålbadet för villor nu?
Aktie
Här är analytikernas syn på Epiroc
Bolån
Korta boräntor fortsätter att domineraLåntagarna inte särskilt oroade för stigande räntor.
Kommentar
Alfredsson: Nya bottennivåer kan vänta för H&MSvag rapport kan tynga aktien framöver.
Fonder
Filip Weintraub lämnar SkagenLämnar fondbolaget av "personliga skäl".
Aktietips
"Ett utmärkt sätt att få exponering mot elbilsrevolutionen"DI fortsätter med köprekommendation för aktien.
Aktietips
Börsveckan: Gå mot strömmen och köp H&MBörsveckan tittar också närmare på andra aktier.
Aktietips
DI: Köpläge i ögonsensorbolagetVinsten bör växa ytterligare nästa år.
Chatt
Hernhag: Två bra bettingbolag och en aktie att köpa i rekylenSista chatten före sommaruppehållet.
Aktier
Fondförvaltaren: Ett utomordentligt välskött bolagViktor Henriksson listar tre spännande småbolag.
Bostad
Bopriser åt olika håll i majBostadsrättspriserna föll medan villapriserna steg.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Kommentar
Kommentar: Kinnevik ger bra aktieägarvärde
Foto: Magnus Hjalmarson Nejdeman/TT
Elpriset nästan dubbelt så högt som förra sommarenTorrt väder och svaga vindar pressar upp elpriserna.
Sajten
Välkommen till nya privataaffarer.seNu har vår sajt fått en rejäl uppfräschning.
Krönika
Hernhag: Stigande vinster mer användbart än modeord som hållbarhet