Dags att börja köpa kinesiska A-aktier?

Dags att börja köpa kinesiska A-aktier?

Publicerad 2010-08-12 15:38

Shanghaibörsen går på tvärs mot företagens vinstuppgång. Frågan är om nedgången snart bottnar.

Kinas ekonomi har lugnat ner sig. BNP-tillväxten under andra kvartalet var 10,3 procent, fortfarande en mycket hög siffra och högre än myndigheternas mål. Tillväxten under andra halvåret lär komma ner ytterligare något när myndigheternas olika stimulanspaket från 2009 försvinner. Med både kvantitativa regleringar och marknadsmässiga medel, försöker myndigheterna dämpa spekulationerna på bostadsmarknaderna i de stora städerna. I stället prioriteras bostadsbyggande och infrastruktur i inlandet. Antalet bostadsaffärer har minskat markant dock utan nämnvärd prisnedgång.

Delstaternas överkonsumtion är ett annat bekymmer. Centralregeringen har därför förbjudit banker att ge lån till de lokala regeringarna och stoppat deras möjligheter att ge ut obligationslån. Shanghaibörsens svaga utveckling är en naturlig reaktion på kursfördubblingen från oktober 2008 till mitten av 2009. Uppgången understöddes av kinesiska regeringens då kraftfulla stimulansåtgärder. När regeringen lade om rodret och började strama åt blev det en negativ signal för börsen. Även om ekonomin börjat lugna ner sig lär åtstramningspolitiken fortsätta ännu ett tag, men blir sannolikt inte värre.

Rekordstor aktivitet på nyemissioner och listningar av nya bolag på Shanghaibörsen har också bidragit till att dränera kapital.

Osäkerheten om hur kraftig Kinaekonomins inbromsning blir är negativ för börsen. Många investerare talar om risken för en hårdlandning. Man pekar också på att arbetsmarknadsläget i Kina blivit betydligt tuffare för företagen och många tvingas höja lönerna rejält.

Själv tror jag dessa risker är överdrivna. Kinas ekonomi styrs sakta men säkert om, från att drivas av export- och investeringar till mer av inhemsk konsumtion och med en jämnare regional tillväxt. Tillväxten lär fortsätta vara hög, om än inte tvåsiffrig. Finansiella reformer och avregleringar fortsätter. Nyligen deklarerade Kina att man överger sin fasta växelkurs gentemot dollarn för en mer flexibel valutapolitik.

Men på kinesiskt vis går det mycket långsamt, renminbin har apprecierats med endast 1 procent sedan dess. Kina har också gjort ett antal valutaavtal med kringliggande länder i syfte att börja göra affärer i RMB i stället för USD, vilket understryker ambitionen att på sikt göra RMB till en världsvaluta.

Den inhemska aktiemarknaden blir successivt tillgängligare för utlänningar. Nu tillåts dessutom Hongkong-kineser att investera direkt på den inhemska A-marknaden.

Även jag ökar på mina A-aktier. Jag vet inte om marknaden bottnat, men aktierna har en attraktiv värdering och som en långsiktig Kinainvesterare är jag beredd att stå emot eventuell kortsiktig oro. Jag köper ETF:er (börshandlade fonder). Vill jag ha en bred exponering köper jag 2846.HK som följer CSI300, alltså de 300 största företagen. För de 50 största företagen väljer jag 2823. HK. Dessutom har iShares (www.hk.ishares. com), som är världsledande på ETF:er, ett antal branschfonder som konsumentvaror, energi, infrastruktur och råvaror.

MÄRTHA JOSEFSSON

Oberoende investeringskonsult

Chatt
Hernhag: Fem aktier att äga för alltid"Forskningsbolaget som är en spännande chansaktie"
Analyser
Två nya köprekar bland fredagsanalyserna
Börsen
Positiv avslutning på börsveckan
18/10
Trading Direkt: Om rapportsäsongen och brexit
Event
Anmäl dig till Stora Placeringskvällen i Göteborg 19 november
Aktietips
Carnegie: Köp återförsäljaren med stor kurspotentialSer 50-procentig uppsida
Rapport
Kanonresultat från HolmenDubblar skogsvärderingen
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Rapport
Sandvik: Justerade resultatet klart bättre än väntatAktien stiger på börsen
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Rapport
Investor höjde substansvärdet
Börsen
SHB-strateg: Räkna med sämre avkastning i tio år
Rapport
Godkänd vinstnivå för Volvo - men orderingången en besvikelse
Rapport
Starkt resultat av GetingeBetydligt högre vinst än väntat
Rapport
Bättre än väntat för Assa Abloy"En tweet kan ändra marknadsläget"
Valuta
SEB: Då stärks kronan igenMen det blir värre innan det blir bättre
17/10
Healthcare Direkt: Så hittar du vinnarna i sektorn
Brexit
Parterna överens - nytt brexitavtal i hamnMen brittiska parlamentet måste godkänna det
Brexit
Börslyft och kronförstärkning efter brexitbeskedet
Hjälp oss utse Årets Bank 2019
Analyser
Ny köprek bland analyserna
Analys
Autoliv: Svag bilmarknad bakom Nordeas sänkning
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
DNB: Dometic intressant trots marknadsproblemUpprepad köprek trots sänkt riktkurs
Rapport
Ericsson klådde förväntningarna med rågeHöjer försäljningsmålet för 2020
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Rapport
Tele2:s rapport bättre än analytikernas förväntningarTummen upp på börsen
Foto: Magnus Gustavsson/PA
Rapport
Telias resultat bättre än väntatMen slopade återköp tynger aktien
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Vinstlyft för AvanzaBättre på alla punkter
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
Valueguard: Bostadspriserna fortsatte uppåt
Aktietips
Två heta köptips - och ett par aktier du kan vara utan
Rapport
Netflix slog förväntningarna