Du som har följt Fondskolan har nu lärt dig mer om risk, om hur du sorterar och utvärderar fonder. Med detta i bakhuvudet är det dags att ta tag i din allokering, det vill säga hur du fördelar ditt sparande mellan olika typer av fonder. Du kanske valde en risk motsvarande en standardavvikelse på 10 procent, en nivå som passar många.
Då kan du till exempel lägga hälften i globalfonder, 20 procent i räntesparande eller hedgefonder, 20 procent i Sverigefonder och 10 procent i tillväxtmarknader.
På det viset är Privata Affärers långa portfölj uppbyggd.
Uppdelningen ska vara en grund att stå på, men du kan alltid göra avstickare från huvudleden.
Tror du att vi står inför en börsnedgång kan du ha kvar samma fonder. Du drar bara ned på aktiefondernas vikt och ökar andelen räntor.
– Du kan ta genvägar ibland för att tjäna lite mer pengar, till exempel genom att lägga lite mer i tillväxtfonder. Men motorvägen ska vara den väg du har valt och oftast håller dig till, säger Fondskolans lärare Niklas Lundberg, vd för investeringskonsulten Indecap, som sköter Privata Affärers fondportföljer.
Hur många fonder bör man ha?
– Jag tycker att man ska ha färre än tio aktiefonder som privatperson. Annars tappar man lätt fokus och får svårt att hålla alla under bevakning. Men man ska helst ha fler än fem.
En bra portfölj innehåller fonder som kompletterar varandra. Välj alltså inte bara en enda Sverigefond, utan två som har olika inriktning.
– En bra kombination av fonder kan sänka den totala risken. Det bästa är att hitta två fonder som slår snittet, men som går olika.
På fondtorgen hittar du kurvor över hur fonderna har gått de senaste åren. Skriv ut några kurvor och jämför dem med varandra. Välj sedan två fonder som verkar mot varandra.
Då får du en spännvidd som ger mervärde. Du kan också göra det enkelt för dig genom att välja en storbolagsfond och en småbolagsfond.
– För att hitta en bra kombination får man ibland plocka in en fond som inte är bland de allra bästa. Du måste kanske välja tvåan och sjuan i din rangordning. Att de utvecklas på olika sätt har ett värde i sig, säger Niklas Lundberg.
För proffsen är portföljkomposition väldigt tekniskt, men det finns hela tiden ett mått av subjektivitet med i bilden.
– Man har alltid en tro i bakhuvudet att en fond ska gå bättre än en annan. Men det är bäst att börja med att analysera och strukturera helt iskallt, för att plocka fram känslor och förhoppningar på sluttampen.
En bra urvalsprincip är att fonder som rör sig mer, får mindre vikt.
– Vi vill gärna att alla fonder ska påverka portföljen lika mycket. Så kan man också tänka när man lägger upp sitt eget sparande, förklarar Niklas Lundberg.
Vanliga räntefonder väljer du enklast utifrån vilken som har lägst avgift. I perioder med riktigt låg avkastning på räntefonder kan du välja en hedgefond istället. Det blir en avstickare från huvudleden eller taktisk allokering som det också kallas.
Man kan också välja två fonder inom samma kategori, men med lite olika inriktning. Till exempel genom att komplettera globalfonden med en global tillväxtfond.
– Båda fonderna slår förhoppningsvis index över tid, men de går bra i olika lägen. Väljer du båda får du deras genomsnittliga avkastning och sänker samtidigt portföljens totala risk.
Hur tror du att de flesta gör när de komponerar sin fondportfölj?
– Jag tror att de flesta bara slänger in fonder lite hur som helst. Kanske genom att köpa de fonder som har gått bäst den senaste tiden. Följer du i stället de enkla knep du har lärt dig i dag får du en bättre balans på ditt sparande, säger Niklas Lundberg.
SOFIA ULLERSTAM, PRIVATA AFFÄRER
Ordlista
Strategisk allokering: Din långsiktiga sparstrategi som ska utgå från den risknivå du känner dig bekväm med.
Taktisk allokering: Kortsiktig taktik för att tajma marknaden. Detta är framför allt något för dig som är aktiv.
Tidigare publicerad i Privata Affärer nummer 3 2010