Fondskolan: Placera fonden i rätt fack

Placera fonden i rätt fack

Publicerad 2010-07-29 09:14

Andra delen i PA-skolans fondspecial handlar om det viktigaste momentet när du väljer fonder: Ta reda på placeringsinriktningen. Är fonden egentligen en Asienfond? Eller investerar den framför allt i Australien?

Det största felet som fondsparare gör är att de inte sorterar fonder efter kategori, hävdar Fondskolans ciceron Niklas Lundberg, till vardags vd för investeringskonsulten Indecap.

Då blir det som att jämföra äpplen med päron, alltså fullständigt missvisande.

– Kategorisering är det viktigaste jobbet. Vi tittar till exempel på 120 Sverigefonder och jämför deras inriktningar. Naturligtvis är ett sådant omfattande arbete omöjligt för en privatperson. Men innan du stoppar in pengar i en fond bör du ta reda på vad fonden egentligen gör, vilka typer av bolag den investerar i och vad den ratar.

Marknad

Det första steget när du sorterar fonder är att utreda på vilken marknad de verkar. Det handlar om att placera in fonderna i fack som Sverige, Fjärran Östern eller Norden. Det låter som en ganska banal uppgift, men den har större betydelse än man kan tro.

– Det är oerhört viktigt att sätta in fonden i rätt fack. Marknaden kan nämligen vara en annan än man tror. Gör man inte kategoriseringen rätt är allt annat arbete bortkastat, säger Niklas Lundberg.

Ta till exempel F & C Asia Pacific. Här får man lätt uppfattningen att det handlar om en Asienfond, men tittar man närmare på innehavet ser man genast att nästan 60 procent av investeringarna ligger i Australien. Ett annat exempel är AMF Aktiefond Världen. Det låter som om fonden har hela världen som arbetsfält, men jämför du med en vanlig globalfond ser du genast stora skillnader. Hälften av placeringarna måste nämligen göras i Sverige, trots att Sverige bara utgör 1 procent av världsindex.

– Det här innebär att fonden har sprungit ifrån vanliga globalfonder när svenska börsen har rusat och kronan har stärkts. Det är alltså inte förvaltarens förtjänst, utan beror på fondens placeringsinriktning. Ett annat år kan det se helt annorlunda ut, påpekar Niklas Lundberg.

Skagen Global placerar däremot aktivt över hela världen. Här finns inga begränsningar utan förvaltaren går in i bolag som han tror på, oavsett om de ligger i Sydkorea, Norge eller Brasilien.

– Skulle förvaltaren välja att lägga sig till 50 procent i svenska bolag så är det ett medvetet val. Det är en extremt stor skillnad mellan en sådan fond och AMF Världen och man kan inte jämföra deras resultat, säger Niklas Lundberg.

Innan du kan dra slutsatsen att en förvaltare har levererat över- eller underavkastning måste du alltså veta var han eller hon verkar.

Delmarknad

När du har bestämt dig för att spara på en marknad, som Sverige, är det dags att bryta ned fondutbudet i mindre bitar. En Sverigefond kan investera i småbolag, storbolag eller mittemellan och det är inte alltid som fondens namn berättar hela sanningen.

– I våras rusade många mindre bolag på börsen. Vissa fonder gick som tåget, dopade av småbolag. Du bör veta vad det beror på för att inte bli lurad att en förvaltare plötsligt har gjort ett jättebra jobb, säger Niklas Lundberg.

Svenska småbolag och storbolag uppför sig olika på börsen. I normala fall är småbolag lägre värderade, men ibland blir det småbolagsrally.

– De svenska småbolagen kommer mot slutet av en uppåtgående börscykel. När de stora har dragit iväg är det intressant att köpa en småbolagsfond för att rida på upphinnareffekten, säger den fristående aktieanalytikern Peter Malmqvist, som har tittat mycket på hur aktieutvecklingen skiljer sig åt mellan stora och små bolag.

Skillnaden är också stor mellan olika småbolagsfonder. AMF Aktiefond Småbolag har över halva förmögenheten investerad på Stockholmsbörsens storbolagslista. Didner & Gerges Småbolagsfond är däremot mer inriktad på mindre bolag.

Sparar du i en amerikansk småbolagsfond ska du vara medveten om att deras småbolag oftast är riktigt stora med svenska mått mätt.

På tillväxtmarknader som Kina och Ryssland går ofta småbolagsfonder en helt egen väg.

– I Ryssland är storbolagsindex oerhört tungt av olja och gas, medan en småbolagsfond ofta innehåller bolag från andra sektorer. Där kan man gå in i en småbolagsfond när man vill komma åt inhemsk tillväxt, påpekar Peter Malmqvist.

Stil

Fondförvaltare har olika investeringsstil. Vissa kallas värdeinriktade. Det innebär att de letar efter aktier som är värdefulla eftersom de anses vara undervärderade. Här hittar vi till exempel fonder från Skagen och Odin.

Andra kan vara tillväxtorienterade. De köper lite dyrare aktier som finns i tillväxtmiljö. Det handlar bland annat om fonder som Catella Reavinst och Swedbank Robur Exportfond.

Men det är inte alltid så lätt att få veta vilken inriktning som förvaltaren eller bolaget har.

– De flesta fondförvaltare hävdar att de är flexibla och vill inte säga vilken stil de har. Då kan man i stället lista ut om förvaltarna är defensiva eller offensiva i sin placering, tipsar Niklas Lundberg.

Om man jämför hur fonderna har gått i medvind och i motvind kan man se hur förvaltaren agerar i praktiken. Titta på hur de intressanta fonderna gick under börsfesten 2004, 2005, 2006 och även 2007, då halva året var starkt. Jämför detta med hur fonderna gick 2007, då halva året var svagt, och under det kraftiga fallet 2008. Uppgifterna kan du hitta i fondernas egna faktablad. Du kan också få fram siffrorna på internetsajten Morningstar. Fondutvärderaren Indecap, som står bakom Privata Affärers fondportföljer, fäster stor vikt vid förvaltarnas investeringsstil.

– När vi bygger portföljer väljer vi gärna en offensiv och en defensiv förvaltare på samma marknad. Då går den ena bättre i uppgång och den andra bättre i nedgång. Genom att spara i två bra fonder som går emot varandra får man en mix där snittet blir bra, säger Niklas Lundberg.

En offensiv Sverigefond som Ålandsbanken Swedish Equity Growth kan till exempel ställas mot en defensiv fond som AMF Fonder Sverige. Samtidigt kan Länsförsäkringar Småbolagsfond komplettera den försiktigare Lannebo Småbolag.

Professionella fondutvärderare lägger ned mycket tid på att värdera fondförvaltare. Det är svårare för sparare som inte har samma tid och möjligheter, men det finns genvägar.

– Jag tycker gott att du kan kliva upp på fondbolaget eller ringa förvaltaren. Du kan säkert få en kvart. Det är ju du som sitter på pengarna, tipsar Niklas Lundberg.

– Ställ dig frågan, är det här en person du vill anställa som förvaltare av dina surt förvärvade slantar? Du kan ofta höra om personen är en defensiv eller en offensiv placerare. Låter han som en noggrann revisorstyp eller som en trendkänslig huliganförvaltare?

Skaffa gärna en speciell anteckningsbok för fonder eller spara den information du får fram i ett excelark i datorn. Skriv några rader om vilka marknader de intressanta fonderna verkar på, vilken placeringsinriktning förvaltaren har och inte minst hur utvecklingen har varit under goda och dåliga börsår. Du kan också ta för vana att spara tidningsintervjuer med intressanta förvaltare.

SOFIA ULLERSTAM

Här hittar du fakta om fonder

Foto: Shutterstock
Placera
Söderberg & Partners: Global bredd lyfter börserna"2020 ett börsår som går till historien"
Börsen
Bred uppgång på börsen
Boränta
Chefekonomen: Boräntorna har bottnat
Foto: istockphoto
Analyser
Här är tisdagens många färska köprekar
Pandemin
SEB: Svensk ekonomi starkare än befarat under fjärde kvartalet
Foto: Johan Nilsson/TT
Deklarationen
Rekordtidigt utskick av deklarationernaSvårt få ”jobba hemma-avdrag”
Rapport
Autoliv betydligt bättre än väntat
Analys
Carnegie: Dags för andhämtningspaus för Tobii
Rapport
Epiroc: Högre resultat än väntatTrots det faller aktien på börsen
26/1
Trading Direkt: Jonas Olavis senaste tillskott i portföljen
Analys
Essity höjs till köp trots sänkt riktkurs
Budstriden
En tredjedel av Entras ägare motsätter sig buden på bolaget
Foto: Gorm Kallestad/TT
Aktie
Omvänd vinstvarning från BiliaFöreslår utdelning på 6 kr
Aktie
EQT köpte Exeter Property Group för 1,9 miljarder dollar
Foto: Johanna Norin/TT
Aktie
Industrivärden ökar i Sandvik
Foto: Jana Eriksson
Rapport
Byggmax bättre på alla punkterStanna hemma-effekten lyfte resultatet
USA
USA: Yellen bekräftad som ny finansminister
Budstriden
Selin vill stoppa SBB:s och Castellums bud på Entra
Krönika
Hernhag: Värt att leta lågriskaktier även 2021
Rapportsäsongen
"Rapporterna visar att det inte blir lika illa som befarat"
Sektor
Sektorn som ökat 35 procent i januariAllt fler tror på full federal legalisering
Fonder
"Hedgefondernas vinstnivå har inte skådats på ett decennium"Här är fjolårets bästa hedgefonder
Analys
SEB: Återhämtningen på hotellmarknaden kommer ta tidSänker Scandic och Pandox till sälj
Analyser
Här är måndagens många köprekar
Foto: Shutterstock
Bostad
Bostadsanalytiker: Villarusningen dämpas