PA-skolan: Fonder

PA-skolan tar sig an fonder

Publicerad 2010-07-22 15:43

Nu börjar Privata Affärers stora fondskola. Fem lektioner i analys och portföljkomposition som ska leda till att just du får ut mer av ditt fondsparande.

Lärare är Niklas Lundberg som efter 20 år i finansbranschen har som specialitet att utvärdera fonder. Han har också undervisat i modern portföljteori vid Stockholms universitet och Folkuniversitetet.

När proffsen utvärderar fonder sker ingenting av en slump. Varje fond analyseras noggrant efter en uttänkt strategi. Sedan läggs fonder som kompletterar varandra ihop i en portfölj som har en förutbestämd risk. I vår fondskola ska vi lära oss knepen och genvägarna.

– Naturligtvis finns det inte någon möjlighet för privatpersoner att göra en lika grundlig analys av fonder som vi som arbetar med detta varje dag. Men målet är att du som följer skolan ska få högre avkastning till samma risk som tidigare. Eller samma avkastning till lägre risk, säger Niklas Lundberg, fondskolans lärare och vd för investeringskonsulten Indecap.

Hur mycket arbete krävs det att man lägger ned?

– Det är naturligtvis upp till dig själv. Men satsar du ett par dagars jobb på din fondportfölj så har du gjort ett arbete som varar i flera år. Stommen till en bra fondportfölj behöver man inte bygga om, det räcker med att man tittar till den ibland och gör finjusteringar.

Det är Indecap som gör analysen till de tre fondportföljer som Privata Affärer publicerar i varje nummer. Portföljerna har varit i gång sedan maj 2004 och har ett imponerande facit.

Till exempel har PPM-portföljen samma risk och förutsättningar som Premiesparfonden,

men har slagit sin konkurrent med hästlängder. I fjol gick Privata Affärers PPM-portfölj 16 procent bättre än Premiesparfonden.

– Titta på Privata Affärers portföljer så ser du vilket mervärde man kan uppnå om man jobbar systematiskt och noggrant med sitt sparande. Man kan aldrig bli perfekt och göra rätt i alla lägen, men man kan alltid bli bättre, säger Niklas Lundberg.

Fyra personer jobbar dagligen med fondanalys hos Indecap. De utvärderar risker, analyserar fonders kvalitet och träffar fondförvaltare. Kunderna är ofta stora pensionskassor. Indecap driver också ett antal fond-i-fonder.

Vad tittar ni efter?

– Det allra viktigaste är fondförvaltaren. Fonden är bara en kartong, och innehållet är den ansvariga förvaltaren. Det ska vara en person som brinner för sin uppgift och som har lyckats bra i många år. Om en fond har gått bra i tio år men har en ny förvaltare är fonden inte värd någonting för mig. Den har en blank historia, säger Niklas Lundberg och fortsätter:

– Det är också viktigt att ta reda på vilken handlingsfrihet som fondförvaltaren har. Bland dem som avviker från index hittar man de bästa förvaltarna, men härfinns också de sämsta.

Vad tycker du om indexfonder?

– Det är inte fel att köpa indexfonder. Men vill man ha ett bättre resultat än index måste man gå en annan väg.

Vilka fonder är bäst?

– Vi letar efter mindre, nystartade fonder där förvaltaren är delägare. Det är viktigt att förvaltaren är engagerad och har ett personligt intresse i att det går bra. Sådana fonder presterar i allmänhet mycket bättre än storbankernas kolosser.

Hur många fonder är intressanta, enligt ditt sätt att se det?

– Jag skulle säga att bara fem fonder av 100 är intressanta för oss. Det är ett extremt lågt betyg, men också ett resultat av att vi inte väljer smala och specialinriktade fonder.

Varför är ni inte intresserade av branschfonder?

– Vi har, precis som de flesta, inte den specifika kunskapen att följa enskilda branscher och länder. I stället väljer vi bra fondförvaltare som får vårt förtroende att hitta det bästa på olika marknader.

Tycker du att fondsparare ska tänka likadant?

– Inte nödvändigtvis. Är man intresserad och verkligen tror på en speciell marknad kan man självklart välja en snäv fond som en Japanfond. Då ska man kunna använda sig av de kunskaper man får genom fondskolan att välja den bästa Japanfonden.

Vad hoppas du att man ska lära sig av fondskolan?

– Först och främst att alla lär sig vad man ska leta efter. Om man har tio likadana fonder som har gått ungefär lika bra, vilken väljer man då? Vad tittar man på?

Hur mycket betyder grundarbetet för det resultat man får som sparare?

– Det betyder oerhört mycket. Sedan har alla självklart fel ibland. Vi hade fel 2008 då fonder som aldrig tidigare hade gått bra plötsligt slog index ordentligt, samtidigt som många av de bästa fonderna låg sist. På kort sikt handlar mycket om slump, men på lång sikt lönar sig en ordentlig sparstrategi.

SOFIA ULLERSTAM, PRIVATA AFFÄRER

Foto: Allis Nettréus/SvD/TT
Krisen
Landeborn: Nya restriktioner fördröjer återhämtningenMen stoppar den inte
Insiders
Här är insiders som handlat aktier efter rapporterna
Bopriser
Gatorna där lägenhetspriserna stigit mestI topp ligger Nyköping, Hammarö, Kungälv och Lund
Foto: AP/TT
Wall Street
Tilltagande fall i New York
Analys
SEB spår tuffare tider för IcaSlopar köprekommendation
Analys
DNB: Attraktivt ingångsläge i Veoneer
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
BofA: Evolution kan fånga amerikanska och globala marknaderHöjer riktkursen till "street high"
Analys
Analytiker: Autoliv rustade att överträffa globala marknaden
Analyser
Här är måndagens färska köprekar
Börsen
Breda nedgångar på börsen
Bostad
Allt fler mäklare anmäls för lockpriser
Krönika
Hernhag: Positiv rapportflod och utdelningstrender som står sig
Bomarknad
SBAB räknar med fortsatt låga räntorMen varnar för vad som kan hända när stimulanser löper ut
Köptips
Di: Köp bostadsbyggaren
Placera
Börsveckan: Fem aktier att köpa...och två aktier att vänta med
Foto: Magnus Gustavsson/PA
Aktietips
AFV: Kurstapp ger köpläge i Telia
Rapport
Actic spår minskade intäkter fjärde kvartalet
Rapport
Minskad omsättning för Poolia
Foto: istockphoto
Asien
Blandad utveckling på Asiens börser
Placera
Så lyckas du med förhoppningsbolagExperten ger ett hett aktietips
Event
Chefredaktören: Nu kan vi anordna placeringskvällar igenStora Placeringskvällen i åtta städer
Chatt
Hernhag: Två favoriter bland investmentbolagen"En aktie värd att titta närmare på just nu"
Pension
Så mycket ökar pensionerna nästa år
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
DNB höjer Evolution till köpFortsatt lönsam tillväxt i korten
Analyser
Här är fredagens köprekar