Nya råvarucertifikat i guld och olja

Nya råvarucertifikat i guld och olja

Publicerad 2010-06-16 15:10

Handelsbanken har lanserat nya råvarucertifikat med en högre hävstång. Produkter som vänder sig till insatta och korsiktiga handlare.

Tisdag 15 juni noterade Handelsbanken fyra nya råvarucertifikat på Stockholmsbörsen, XACT Bull och Bear med tre gånger daglig hävstång för guld och olja. Detta som komplement till de guld och oljecertifikat, med lägre hävstång, man redan hade. Certifikaten lanserades helt enkelt för att efterfrågan fanns, från vissa kunder, enligt Torbjörn Iwarson råvaruchef på Handelsbanken Capital Markets.   De nya certifikaten är dock inte lämpliga för alla kunder.  

– För att använda ett certifikat med högre hävstång ska man vara mer informerad om vad som händer på marknaden, och så måste man gilla risk. Certifikat med hög hävstång ska dessutom inte användas långsiktigt, utan de är till för kortsiktiga placeringar, säger Torbjörn Iwarson.

Intresset för de nya certifikaten fanns redan från början. I alla fall för Bull Olja 3X, som omsatte 10,3 miljoner kronor första dagen, vilket är nästan i nivå med vad den tidigare Bull Olja brukar omsätta.

Torbjörn Iwarson rekommenderar överhuvudtaget just råvarucertifikat och börshandlade certifikat som en bra placering för placerare som vill komma åt råvarumarknaden.

– Vilken typ av placering man ska välja beror på tidshorisonten. För den långsiktige spararen är råvarucertifikat utan hävstång bäst, och det har vi för olja, guld, silver, koppar och vete. För den kortsiktige kan börshandlade certifikat med hävstång vara mer intressant, säger Torbjörn Iwarson.

Handelsbanken har totalt Bull & Bear-certifikat för elva olika råvaror samt för valutor och aktier. Bull-certifikat används av den som tror på en uppgång på den underliggande marknaden och Bear-certifikaten av den som tror på en nedgång.

De flesta certifikaten har en hävstång på två gånger den dagliga utvecklingen, vilket innebär man tjänar det dubbla när marknaden stiger eller faller. Risken är givetvis att marknaden inte går åt det håll man tror – då blir även förlusten fördubblad. Införandet av certifikat med tre gånger daglig hävstång innebär alltså att certifikat med möjlighet till ännu bättre avkastning, men också med ännu högre risk.

Några ytterligare nya råvarucertifikat är inte på gång ifrån Handelsbanken för tillfället, men man fortsätter att leta nya produkter.

– Pappersmassa ser till exempel intressant ut att basera ett certifikat på, säger Torbjörn Iwarson.

MAGNUS ERIKSSON, PRIVATA AFFÄRER