Sprid risken med hedgefonder

Sprid risken med hedgefonder

Publicerad 2010-08-18 10:27

När det är osäkert på börsen kan hedgefonder ge trygghet i portföljen. I Fondskolans femte avsnitt får du lära dig hur du väljer rätt.

Bara 5 procent av alla fondsparare sparar i hedgefonder. Många tycker att de verkar komplicerade och dyra, men det är inte hela sanningen. Hedgefonder kan också vara ett bra komplement som höjer avkastningen och sänker risken i din fondportfölj.

Hedge betyder häck eller skydd på engelska och tanken är att fonderna ska skydda dig genom att bredda ditt sparande. Hedgefondernas målsättning är rak och enkel: att tjäna pengar oavsett hur börsen går.

För en hedgefondförvaltare är det ett misslyckande när fondens kapital krymper, medan förvaltare till aktiefonder brukar vara nöjda så länge fonden slår sitt jämförelseindex.

Hedgefonder har friare regler än traditionella fonder. De får använda belåning och olika derivat. De behöver inte heller redovisa positioner och innehav för sina andelsägare. Däremotgranskas fonderna av revisorer och en depåbank, i Sverige oftast SEB.

Vissa fonder har mycket hög risk och passar bäst för den spekulative spararen, men de flesta hedgefonder har mycket lägre risk än vanliga aktiefonder.

– Det är viktigt att inte välja vilken hedgefond som helst. Ta först reda på hur och under vilka förhållanden som fonden tjänar pengar, råder Karl Wahnberg, som analyserar hedgefonder hos Indecap.

– Lynx har till exempel gett bra avkastning över tid, men vissa månader kan fondenbacka med nästan 10 procent. Ska man spara i en fond som Lynx måste man förstå hur denfungerar, så att man inte säljer i en svängning som är naturlig för fonden, säger Karl Wahnberg.

Lär känna fonden

Det är alltså viktigt att ta reda på när fonden förväntas gå bra och när den förväntas gå sämre, men tyvärr lämnar många fondbolag väldigt svårbegriplig information. Var inte rädd för att ringa förvaltaren om du tycker att den skriftliga informationen är otydlig. Det är dina pengar det handlar om och du har rätt till en bra förklaring.

När du ska spara i hedgefonder bör du leta efter fonder med jämn och bra avkastning. Försök att hitta fonder som tjänar bra med pengar i sina favoritperioder och som sämst håller sig kring nollstrecket när klimatet inte är lika gynnsamt. Fonderna ska ha fler plusmånader än minusmånader. Plötsliga och kraftiga tapp är ett varningstecken.

Det finns flera nyckeltal att titta på. För att hitta en risknivå som passar just dig använder du dig av standardavvikelsen, som du hittar på fondernas hemsidor. Ju högre siffra desto högre är risken.

Lågriskfonden Catella Hedgefond har en standardavvikelse på cirka 4 procent, vilket innebär att fondens avkastning varierar lika mycket som en svensk obligationsfond. Ålandsbanken Defined Risk 18 håller däremot en standardavvikelse på 18 procent och svänger mer än många globala aktiefonder.

Sharpekvoten ger viktig information om fondens avkastning utifrån den risk som förvaltaren har tagit. Ju högre sharpekvot desto bättre är fonden. Det optimala resultatet ligger över 1,0.

Hedgefonder bör ses som långsiktiga investeringar. I vissa fonder kan du bara köpa ellersälja andelar varje kvartal medan andra är öppna för handel varje månad. Men det blir allt vanligare med hedgefonder som riktar in sig på småsparare och som har daglig handel, till exempel Skandia Global Hedge och SEB Asset Selection.

Undvik insättningskraven

Vissa fonder har höga insättningskrav, men det kan du ofta undvika genom att köpa dina andelar genom fondtorg som Nordnet eller Avanza. Då betraktas fondtorget som en enda kund gentemot fondbolaget och lägsta insättning för en enskild sparare kan bli så låg som 100 kr.

Du kan också komma runt höga insättningskrav genom att välja en hedge-fond-i-fond. Då sparar du i en enda fond som investerar i flera olika hedgefonder. Fond-i-fond är ofta ett bra alternativ just när det gäller hedgefonder.

– Eftersom det är stor skillnad på olika strategier får man en större diversifiering med en hedgefondportfölj än med en aktieportfölj, säger Karl Wahnberg på Indecap.

Hedgefonder har oftast en förvaltningsavgift på 1,0 procent. Dessutom tillkommer alltid en prestationsavgift, normalt sett 20 procent av den avkastning som överstiger den svenska statslåneräntan. Om fonden går dåligt betalar man ingen prestationsavgift.

Vissa använder sig av principen ”high watermark”. Det innebär att den prestationsbaserade avgiften bara tas ut om fonden har gått över sin högsta nivå.

– Avkastningen för fonder redovisas alltid sedan avgiften är dragen. Så är man nöjd med resultatet spelar avgiften inte så stor roll, påpekar Karl Wahnberg.

Hedgefondindex visar på en stabil avkastning för svenska hedgefonder sedan år 2000. Men hedgefonder är inga underverk som alltid går med plus. Under det tuffa börsåret 2008 misslyckades många ordentligt, just när spararna behövde dem som bäst.

– Det var ett exceptionellt år då marknaderna inte fungerade över huvud taget. Mångahedgefonder med hög belåning fick problem. Dessutom hade vissa fonder svårt att kommaur sina positioner när sparare ville sälja sina andelar, säger Karl Wahnberg.

Hur garderar man sig som sparare för att inte hamna i samma situation?

– Se till att fonden du sparar i har god likviditet och inte alltför stora positioner i småbolag.Det är också bra att kontrollera att fonden inte använder hög belåning.

Vilka typer av hedgefonder går bra framöver?

– Vi är inne i en lite osäker tid då många funderar på hur centralbankerna ska agera framöver.Det innebär att makrofonderna bör ha chans att klara sig bra, liksom fonder som jobbar med ränte- och optionsmarknaden.

Artikeln ursprungligen publicerad i Privata Affärer nummer 4 2010.

SOFIA ULLERSTAM, PRIVATA AFFÄRER

Bostad
Hemnet: Rivstart för bomarknaden i början på året
Foto: AP/TT
Wall Street
Bred nedgång på Wall Street
Börsen
Nasdaq bevakar sociala medier och anmäler "manipulation"
Börsen
Börsen vände nedSEB och Essity rapportvinnare
Foto: Noah Seelam/AFP/TT
Placera
"Vaccineringarna driver börsen i Indien"Sensex-indexet på rekordnivå
Aktie
Nu får olycksplanet 737 Max flyga i Europa igen
Bostad
Nordea: Bopriserna ökar 9 procent i år
Sektor
JP Morgan: Läge dippköpa Volvo inför sektorrotationen
Analys
ABG höjer riktkursen med nästan 50 procent
Analyser
Här är onsdagens färska köprekar
2021
Annika Winsth: Vaccineringen går för långsamt i Sverige"Avgörande för de ekonomiska utsikterna 2021"
Fed
Klockan 20: Räntebesked från Federal Reserve
Sektor
Castellum: Storägare lägger styrelseförslag utan Rutger Arnhult
Rapport
SEB slog förväntningarna
Placera
T.Rowe Price: Fortsatt uppsida på världens börserMen det kan bli volatilt
Foto: Erik Simander/TT
FI
Nasdaq får böta 300 miljoner för energimarknadskraschFinansinspektionen pekar på allvarliga verksamhetsbrister
Rapport
Öresund: Substansvärdet minskade under 2020
Rapport
Essitys resultat högre än väntat
Foto: Shutterstock
Placera
Söderberg & Partners: Global bredd lyfter börserna"2020 ett börsår som går till historien"
Foto: istockphoto
Analyser
Här är tisdagens många färska köprekar
Pandemin
SEB: Svensk ekonomi starkare än befarat under fjärde kvartalet
Foto: Johan Nilsson/TT
Deklarationen
Rekordtidigt utskick av deklarationernaSvårt få ”jobba hemma-avdrag”
Rapport
Autoliv betydligt bättre än väntat
Analys
Carnegie: Dags för andhämtningspaus för Tobii
26/1
Trading Direkt: Jonas Olavis senaste tillskott i portföljen