Euron stärkt efter räddningsplanFoto: Jupiterimages

Euron stärkt efter räddningsplan

Publicerad 2010-04-12 16:34

Euroländerna avvaktar nu marknadens reaktioner på räddningsplanen för Grekland som Eurozonens finansministrar godkände i går. I Asien stärktes euron i natt till den högsta nivån på nästan en månad.

Euroländerna avvaktade på måndagen marknadens reaktioner på räddningsplanen för Grekland som Eurozonens finansministrar godkände i söndags. I Asien stärktes euron till den högsta nivån på nästan en månad.

Eurozonens finansministrar godkände mekanismerna för ett nödlån till Grekland på 30 miljarder euro.

Internationella valutafonden (IMF) är redo att bidra till räddningsplanen, sade IMF-chefen Dominique Strauss-Kahn senare under söndagen.

Han sade ingenting om hur stort IMF:s bidrag blir. Detaljerna i arrangemanget ska diskuteras vid ett möte i Bryssel under måndagen, där grekiska myndigheter, EU-kommissionen, IMF och Europeiska centralbanken (ECB) deltar, sade han i ett uttalande.

Det är också oklart vilka villkor IMF kan komma att ställa.

Löfte om lån

Olli Rehn, EU:s kommissionär för ekonomi- och valutafrågor, sade att ”i princip” borde fördelningen mellan Euroländerna och IMF vara 2:1, vilket skulle tyda på att IMF:s bidrag skulle uppgå till runt 15 miljarder euro. Andra bedömare har talat om minst 10 miljarder euro från IMF.

Både Eurozonens finansministrar och IMF-chefen betonade att pengarna ges i form av lån först när och om Grekland så önskar.

Greklands premiärminister Giorgos Papandreou sade i en kommentar att beskedet från finansministrarna ”sänder ett tydligt budskap om att ingen kan spela med vår gemensamma valuta”.

Lugnande signal

Tyngden av räddningspaketet, även om det bara är i reserv, kan verka lugnande på investerare och göra dem mer villiga att fortsätta köpa grekiska obligationer. Men det råder fortfarande stor osäkerhet kring utsikterna att på sikt minska Greklands skuldbörda, vilken har gröpt ur förtroendet för euron.

En källa vid Greklands finansdepartement sade att regeringen inom de närmaste dagarna kommer att besluta om man ska be om hjälp eller inte, beroende på om räntorna på marknaden sjunker. Olli Rehn sade att räntan för lånen från Euroländerna blir omkring 5 procent, en bra bit under den nuvarande marknadsräntan på över 7 procent.

Greklands finansminister Giorgos Papakonstantinou sade att lånebeslutet är ”mycket viktigt” men betonade att regeringen i Aten står fast vid ambitionerna att minska sitt budgetunderskott på egen hand.

– Vi tror att vi ska kunna fortsätta ta lån på marknaden utan hinder, sade Papakonstantinou.

TT