Sprid risken med hedgefonder

Sprid risken med hedgefonder

Publicerad 2010-08-18 10:27

När det är osäkert på börsen kan hedgefonder ge trygghet i portföljen. I Fondskolans femte avsnitt får du lära dig hur du väljer rätt.

Bara 5 procent av alla fondsparare sparar i hedgefonder. Många tycker att de verkar komplicerade och dyra, men det är inte hela sanningen. Hedgefonder kan också vara ett bra komplement som höjer avkastningen och sänker risken i din fondportfölj.

Hedge betyder häck eller skydd på engelska och tanken är att fonderna ska skydda dig genom att bredda ditt sparande. Hedgefondernas målsättning är rak och enkel: att tjäna pengar oavsett hur börsen går.

För en hedgefondförvaltare är det ett misslyckande när fondens kapital krymper, medan förvaltare till aktiefonder brukar vara nöjda så länge fonden slår sitt jämförelseindex.

Hedgefonder har friare regler än traditionella fonder. De får använda belåning och olika derivat. De behöver inte heller redovisa positioner och innehav för sina andelsägare. Däremotgranskas fonderna av revisorer och en depåbank, i Sverige oftast SEB.

Vissa fonder har mycket hög risk och passar bäst för den spekulative spararen, men de flesta hedgefonder har mycket lägre risk än vanliga aktiefonder.

– Det är viktigt att inte välja vilken hedgefond som helst. Ta först reda på hur och under vilka förhållanden som fonden tjänar pengar, råder Karl Wahnberg, som analyserar hedgefonder hos Indecap.

– Lynx har till exempel gett bra avkastning över tid, men vissa månader kan fondenbacka med nästan 10 procent. Ska man spara i en fond som Lynx måste man förstå hur denfungerar, så att man inte säljer i en svängning som är naturlig för fonden, säger Karl Wahnberg.

Lär känna fonden

Det är alltså viktigt att ta reda på när fonden förväntas gå bra och när den förväntas gå sämre, men tyvärr lämnar många fondbolag väldigt svårbegriplig information. Var inte rädd för att ringa förvaltaren om du tycker att den skriftliga informationen är otydlig. Det är dina pengar det handlar om och du har rätt till en bra förklaring.

När du ska spara i hedgefonder bör du leta efter fonder med jämn och bra avkastning. Försök att hitta fonder som tjänar bra med pengar i sina favoritperioder och som sämst håller sig kring nollstrecket när klimatet inte är lika gynnsamt. Fonderna ska ha fler plusmånader än minusmånader. Plötsliga och kraftiga tapp är ett varningstecken.

Det finns flera nyckeltal att titta på. För att hitta en risknivå som passar just dig använder du dig av standardavvikelsen, som du hittar på fondernas hemsidor. Ju högre siffra desto högre är risken.

Lågriskfonden Catella Hedgefond har en standardavvikelse på cirka 4 procent, vilket innebär att fondens avkastning varierar lika mycket som en svensk obligationsfond. Ålandsbanken Defined Risk 18 håller däremot en standardavvikelse på 18 procent och svänger mer än många globala aktiefonder.

Sharpekvoten ger viktig information om fondens avkastning utifrån den risk som förvaltaren har tagit. Ju högre sharpekvot desto bättre är fonden. Det optimala resultatet ligger över 1,0.

Hedgefonder bör ses som långsiktiga investeringar. I vissa fonder kan du bara köpa ellersälja andelar varje kvartal medan andra är öppna för handel varje månad. Men det blir allt vanligare med hedgefonder som riktar in sig på småsparare och som har daglig handel, till exempel Skandia Global Hedge och SEB Asset Selection.

Undvik insättningskraven

Vissa fonder har höga insättningskrav, men det kan du ofta undvika genom att köpa dina andelar genom fondtorg som Nordnet eller Avanza. Då betraktas fondtorget som en enda kund gentemot fondbolaget och lägsta insättning för en enskild sparare kan bli så låg som 100 kr.

Du kan också komma runt höga insättningskrav genom att välja en hedge-fond-i-fond. Då sparar du i en enda fond som investerar i flera olika hedgefonder. Fond-i-fond är ofta ett bra alternativ just när det gäller hedgefonder.

– Eftersom det är stor skillnad på olika strategier får man en större diversifiering med en hedgefondportfölj än med en aktieportfölj, säger Karl Wahnberg på Indecap.

Hedgefonder har oftast en förvaltningsavgift på 1,0 procent. Dessutom tillkommer alltid en prestationsavgift, normalt sett 20 procent av den avkastning som överstiger den svenska statslåneräntan. Om fonden går dåligt betalar man ingen prestationsavgift.

Vissa använder sig av principen ”high watermark”. Det innebär att den prestationsbaserade avgiften bara tas ut om fonden har gått över sin högsta nivå.

– Avkastningen för fonder redovisas alltid sedan avgiften är dragen. Så är man nöjd med resultatet spelar avgiften inte så stor roll, påpekar Karl Wahnberg.

Hedgefondindex visar på en stabil avkastning för svenska hedgefonder sedan år 2000. Men hedgefonder är inga underverk som alltid går med plus. Under det tuffa börsåret 2008 misslyckades många ordentligt, just när spararna behövde dem som bäst.

– Det var ett exceptionellt år då marknaderna inte fungerade över huvud taget. Mångahedgefonder med hög belåning fick problem. Dessutom hade vissa fonder svårt att kommaur sina positioner när sparare ville sälja sina andelar, säger Karl Wahnberg.

Hur garderar man sig som sparare för att inte hamna i samma situation?

– Se till att fonden du sparar i har god likviditet och inte alltför stora positioner i småbolag.Det är också bra att kontrollera att fonden inte använder hög belåning.

Vilka typer av hedgefonder går bra framöver?

– Vi är inne i en lite osäker tid då många funderar på hur centralbankerna ska agera framöver.Det innebär att makrofonderna bör ha chans att klara sig bra, liksom fonder som jobbar med ränte- och optionsmarknaden.

Artikeln ursprungligen publicerad i Privata Affärer nummer 4 2010.

SOFIA ULLERSTAM, PRIVATA AFFÄRER

Foto: istockphoto
Bostad
Rekordstor uppgång i boprisförväntningar
Börsen
Minusstängning avslutade börsveckan
Sektor
Barclays höjer riktkurserna för svenska verkstadsbolag"Ljusare utsikter i verkstaden"
Foto: Shutterstock
Pandemin
Europa öppnar – men bilsemester kan skapa problem"Ta med Gröna kortet om du kör bil"
Insiders
Insiders som gjort affärer efter midsommar
Analyser
Här är fredagens färska köprekar
Foto: Shutterstock
Börsen
Disciplinnämnden avnoterar Italeaf från First North
Foto: Shutterstock
Pandemin
Experterna: Svag konsumtion i sommar trots hemester"Särskilt dystert för hotell och restauranger"
Insiders
Stefan Persson fortsätter tanka H&MAktien stiger på börsen
Spara
Bratt skickar film till alla i finansutskottet"ISK utestänger många privatsparare från emissioner"
3/7
Trading Direkt om finanspolitiken
Sektor
Undersökning: Fastighetsbolagen tror på bättre kreditmarknad"Stark återhämtning i närtid"
Aktie
SBB i norsk miljardaffär
Asien
Asien: Uppåt på stark statistikUppåt i Hongkong trots säkerhetslagarna
Foto: AP/TT
Wall Street
New York: Uppgången avtog mot slutet
Foto: Shutterstock
Outlook
Amundi: Fyra sektorer i fokus under återhämtningenAtt investera under en ”avfrostningscykel”
Krönika
Chefredaktören: Så drabbas din pension av viruset
Foto: istockphoto
Analyser
Här är torsdagens färska köprekar
Foto: Magnus Ström / Scandinav
Elpriset
Nytt elprisrekord i juni"Lägsta i historien"
Foto: istockphoto
Sektor
FN: Internationell turism har nästan upphört"Enorma globala förluster"
Foto: Henrik Montgomery/TT
Aktie
Astra Zeneca faller efter försenade covid-tester
Foto: isockphoto
Råvaror
Goldman Sachs: Efterfrågan på olja återställs 2022
Foto: Shutterstock
Räntan
SBAB: Kan bli svårt undvika sänka räntan till minus igen
Analys
Deutsche: "Mycket attraktiva tillväxtmöjligheter""Handlas till historiskt låga värderingsmultiplar"
Pandemin
FED: Enighet om fortsatta stimulanser"Ny konkursvåg ökar risken för finanskris"