Serbien nästa tillväxtstjärna

Publicerad 2010-04-13 15:47

De östeuropeiska marknaderna kommer att vara fortsatt starka under året. Det spår East Capital som också pekar ut Serbien som en möjlig framtida tillväxtstjärna i regionen.

Det var en positiv bild av Östeuropas ekonomi som målades upp när East Capital i dag höll en pressträff om utvecklingen i regionen. Utvecklingen under början av året har varit över förväntan, även om det inte är tal om någon rekordtillväxt.

– De länder som klarade sig bäst i fjol har relativt stängda ekonomier och är rika på naturresurser. I år tror vi inte på någon kraftig ekonomisk tillväxt. Det blir snarare en nolltillväxt eller en svag tillväxt i hela regionen, säger East Capitals chefsekonom Marcus Svedberg.

Det som driver på marknaden är i stället att det inte tycks vara så illa som man tidigare trott.

– För ett år sedan spåddes att tillväxten i Ryssland i år skulle hamna på 0,5 procent. Nu ligger prognoserna istället på 4 – 4,5 procent, säger Marcus Svedberg.

Inte oväntat så är det Ryssland som är den klarast lysande stjärnan bland East Capitals tillgångar.

– Det finns fortfarande en viss skepsis mot Ryssland som vi tycker är orättvis. Bolagsvärderingarna är fortfarande relativt låga samtidigt som bolagsvinsterna väntas bli bland de högsta i världen. Sammantaget ser vi att Ryssland är den marknad i regionen som ser mest attraktiv ut, säger Peter Elam Håkansson, East Capitals grundare och ordförande.

Lika positivt ser man inte på Ukraina, som varit den marknad som gett högst avkastning under början av året. 

– Det är viktigt att tänka på att uppgången började från mycket låga nivåer. Börsen har låg likviditet och vi har en hel del onoterade innehav i vår portfölj, säger Marcus Svedberg.

Men visst har Ukraina potential på lång sikt, menar Marcus Svedberg.

– Ukraina har dock stor potential om vi får en längre period av stabilitet. Man har nu börjat arbeta med ekonomiska reformer och jag hoppas att man kommer att lyckas. Men som sagt, det är en mycket volatil marknad och man ska se det som en långsiktig investering, säger Marcus Svedberg.

Förutom Ryssland ser East Capital även potential i bland annat Baltikum, Ukraina och Rumänien. Men det finns också en mindre och relativt okänd marknad som i framtiden kan bli en ny tillväxtstjärna enligt East Capital.

– Den marknad som vi tycker är mest bortglömd är Serbien. Landet klarade sig med en tvåprocentig nedgång av BNP i fjol. Dessutom ligger man sent i privatiseringsprocessen. Serbien påverkas dessutom positivt av sådana saker som att Fiat går in och startar en bilfabrik i landet, säger Peter Elam Håkansson.

Men när vi får se ett serbiskt rally är oklart. Det kan dröja, tror Peter Elam Håkansson.

– I en uppgång börjar investerarna med att gå in i stora marknader och stora ekonomier. Först i nästa steg börjar investerarna söka sig till mindre marknader som Balkan. Men när uppsvinget väl kommer kan det gå fort, säger Peter Elam Håkansson.

MAGNUS GUSTAVSSON, PRIVATA AFFÄRER