PA-skolan: Fonder

PA-skolan tar sig an fonder

Publicerad 2010-07-22 15:43

Nu börjar Privata Affärers stora fondskola. Fem lektioner i analys och portföljkomposition som ska leda till att just du får ut mer av ditt fondsparande.

Lärare är Niklas Lundberg som efter 20 år i finansbranschen har som specialitet att utvärdera fonder. Han har också undervisat i modern portföljteori vid Stockholms universitet och Folkuniversitetet.

När proffsen utvärderar fonder sker ingenting av en slump. Varje fond analyseras noggrant efter en uttänkt strategi. Sedan läggs fonder som kompletterar varandra ihop i en portfölj som har en förutbestämd risk. I vår fondskola ska vi lära oss knepen och genvägarna.

– Naturligtvis finns det inte någon möjlighet för privatpersoner att göra en lika grundlig analys av fonder som vi som arbetar med detta varje dag. Men målet är att du som följer skolan ska få högre avkastning till samma risk som tidigare. Eller samma avkastning till lägre risk, säger Niklas Lundberg, fondskolans lärare och vd för investeringskonsulten Indecap.

Hur mycket arbete krävs det att man lägger ned?

– Det är naturligtvis upp till dig själv. Men satsar du ett par dagars jobb på din fondportfölj så har du gjort ett arbete som varar i flera år. Stommen till en bra fondportfölj behöver man inte bygga om, det räcker med att man tittar till den ibland och gör finjusteringar.

Det är Indecap som gör analysen till de tre fondportföljer som Privata Affärer publicerar i varje nummer. Portföljerna har varit i gång sedan maj 2004 och har ett imponerande facit.

Till exempel har PPM-portföljen samma risk och förutsättningar som Premiesparfonden,

men har slagit sin konkurrent med hästlängder. I fjol gick Privata Affärers PPM-portfölj 16 procent bättre än Premiesparfonden.

– Titta på Privata Affärers portföljer så ser du vilket mervärde man kan uppnå om man jobbar systematiskt och noggrant med sitt sparande. Man kan aldrig bli perfekt och göra rätt i alla lägen, men man kan alltid bli bättre, säger Niklas Lundberg.

Fyra personer jobbar dagligen med fondanalys hos Indecap. De utvärderar risker, analyserar fonders kvalitet och träffar fondförvaltare. Kunderna är ofta stora pensionskassor. Indecap driver också ett antal fond-i-fonder.

Vad tittar ni efter?

– Det allra viktigaste är fondförvaltaren. Fonden är bara en kartong, och innehållet är den ansvariga förvaltaren. Det ska vara en person som brinner för sin uppgift och som har lyckats bra i många år. Om en fond har gått bra i tio år men har en ny förvaltare är fonden inte värd någonting för mig. Den har en blank historia, säger Niklas Lundberg och fortsätter:

– Det är också viktigt att ta reda på vilken handlingsfrihet som fondförvaltaren har. Bland dem som avviker från index hittar man de bästa förvaltarna, men härfinns också de sämsta.

Vad tycker du om indexfonder?

– Det är inte fel att köpa indexfonder. Men vill man ha ett bättre resultat än index måste man gå en annan väg.

Vilka fonder är bäst?

– Vi letar efter mindre, nystartade fonder där förvaltaren är delägare. Det är viktigt att förvaltaren är engagerad och har ett personligt intresse i att det går bra. Sådana fonder presterar i allmänhet mycket bättre än storbankernas kolosser.

Hur många fonder är intressanta, enligt ditt sätt att se det?

– Jag skulle säga att bara fem fonder av 100 är intressanta för oss. Det är ett extremt lågt betyg, men också ett resultat av att vi inte väljer smala och specialinriktade fonder.

Varför är ni inte intresserade av branschfonder?

– Vi har, precis som de flesta, inte den specifika kunskapen att följa enskilda branscher och länder. I stället väljer vi bra fondförvaltare som får vårt förtroende att hitta det bästa på olika marknader.

Tycker du att fondsparare ska tänka likadant?

– Inte nödvändigtvis. Är man intresserad och verkligen tror på en speciell marknad kan man självklart välja en snäv fond som en Japanfond. Då ska man kunna använda sig av de kunskaper man får genom fondskolan att välja den bästa Japanfonden.

Vad hoppas du att man ska lära sig av fondskolan?

– Först och främst att alla lär sig vad man ska leta efter. Om man har tio likadana fonder som har gått ungefär lika bra, vilken väljer man då? Vad tittar man på?

Hur mycket betyder grundarbetet för det resultat man får som sparare?

– Det betyder oerhört mycket. Sedan har alla självklart fel ibland. Vi hade fel 2008 då fonder som aldrig tidigare hade gått bra plötsligt slog index ordentligt, samtidigt som många av de bästa fonderna låg sist. På kort sikt handlar mycket om slump, men på lång sikt lönar sig en ordentlig sparstrategi.

SOFIA ULLERSTAM, PRIVATA AFFÄRER

Bostad
Hemnet: Rivstart för bomarknaden i början på året
Foto: AP/TT
Wall Street
Bred nedgång på Wall Street
Börsen
Nasdaq bevakar sociala medier och anmäler "manipulation"
Börsen
Börsen vände nedSEB och Essity rapportvinnare
Foto: Noah Seelam/AFP/TT
Placera
"Vaccineringarna driver börsen i Indien"Sensex-indexet på rekordnivå
Aktie
Nu får olycksplanet 737 Max flyga i Europa igen
Bostad
Nordea: Bopriserna ökar 9 procent i år
Sektor
JP Morgan: Läge dippköpa Volvo inför sektorrotationen
Analys
ABG höjer riktkursen med nästan 50 procent
Analyser
Här är onsdagens färska köprekar
2021
Annika Winsth: Vaccineringen går för långsamt i Sverige"Avgörande för de ekonomiska utsikterna 2021"
Fed
Klockan 20: Räntebesked från Federal Reserve
Sektor
Castellum: Storägare lägger styrelseförslag utan Rutger Arnhult
Rapport
SEB slog förväntningarna
Placera
T.Rowe Price: Fortsatt uppsida på världens börserMen det kan bli volatilt
Foto: Erik Simander/TT
FI
Nasdaq får böta 300 miljoner för energimarknadskraschFinansinspektionen pekar på allvarliga verksamhetsbrister
Rapport
Öresund: Substansvärdet minskade under 2020
Rapport
Essitys resultat högre än väntat
Foto: Shutterstock
Placera
Söderberg & Partners: Global bredd lyfter börserna"2020 ett börsår som går till historien"
Foto: istockphoto
Analyser
Här är tisdagens många färska köprekar
Pandemin
SEB: Svensk ekonomi starkare än befarat under fjärde kvartalet
Foto: Johan Nilsson/TT
Deklarationen
Rekordtidigt utskick av deklarationernaSvårt få ”jobba hemma-avdrag”
Rapport
Autoliv betydligt bättre än väntat
Analys
Carnegie: Dags för andhämtningspaus för Tobii
26/1
Trading Direkt: Jonas Olavis senaste tillskott i portföljen