Låga förväntningar på riksbankstal

Publicerad 2010-08-19 14:25

Höstterminen på Riksbanken sparkar snart igång och det finns en del intressanta frågor för banken att svara på. Stefan Hörnell på Handelsbanken förväntar sig dock inga klara svar.

Sommarlovet är över för Riksbanken och vice Riksbankschefen Svante Öberg ska på fredagen kicka igång höstterminen med ett anförande med den åtminstone tidigare kittlande rubriken ”Det aktuella ekonomiska läget”.

Förhoppningarna om nya vägledande signaler är numera begränsade när direktionsledamöterna håller anföranden.

”Talen som har hållits nära penningpolitiska möten har ju varit ganska intetsägande den senaste tiden”, säger Stefan Hörnell, ekonom på Handelsbanken, som inte väntar några revolutionerande budskap på fredagen.

Det hindrar inte att man skulle kunna önska att Svante Öberg i talet i åtminstone viss utsträckning skulle följa upp några av de uttalanden han gjorde i samband med beslutet att höja räntan den 30 juni, enligt protokollet.

Avstannande global ekonomi

Han ställde sig då bakom beslutet att höja reporäntan och räntebanan i den penningpolitiska rapporten, ”men skulle utvecklingen i omvärlden bli betydligt svagare än vad som anges i rapporten så får direktionen vara beredd att ompröva penningpolitikens inriktning”.

I den frågan vore det välkommet med en samlad bedömning från Svante Öberg om hur han ser på de splittrade signaler om den globala ekonomiska utvecklingen som inkommit under sommaren, med klara indikationer om inbromsning i USA och Japan, och i viss utsträckning även i Kina, men med ett kraftigt uppsving i det för Sverige viktiga Tyskland.

Åtminstone räntemarknaden har mest tagit fasta på riskerna för en betydlig sämre utveckling i USA, som riskerar att sprida sig och ge en svagare utveckling även i Europa med en viss fördröjning. Stefan Hörnell tror dock att marknadsaktörer tenderar att övervärdera hur mycket Riksbanken låter sig påverkas av internationella konjunktursignaler och undervärdera hur mycket vikt banken lägger på rent inhemska indikatorer.

”Det man har gått bort sig på om Riksbanken tidigare, till exempel under 2008, är ju att man har tittat mycket på signaler från finansmarknaden och från USA – man tänker att förr eller senare slår det igenom på svensk ekonomi. Men Riksbanken är väldigt fokuserade på det inhemska”, säger han.

Stefan Hörnell påminner samtidigt om att vid Riksbankens förra möte var oron för statsskulderna i flera europeiska länder, och dess potentiella risker för banksystemet, akut. Även om riskerna långt ifrån är borta så är den akuta oron nu väsentligt mindre.

Stefan Hörnell tycker att problemet med Riksbankens prognoser på något längre sikt i allt för hög grad är modellstyrda.

”Ju längre bort du kommer ju mer får modellen styra, och enligt deras modeller finns det mycket lediga resurser i ekonomin”, konstaterar Stefan Hörnell.

Han anser samtidigt att det är orimligt att Riksbanken räknar med att den svenska ekonomin ska fortsätta att växa långt snabbare än trendpotentialen samtidigt som omvärldsprognoserna pekar på en tillväxt under potentialen.

IMF, vars Sverigeprognoser sällan har stuckit ut den senaste tiden, gjorde också en liten sågning av Riksbankens prognos för 2011 när de i juli presenterade sin senaste prognos som pekade mot att Sveriges BNP-tillväxt stannar på 1,9 procent 2011.

Nu börjar 2011 komma närmare, och det innebär att Riksbankens experters egna bedömningar kommer att väga tyngre än prognosmodellerna, men Stefan Hörnell är tveksam om det kommer att leda till några större prognosjusteringar redan nu i september, då Riksbanken endast ska göra en penningpolitisk uppföljning. Större prognosändringar görs mer troligt i den stora genomgången inför den penningpolitiska rapporten i oktober.

Ränteförväntningarna

Ytterligare en fråga som Svante Öberg borde kunna ta upp i fredagens anförande är hur han ser på ränteförväntningarna i förhållande till Riksbankens räntebana. Vid mötet den 30 juni betonade han vikten av att förväntningarna ligger i linje med räntebanan.

”Det är marknadens förväntningar om ränteutvecklingen, inte Riksbankens räntebana, som i praktiken styr räntesättningen för hushåll och företag och därmed betyder något för den ekonomiska utvecklingen”, sade Svante Öberg.

I detta fall spretar informationen om utvecklingen efter Riksbankens senaste möte åt båda håll, och det vore intressant att höra hur Svante Öberg tolkar signalerna i den för honom uppenbarligen viktiga fråga.

Konjunkturinstitutets hushållsmätning i juli visade att förväntningarna om den rörliga boräntan framöver justerades upp rejält efter Riksbankens första räntehöjning, något som också speglas i en något ökad benägenhet att välja bundna bolån. Räntemarknadens prissättning har däremot plockat bort ett antal av de räntehöjningar som Riksbanken har flaggat för, och om den tendensen håller i sig kanske det också får hushållens ränteförväntningar att åter vända ned.

DIREKT

Valutor
Kronan klart under 10 euro i SEB:s nya valutastrategiSEB positiv till kronan trots att ”glansperioden är över”
FED
Fed ändrar ränteprognosenSpår större räntehöjningar 2023
Foto: AP/TT
Börsen
New York: Nedåt efter Feds beslutBanker vinnare efter räntebeskedet
Foto: Allis Nettréus/SvD/TT
Placera
Danske överviktar finanssektorn
Börsen
Börsstängning nära rekordnivån
Sektor
Cibus i storaffär i FinlandKöper 72 livsmedelsfastigheter av Sagax
Sektor
Saxo: Revansch för gröna aktier
IPO
USA: Fjolårets IPO-rekord redan slaget
Blankning
Blankningarna i Scandic ökar efter marknadsuppdatering
Foto: istockphoto
Analyser
Här är onsdagens köprekar
Foto: istock
Spara
Swedbank: Nu minskar hushållens sparutrymme"Även bostadsort påverkar sparandet"
Foto: Pi Frisk/TT
Noteringar
Så går det för onsdagens nykomlingarFyra nya bolag och ett nygammalt börjar handlas i dag
Foto: Shutterstock
Försäkring
”Dåligt försäkringsskydd för elsparkcyklar”Konsumenternas: Allt fler drabbas av olyckor
Foto: Copyright (c) 2019 Piotr Swat/Shutterstock. No use without permission.
Notering
Islandsbanki största isländska noteringen någonsin
Aktie
Förvaltarna: Electrolux Pro en dold diamantBolaget går bättre tider till mötes
Foto: Copyright (c) 2021 SewCream/Shutterstock. No use without permission.
Räntan
Prognos: Riksbanken höjer räntan redan nästa årSpår Industriarbetsgivarna i färsk konjunkturrapport
Aktie
SSAB ska samarbeta med Volvo CarsKommer utforska fossilfritt stål för användning i fordonsindustrin
Foto: Copyright (c) 2018 nyker/Shutterstock. No use without permission.
Asienbörserna
Nedåt i Asien i väntan på Fed
Spara
Här får du högst sparränta
Foto: Copyright (c) 2017 Andrey_Popov/Shutterstock. No use without permission.
Bostad
Bloomberg: Svensk bostadsmarknad bland de mest bubbliga i världen
Trading Direkt
Svolders vd om Arla Plast, Mildef och SPAC-bolag
Fonder
FI granskar Spiltan FonderSpiltan Fonders vd: Naturlig uppföljning efter coronastoppet
Aktie
Erik Selin ökar i CollectorHar köpt ytterligare 130 000 aktier
Foto: Shutterstock
Försäkringar
Konsumentverket granskar båtförsäkringar"Svårare jämföra båtförsäkringar än bil- och hemförsäkringar"