Dags att börja köpa kinesiska A-aktier?

Dags att börja köpa kinesiska A-aktier?

Publicerad 2010-08-12 15:38

Shanghaibörsen går på tvärs mot företagens vinstuppgång. Frågan är om nedgången snart bottnar.

Kinas ekonomi har lugnat ner sig. BNP-tillväxten under andra kvartalet var 10,3 procent, fortfarande en mycket hög siffra och högre än myndigheternas mål. Tillväxten under andra halvåret lär komma ner ytterligare något när myndigheternas olika stimulanspaket från 2009 försvinner. Med både kvantitativa regleringar och marknadsmässiga medel, försöker myndigheterna dämpa spekulationerna på bostadsmarknaderna i de stora städerna. I stället prioriteras bostadsbyggande och infrastruktur i inlandet. Antalet bostadsaffärer har minskat markant dock utan nämnvärd prisnedgång.

Delstaternas överkonsumtion är ett annat bekymmer. Centralregeringen har därför förbjudit banker att ge lån till de lokala regeringarna och stoppat deras möjligheter att ge ut obligationslån. Shanghaibörsens svaga utveckling är en naturlig reaktion på kursfördubblingen från oktober 2008 till mitten av 2009. Uppgången understöddes av kinesiska regeringens då kraftfulla stimulansåtgärder. När regeringen lade om rodret och började strama åt blev det en negativ signal för börsen. Även om ekonomin börjat lugna ner sig lär åtstramningspolitiken fortsätta ännu ett tag, men blir sannolikt inte värre.

Rekordstor aktivitet på nyemissioner och listningar av nya bolag på Shanghaibörsen har också bidragit till att dränera kapital.

Osäkerheten om hur kraftig Kinaekonomins inbromsning blir är negativ för börsen. Många investerare talar om risken för en hårdlandning. Man pekar också på att arbetsmarknadsläget i Kina blivit betydligt tuffare för företagen och många tvingas höja lönerna rejält.

Själv tror jag dessa risker är överdrivna. Kinas ekonomi styrs sakta men säkert om, från att drivas av export- och investeringar till mer av inhemsk konsumtion och med en jämnare regional tillväxt. Tillväxten lär fortsätta vara hög, om än inte tvåsiffrig. Finansiella reformer och avregleringar fortsätter. Nyligen deklarerade Kina att man överger sin fasta växelkurs gentemot dollarn för en mer flexibel valutapolitik.

Men på kinesiskt vis går det mycket långsamt, renminbin har apprecierats med endast 1 procent sedan dess. Kina har också gjort ett antal valutaavtal med kringliggande länder i syfte att börja göra affärer i RMB i stället för USD, vilket understryker ambitionen att på sikt göra RMB till en världsvaluta.

Den inhemska aktiemarknaden blir successivt tillgängligare för utlänningar. Nu tillåts dessutom Hongkong-kineser att investera direkt på den inhemska A-marknaden.

Även jag ökar på mina A-aktier. Jag vet inte om marknaden bottnat, men aktierna har en attraktiv värdering och som en långsiktig Kinainvesterare är jag beredd att stå emot eventuell kortsiktig oro. Jag köper ETF:er (börshandlade fonder). Vill jag ha en bred exponering köper jag 2846.HK som följer CSI300, alltså de 300 största företagen. För de 50 största företagen väljer jag 2823. HK. Dessutom har iShares (www.hk.ishares. com), som är världsledande på ETF:er, ett antal branschfonder som konsumentvaror, energi, infrastruktur och råvaror.

MÄRTHA JOSEFSSON

Oberoende investeringskonsult

Foto: Magnus Ström / Scandinav
Elpriset
Nytt elprisrekord i juni"Lägsta i historien"
Analys
Deutche: "Mycket attraktiva tillväxtmöjligheter""Handlas till historiskt låga värderingsmultiplar"
Foto: istockphoto
Analyser
Här är torsdagens färska köprekar
Krönika
Chefredaktören: Så drabbas din pension av viruset
Börsen
Uppåt på torsdagsbörsen
Pandemin
FED: Enighet om fortsatta stimulanser"Ny konkursvåg ökar risken för finanskris"
Foto: istockphoto
Sektor
FN: Internationell turism har nästan upphört"Enorma globala förluster"
Asien
Asien: Vaccinoptimism lyfte börsernaUppåt i Hongkong trots säkerhetslagarna
Aktie
Camurus: Nyemissionen slutförd till 7,4 procents rabatt
Foto: AP/TT
Wall Street
Blandat i New York
Foto: Shutterstock
Placera
Blackrock överviktar europeiska aktier
Analyser
Här är onsdagens köprekar
Räntan
Ingves: Återhämtningen tar tid"Stöd i form av låga räntor och rikligt med krediter"
Aktie
ABB har slutfört avyttringen av Power GridsSka återköpa aktier
Foto: Shutterstock
Räntan
SBAB: Kan bli svårt undvika sänka räntan till minus igen
Foto: istockphoto
Placera
Två nya i Paretos juliportföljOch två aktier åker ut
Räntan
Riksbanken lämnar räntan oförändradNya räntebanan visar noll hela prognosperioden
Foto: istockphoto
Falska investeringar
FI varnar för flera nya bluffbolag"Se upp för falska annonser i sociala medier"
Rapport
Dustin slog förväntningarna
Foto: istockphoto
Analys
Bolaget som Affärsvärlden sätter sälj på
Foto: istock
Placeringar
Nordea överviktar amerikanska aktier"Mycket kan gå fel"
Foto: istockphoto
Sektor
Ny plan ska få SAS att lyfta igenAktien backar på börsen
Sektor
Scandic Hotels drar ned med tusen anställda i Norge
Foto: istockphoto
Analyser
Här är tisdagens köprekar