Dags att börja köpa kinesiska A-aktier?

Dags att börja köpa kinesiska A-aktier?

Publicerad 2010-08-12 15:38

Shanghaibörsen går på tvärs mot företagens vinstuppgång. Frågan är om nedgången snart bottnar.

Kinas ekonomi har lugnat ner sig. BNP-tillväxten under andra kvartalet var 10,3 procent, fortfarande en mycket hög siffra och högre än myndigheternas mål. Tillväxten under andra halvåret lär komma ner ytterligare något när myndigheternas olika stimulanspaket från 2009 försvinner. Med både kvantitativa regleringar och marknadsmässiga medel, försöker myndigheterna dämpa spekulationerna på bostadsmarknaderna i de stora städerna. I stället prioriteras bostadsbyggande och infrastruktur i inlandet. Antalet bostadsaffärer har minskat markant dock utan nämnvärd prisnedgång.

Delstaternas överkonsumtion är ett annat bekymmer. Centralregeringen har därför förbjudit banker att ge lån till de lokala regeringarna och stoppat deras möjligheter att ge ut obligationslån. Shanghaibörsens svaga utveckling är en naturlig reaktion på kursfördubblingen från oktober 2008 till mitten av 2009. Uppgången understöddes av kinesiska regeringens då kraftfulla stimulansåtgärder. När regeringen lade om rodret och började strama åt blev det en negativ signal för börsen. Även om ekonomin börjat lugna ner sig lär åtstramningspolitiken fortsätta ännu ett tag, men blir sannolikt inte värre.

Rekordstor aktivitet på nyemissioner och listningar av nya bolag på Shanghaibörsen har också bidragit till att dränera kapital.

Osäkerheten om hur kraftig Kinaekonomins inbromsning blir är negativ för börsen. Många investerare talar om risken för en hårdlandning. Man pekar också på att arbetsmarknadsläget i Kina blivit betydligt tuffare för företagen och många tvingas höja lönerna rejält.

Själv tror jag dessa risker är överdrivna. Kinas ekonomi styrs sakta men säkert om, från att drivas av export- och investeringar till mer av inhemsk konsumtion och med en jämnare regional tillväxt. Tillväxten lär fortsätta vara hög, om än inte tvåsiffrig. Finansiella reformer och avregleringar fortsätter. Nyligen deklarerade Kina att man överger sin fasta växelkurs gentemot dollarn för en mer flexibel valutapolitik.

Men på kinesiskt vis går det mycket långsamt, renminbin har apprecierats med endast 1 procent sedan dess. Kina har också gjort ett antal valutaavtal med kringliggande länder i syfte att börja göra affärer i RMB i stället för USD, vilket understryker ambitionen att på sikt göra RMB till en världsvaluta.

Den inhemska aktiemarknaden blir successivt tillgängligare för utlänningar. Nu tillåts dessutom Hongkong-kineser att investera direkt på den inhemska A-marknaden.

Även jag ökar på mina A-aktier. Jag vet inte om marknaden bottnat, men aktierna har en attraktiv värdering och som en långsiktig Kinainvesterare är jag beredd att stå emot eventuell kortsiktig oro. Jag köper ETF:er (börshandlade fonder). Vill jag ha en bred exponering köper jag 2846.HK som följer CSI300, alltså de 300 största företagen. För de 50 största företagen väljer jag 2823. HK. Dessutom har iShares (www.hk.ishares. com), som är världsledande på ETF:er, ett antal branschfonder som konsumentvaror, energi, infrastruktur och råvaror.

MÄRTHA JOSEFSSON

Oberoende investeringskonsult

Foto: Vidar Ruud/NTB/TT
Analys
HSBC: SAS-aktien är "översåld"Står fast vid köprekommendation
Börsen
Blytung tisdag på börsen
Analyser
Här är dagens färska köprekar
Fonder
Proffsens favoritfonder i 43 kategorier
Aktietips
Här är Swedbanks nya sektorfavorit
Bank
Nu kan Nordeas kunder se sitt personliga koldioxidavtryckBaseras på kortanvändning
Foto: Jennifer Glans/Pensionsmyndigheten/TT
Premiepensionen
Dags för årets miljardregn över pensionsspararna
10/12
Trading Direkt: Makrotung veckaOch negativ signal för S&P500
Notering
Så går det för förrådsbolaget i premiären24Storage blev kraftigt övertecknad
Fonder
Spararna tankar aktiefonderGlobal- och Sverigefonder lockar mest
Foto: Shutterstock
Barometer
Tungt slut på 2019 för teknikföretagen
Asien
Nervösa börser i Asien
Foto: AP/TT
Wall Street
Nedgångar på Wall Street
Aktie
Båtmotorbolaget byter namn
Makro
Veckan späckad med makrobesked
Aktier
Norska daytraders favoritaktie är svensk
Krönika
Hernhag: Fastighetsmarknaden är för hetInte läge att öka positionerna
Foto: istockphoto
Analyser
Här är måndagens aktierekar
Fonder
SPP gör alla fonder fossilfria
Aktie
Moberg Pharma rasar på börsen"Förvånande" utfall i studie
Bostad
Fler tror på starkare boprisutveckling
Aktietips
DI: Möjligheterna i Gränges större än nedsidanTidningen rekommenderar köp
Aktietips
Tre aktier att köpaOch fyra aktier du kan vara utan
Aktie
Oscar Properties förlänger teckningsperiodenBara 70 procent har hittills tecknats
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostad
Mäklarstatistik: Bostadsrättspriserna föll något i november