Förlorare i industrikrisen


Förlorare i industrikrisen

Publicerad 2010-04-27 15:32

Marknaden har försvunnit för kontraktstillverkarna och lönsamheten är för låg. Det är bara att sälja Note som tappat 90 procent i aktievärde.

Kontraktstillverkarna Note och Partnertech har varit börsens stora förlorare under finanskrisen. Partnertech som förvisso har gått upp de senaste månaderna, noteras fortfarande 70 procent lägre än när börsen toppade sommaren 2007.

Ännu värre är det för Note som efter den mycket svaga bokslutsrapporten för ett par veckor sedan handlas till all- time-low sedan bolaget börsnoterades 2004. Jämfört med sommaren 2007 har aktien tappat över 90 procent av sitt värde. Fallen förklaras av att kontraktstillverkarnas affärsmodell fallerade i krisen.

Verksamheten bygger på att bolagen är underleverantörer till ett brett spann av industrier och tanken bakom den modellen är att verksamheterna med spridda kundgrupper ska parera varandra. När telekomkunderna har dåliga tider ska de lediga maskinerna användas för produktion till andra grupper, exempelvis medicinteknikindustrin vars verksamhet förväntas ha en annan konjunkturcykel.

Men under hösten 2008 och inledningsvis 2009 föll alla industrisektorer och det skapade ett stort omsättningsbortfall från alla kundgrupper. Omsättningen för 2009 föll med drygt 30 procent till 1,2 miljarder kronor och resultatet försämrades från en förlust på 13 miljoner kronor till hela 81 miljoner kronor.

För bolagets största ägare Catella och Skandia har Notes senaste år blivit en börda.

De närmast kuppade till sig bolaget av grundaren Sten Dybeck och återinsatte vd Arne Forslund som Sten Dybeck strax innan hade avsatt våren 2007.

Aktien steg inledningsvis på beskedet, men de nya ägarna har inte förmått att rätta till bolaget. Arne Forslund har återigen lämnat vd-posten och även hans efterträdare Knut Pogost som tillträdde för drygt ett halvår sedan fick i samband med bokslutet för ett par veckor sedan sparken. Ny temporär vd är i stället Göran Jansson som har varit vice ordförande sedan Catella tog på sig ägaransvaret för Note våren 2007. Aktien tillhör den sämsta tiondelen på börsen de senaste tre åren och i bokslutet framkom att ägarna nu tvingas skjuta till 70 miljoner kronor i en nyemission. Den måste, sett till Notes börsvärde på 150 miljoner kronor, betraktas som ett stort kapitaltillskott. Note har de senaste åren flyttat ut produktion och försökt inrikta verksamheten mot mer tjänsteförsäljning.

På två år har produktionen i Baltikum, Polen och Kina fördubblats och i dag är två tredjedelar av produktionen utflyttad från Sverige. Det bör leda till klara förbättringar på sista resultatraden.

Note värderas, inräknat aktuell nettoskuld, till 35 procent av omsättningen. Därmed krävs att företaget når en varaktig rörelsemarginal på 5–6 procent för att aktien ska vara köpvärd.

Det lyckades bolaget precis med under toppåren 2006 och 2007, medan Note 2005 och 2008 gjorde förlust eller en högst blygsam vinst. Det var ändå fyra konjunkturmässigt goda år. Historiken är lite för instabil, lägg till osäkerheten om emissionsvillkoren och det faktum att bolaget tappat en av sina större kunder vilket tvingade fram en försäljning av fabriken i Skellefteå. Sammanlagt betyder det för mycket osäkerhet för att VA ska våga sig på att köprekommendera bolaget.

Kundtapp. Telekomkunderna har fallit ifrån utan att ersättas av nya. Foto: Christopher Robin

Vd-karusell. Göran Jansson är den tredje på kort tid. Foto: Christopher Robin

Chatt
Hernhag: Fyra tillväxtaktier som levererar 2020Och fyra bolag att månadsspara i under tio år
Börsen
Surt avslut på veckan
Aktie
Arnhult köper drygt 8 procent av Sportamore
Räntan
Riksbanken: Går inte utesluta negativ ränta i framtidenIngves: Ingen brådska höja räntan
21/2
Trading Direkt: Om Powercell och coronavirus
Foto: Johan Nilsson/TT
Deklarationen
Flest fel vid reseavdrag och bostadsförsäljningStaten tappar 5,3 miljarder på skattefelen
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens färska köprekar
Foto: Shutterstock
Placeringar
Coronaviruset driver upp guldpriset till sjuårshögstaSilver och palladium följer guldet uppåt
Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Aktie
Kursen 159 kr i Storytels emission
Rapport
Boozt bättre på alla punkter
Foto: Alimak
Rapport
Sämre än väntat för Alimak
Asien
Blandat i Asien – men uppåt i Fastlandskina
Foto: AP/TT
Wall Street
Nedåt på Wall Street efter ny coronaoro
Foto: istockphoto
Fonder
Rekordköp av techfonderKöpen sju gånger större än ifjol
Aktie
Tysk artikel fick Powercell att rasa
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostad
Fjärde kvartalet: Fortsatt ökning av sålda bostäder
Sparande
SCB: Kraftigt minskande sparande
Rapport
Lundbergs höjer utdelningen
Spara
Nu stiger sparräntorna
Analyser
Här är torsdagens färska köprekar
Train Alliance går som tåget i börsdebutenAktien steg 30 procent i inledningen
Placeringar
Två aktier att köpaOch två att vänta med
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Rapport
Starkt resultat från Engelska skolan
Bopriser
SBAB: Bopriserna står stilla i två år
Foto: Shutterstock
Rapport
Sinch: Höjde bruttoresultatet med 42 procent