PA-skolan: Så tjänar du pengar skattefritt

PA-skolan: Så tjänar du pengar skattefritt

Publicerad 2010-07-01 14:08

Även om våra skatter är höga finns det en del inkomster som inte beskattas. Det går alltså att tjäna pengar skattefritt utan att bryta mot några skatteregler.

Lön

För skolungdomar som inte tjänar mer än 17 999 kr under 2010 är inkomsten skattefri. För övriga som har en arbetsinkomst eller pension innebär grundavdraget att en del av inkomsten är skattefri. Grundavdraget på 18 000 kr trappas upp och uppgår till 32 700 kr för en årsinkomst på 131 900 kr.

Grundavdraget trappas sedan ned och uppgår till 12 500 kr för inkomst över 334 200 kr. För pensionärer med inkomster mellan 165 000 kr upp till och med 388 300 kr tillämpas ett höjt grundavdrag, mellan 18 400 kr – 39 600 kr.

Stipendium

Stipendium som är avsett för din utbildning är skattefritt. Gäller även stipendium för annat ändamål som inte betalas ut periodiskt under förutsättning att det inte är ersättning för arbete. Stipendium som betalas ut årligen anses som periodiskt om du får det utbetalt tre år i rad eller under fler år.

Bär och svamp

Du kan dryga ut din semesterkassa i sommar med upp till 12 500 kr genom att plocka och sälja vilda bär och svamp utan att behöva betala skatt.

Personlig egendom

Städa vinden och garaget och sälj det som du inte längre behöver. Vinst vid försäljning av personlig egendom upp till 50 000 kr är skattefri. Känner du inte till ditt inköpspris får du i stället räkna av 25 procent från försäljningspriset. Det innebär att du kan sälja personlig egendom för 66 666 kr per år utan att betala skatt. Säljer du för mer så att vinsten överstiger 50 000 kr sker beskattning i kapital där skatten är 30 procent.

Hyra

Hyr du ut din sommarstuga får du dra av 12 000 kr och dessutom 20 procent av hyran. Det innebär att en hyra upp till 15 000 kr/år är skattefri. Det gäller också om du hyr ut ett rum i din villa. Hyr du ut din lägenhet får du utöver 12 000 kr dra av den hyra eller avgift du själv betalar för den uthyrda delen.

Fribeloppet gäller per fastighet eller lägenhet. Flera delägare måste alltså dela på beloppet. Har du inga hyresinkomster kan du i stället utnyttja det skattefria beloppet på 12 000 kr genom att sälja några träd eller andra produkter från din tomt.

 

Hyresrabatt

Du som bor i hyresrätt eller bostadsrätt kan få avdrag på hyran om du till exempel sköter trappstädning eller den gemensamma trädgården. Sker detta inom ett öppet system för självförvaltning är den ersättning du får skattefri. Hyresrabatten får dock inte vara större än din lägenhets andel av den totala utgiften för dessa förvaltningsuppgifter.

Lotteri

Att spela poker på nätet är mycket populärt. Har spelbolaget en licens från ett EES-land beskattas du inte för dina vinster. Detsamma gäller om du vinner på lotteri som exempelvis fotbollstips, bingo eller totalisatorspel. Även vinster på premieobligationer är skattefria. EES består av de 27 EU-länderna

samt Island, Norge och Liechtenstein. Vinner du i ett land utanför EES ska vinsten beskattas i inkomstslaget kapital om den överstiger 100 kr.

 

Tävlingsvinst

En tävlingsvinst är skattefri upp till 1 300 kr om den inte består av kontanter eller liknande och saknar samband med din anställning.

Ränta

Räntan på ditt sparkonto är skattefri om den understiger 100 kr. Har du flera sådana konton hos samma bank måste den totala räntan understiga 500 kr för att du ska klara skattefriheten. Ränta på återbetald skatt och tull är skattefri liksom intäktsränta på skattekontot.

Arv

Nu när arvs- och gåvoskatten har avskaffats blir det ingen skatt på det du förvärvar genom arv, testamente eller gåva. Det gäller även egendom som överförs mellan makar eller sambor i samband med bodelning. Men tänk på att den egendom du erhåller på detta sätt vinstbeskattas enligt vanliga regler om du säljer den. Vinstbeskattningen sker då med ledning av tidigare ägares inköpspris.

Försäkring

Har du sparat i en kapitalförsäkring är belopp du får utbetalt från försäkringen skattefritt. Det gäller även kapitalvinst som uppstår om du säljer försäkringen. Får du försäkringsersättning för skadade saker som inte hör till någon näringsverksamhet du bedriver är ersättningen skattefri.

JONAS SJULGÅRD

Även dessa inkomster är skattefria:

Barnbidrag

Begravningshjälp

Bistånd

Bostadsbidrag

Handikappersättning

Hemsjukvårdsbidrag

Hemvårdsbidrag

Underhåll till fängslade

Underhåll till sjukhuspatienter

Vittne

Hela listan hittar du i 8 kapitlet Inkomstskattelagen (1999:1229). Se www.lagen.nu.

Aktie
Vinstvarning från XXL
Aktie
Pareto: Överdriven kursreaktion i Hoist
Börsen
Minusdag efter slagig handel
Kommentar
Hög risk för ras i nyintroduktioner
Foto: istockphoto
Analyser
Här är tisdagens färska analyser
Bud
Budet på Cherry jackpot för fonder
Aktie
Konsortium lägger kontantbud på Cherry
Foto: istockphoto
Börsen
Flera nya bolag i uppdaterade börsindex
Fonder
"Rätt tid för asiatiska tillväxtmarknader"
Aktie
Nasdaq höjer budet på CinnoberHandeln återupptogs kl 10.40
Foto: Jessica Gow/TT
Rapport
Försäljningsras för MQ
Bostad
Köparnas övertag på bomarknaden ökar
Kurs
Ge bort en aktiekurs i julklapp
Foto: TT/Privata Affärer
Kommentar
Alfredsson: Trots raset finns det hopp om H&M
Aktie
Bostadsutvecklare tokrusade efter handelsstoppFörhandlar om fastighetsförsäljning
Krönika
Hernhag: Tänk om toppen är nådd för inflationen
Analyser
Här är måndagens färska köprekar
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
Dometicaktien faller efter sänkt rekommendation
Foto: istockphoto
Börsen
"Räkna med nya börsfall"
Sektor
Europeiska e-handlare rasar efter brittisk vinstvarning
Foto: istockphoto
Aktie
Atlant Fonder ensam tecknare i SBB:s emission
Aktie
Upphävd detaljplan sänker SSM
Aktie
Så mycket steg H&M:s försäljning
Aktie
Di: Köp industrikonglomeratet
Affär
Klart: ABB säljer kraftdivisionen till HitachiVärderas till 100 miljarder kr
Räntan
Meningarna går isär om veckans räntebesked
Aktie
Magnolia Bostad förlorar tvistGer negativ resultateffekt