Så undviker du fondfällorna

Publicerad 2010-08-05 09:33

Många sparare väljer fonder på felaktiga grunder. Fondskolan visar på tre fällor du ska passa dig för.

Fälla 1 – Fondbetyg

När man har tidsbrist eller känner sig osäker är det enkelt att välja fonder utifrån vilka betyg de har. Men det tycker Niklas Lundberg är en oerhört osäker metod.

– Man måste alltid ta fondbetyg med en nypa salt eftersom de innebär en våldsam förenkling, påpekar han. Däremot kan man använda uppgifterna till en första grovsortering.

Har en fond en femma eller fyra innebär det att den tidigare har gått bättre än andra fonder i sin kategori. Det vanligaste betygssystemet i Sverige är Morningstars rating. Fonderna får mellan en och fem stjärnor beroende på hur de har gått de senaste åren, jämfört andra fonder inom samma kategori.

– Tyvärr hittar man inte de bästa fonderna genom att bara titta på historik. Det är ungefär som att köra bil med hjälp av backspegeln. Så länge vägen är rak går det bra, men vi vet ju alla att vägen svänger hela tiden, säger Niklas Lundberg. Betyg från Wassum som du hittar på PPM:s hemsida tar hänsyn till historiska resultat men bygger också på en prognos om framtiden.

Fälla 2 – Avgifter

Många som sparar i fonder väljer genast den som har lägst avgift. Det är ingen bra idé, förutsatt att man vill ha en aktiv fond och inte en billig indexfond.

– De senaste tio åren skiljer det över 100 procent mellan bästa och sämsta Sverigefond. Förvaltningsavgiften skiljer däremot bara ett par procent.

Det är inte värt att bry sig om den. Avgiften får bara vara avgörande om fonderna för övrigt är likvärdiga, anser Niklas Lundberg.

Många är inte medvetna om att det är fondernas nettoavkastning som visas. När du läser fondtabeller är avgiften alltid redan dragen. Två fonder som har gått upp med 30 procent har alltså gått upp med 30 procent, oberoende av vilken avgift de har tagit ut.

– De bästa fonderna har ofta högre avgifter. De kan ha det eftersom de ändå lockar sparare, påpekar Niklas Lundberg. Bra fonder kan alltså vara väl värda en hög avgift. Det viktiga är att du inte betalar dyrt för dåliga eller medelmåttiga fonder som bara följer sitt jämförelseindex.

Vill du ha en fond som följer marknadens utveckling ska du i stället välja en indexfond.

Fälla 3 – Utveckling

Många sparare väljer fonder utifrån vilka som har gått bäst de senaste månaderna eller veckorna. Metoden kallas momentum och är inget som Niklas Lundberg rekommenderar.

– Risken är att du köper fonden på toppen och att den sedan faller tillbaka. Man ska passa sig för att bara titta på avkastningen. I stället ska man försöka lista ut varför en fond har gått bra.

De fonder som har gått riktigt bra under en period är ofta högriskfonder som presterar riktigt dåligt i ett annat skeende. Att hitta en fond som uppför sig lite lugnare är ofta mer lönsamt i längden.

SOFIA ULLERSTAM, PRIVATA AFFÄRER

Ordlista:

Alfa.

Används för att mäta det mervärde som en fondförvaltaretillför under en viss tidsperiod. Ett positivt alfa innebär att fonden har gått bättre än index. Ett negativt värde visar att fonden har underavkastat jämfört med index.

Beta.

Betavärdet anger hur känslig en fond är för förändringar på marknaden. En indexfond som är helt beroende av marknaden ska ha ett betavärde nära 1,00.

Konsistens.

Ett mått som visar hur ofta en fondförvaltare slår sitt index. En konsistens på 50 procent innebär att förvaltaren under en viss tid har slagit index hälften av månaderna. Ju högre konsistens desto bättre.

Tracking error/aktiv risk.

Visar hur aktiv din fondförvaltare är. Ett lågt tracking error innebär att förvaltaren följer index. Om tracking error ligger på 2,00 kan man förvänta sig att fondens avkastning avviker från index mindre än 2 procent under två år av tre.Informationskvot. Detta mått anger hur stor avkastning fondenhar levererat i förhållande till de avvikelser som förvaltaren har gjort från index. Ett mått på 0,5 eller mer är bra.

Sharpekvot/Sharperatio.

Visar hur stor avkastning fonden har levererat i förhållande till den risk som förvaltaren har tagit. Nyckeltalet ska framför allt användas för att jämföra hedgefonder som strävar efter att ge positiv avkastning över tid. Ju högre sharpekvot desto bättre.

Chatt
Hernhag: Tre aktier att köpa i dag"Aktien som är en potentiell börsbubbla"
Bok
Sparekonomens nya bok: Så skaffar du en egen ekonomiChristina Sahlberg lär dig tänka rätt kring första egna ekonomin
Börsen
Stängning lätt nedåt
Aktier
Börsens mest blankade aktier
Aktieportföljen
Så har det gått för portföljbolagen i veckan
Aktie
Vinstvarning från Duni
Analys
Nordea: Goda chanser för Ericsson ta nya marknadsandelar"Positivt även för Nokia"
22/1
Trading Direkt: Så påverkas oljebolagen av ESG-trenden
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens många nya köprekar
Spara
Här får du högst sparränta just nu
Råvaror
Kopy Goldfields höjde guldproduktionen med 24 procent
Aktie
Investor: Flera riktkurshöjningar efter rapporten
Pandemin
EU-toppmöte: Virusrestriktioner måste skärpas"Alla icke-väsentliga resor inom länder och mellan EU-länder bör avrådas kraftigt"
USA
Demokraterna vill skynda på stimulanspaketet
Asien
Nedåt i Asien med Hongkong i botten
Rapport
Högre förvaltningsresultat än väntat för Castellum"Omöjligt guida om 2021"
Fonder
”Här finns fondvinnarna 2021”Tillväxtmarknaderna gynnas av svag dollar och höga råvarupriser
Analyser
Tolv köprekar bland analyserna
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
Analytikerna: Evolution värd sin höga värderingUppsida mellan 10-25 procent
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Rapport
Investor föreslår utdelning på 14 kr
Foto: Henrik Montgomery/TT
Sektor
Sverige Europas tredje största vindkraftsutvecklare
5G
Kina vidtar "nödvändiga åtgärder" mot Sverige efter 5G-blockeringen
Foto: Helena Landstedt/TT
Analys
Pareto: Billeruds vändning till lönsamhet får momentum
Foto: Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved
USA
Strategen och förvaltaren: Detta gynnas av Biden som president
Budstriden
SBB:s bud på Entra blev 190 norska kr