Vilka hedgefonder vågar du lita på?

Vilka hedgefonder vågar du lita på?

Publicerad 2010-04-16 07:42

Tänk dig för ordentligt innan du väljer hedgefond. Det finns många nackdelar och många är dåliga, skriver oberoende investeringskonsulten Märtha Josefsson, som också avslöjar sina favoriter.

Lägg inte alla ägg i samma korg, är en gammal klyscha som jag gärna upprepar. Visst är det roligt att ha en portfölj med mycket svenska aktiefonder och tillväxtmarknadsfonder de år dessa toppar avkastningsligan. Men det är mindre roligt när börserna rasar.   

Hedgefonder kan vara en bra diversifiering om fonden inte samvarierar med aktiemarknaden. Avkastningen ska vara positiv oavsett om marknaden går upp eller ner.  

Hedgefonder är ett samlingsnamn för fonder med stor frihet att välja placeringar, och strategierna varierar. Långt ifrån alla uppfyller kravet att inte samvariera med aktiemarknaden. Många är bara dyra blandfonder. Förutom en fast avgift på 1–2 procent av marknadsvärdet tillkommer en rörlig avgift på ofta 20 procent av avkastningen över den riskfria räntan (som i dag är nära 0).

Andra nackdelar är att hedgefonder inte är lika transparenta och inte har samma tillsyn som aktiefonder. Det är inte en slump att hedgefondindustrin kantas av en del skandaler. Bernie Madoff, en man med högt anseende, försnillade häromåret cirka 400 miljarder kr.

Den svenska räntehedgefonden Weavering gjorde fejkade affärer med huvudägaren och gick i konkurs. Inte hjälpte det att den stod under Finansinspektionens tillsyn och att SEB var depåbank.

Att sedan de flesta hedgefonder har krav på minimiinsättningar på 100   000 kronor eller mer utesluter många fondsparare.

Hur hittar man då bra hedgefonder? Själv har jag botaniserat i de databaser som fondanalysföretaget Morningstar och nätmäklarna Avanza och Nordnet erbjuder.

Här finns avkastningssiffror liksom en mängd annan nyttig information om avgifter, handelsdagar med mera. Det finns länkar så att man med ett enkelt klick kommer till fondbolagens egna hemsidor med månadsrapporter, vilket jag tycker är ett måste för den som vill förstå vad man köper.

Jag sökte efter svenska fonder så valutarisken kunde undvikas. Gärna också lite större fonder, för är fonden bra lär de stora pengarna ha hittat dit.

Urvalskriteriet var fonder som dels gett en positiv avkastning senaste 12 månaderna och dels med en ännu större positiv avkastning senaste 36 månaderna, det vill säga, avkastningen ska ha varit positiv även under de svåra åren 2007–2008. Förvånansvärt få fonder uppfyller dessa kriterier.

Den klart lysande stjärnan i Sverige är Brummer & Partners. Ett antal av deras fonder klarar mina kriterier.

För småsparare erbjuder Brummer fonden  Multi-Strategy, som investerar i Brummer-stallets alla hedgefonder och har som minsta insats 10 000 kr.

SEB Asset Selection är en makrohedgefond som har daglig kurssättning och ingen minsta insättning. Fonden tillhörde vinnarna 2007–2008 men stod och stampade under 2009.

Skandia Global Hedge är marknadsneutral och investerar i ett antal olika förvaltningsstrategier. Sedan starten i augusti 2007 har avkastningen varit positiv varje år. En annan fördel är daglig kurssättning och inget minimibelopp.

MÄRTHA JOSEFSSON, oberoende investeringskonsult

Börsen
Avanza vinnare på nedåtgående börs
Foto: istockphoto
Bedrägerier
Danske Bank: Se upp för bedragare
Foto: Anders Good/TT
Fritidshus
Rekordstort intresse för fritidshus
Rekommendationer
Goldman Sachs: Köp SKF
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapporter
Cloetta: Svårare sälja godis under pandemin
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapporter
JM har det tufft i Norge
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapporter
Avanzas resultat bättre än prognoserna
Asien
Asienbörserna backade
Försäkringar
Många hemmafixare osäkra på försäkringen
Foto: istockphoto
Wall Street
Google och Disney backade
Analyser
Analytiker tror på Nordea och Intrum
Börsen
Stefan Persson på köphumör
Foto: Shutterstock
Rapporter
Tufft för OEM under pandemin
Fritidshus
Fastighetsbyrån: Köpläge i Spanien efter coronan"Prisnedgången kan vara nära 30 procent"
Rapporter
Kinneviks vd om bolagets strategi
Rapporter
Essitys försäljning backar
Gästkrönika
Lundkvist: Intresset ökar för asiatiska företagsobligationerNollräntor i väst får investerare att blicka österut
Foto: Shutterstock
Bidragsberättigat
Agility och sportfiske godkänns för friskvårdsbidragNy dom ger fritt fram för mängder av aktiviteter
Pension
Pensionen räknas upp nästa årKan bli cirka 100 kr mer i månaden
Foto: Henrik Montgomery/TT
Aktie
Intrum rusar 15 procent efter omvända vinstvarningen"Snabb återhämtning till normalläge"
Räntan
Vice Riksbankschefen: Negativa inlåningsräntor inget hinder
Analys
Stora Enso: Risken för kollaps i efterfrågan har minskat
10/7
Trading Direkt: Finns risk att EU rasar samman
Räntan
Riksbanken utesluter inte ny räntesänkning
Analyser
Här är fredagens färska analyser